Mat
Litt pølsehistorie

Litt pølsehistorie

Pølser er en ekte hverdagshelt. Men visste du at de langt fra er noe særnorsk, eller for den saks skyld europeisk fenomen, og at pølsehistorien er flere tusen år lang?
19 Mars 2013 - 13:41

Det å fylle oppmalt kjøtt tilsatt salt, krydder og urter i pølseskinn er noe mennesker har gjort i uminnelige tider og over hele verden.

Pølser finnes i et utall varianter, noen spises ferske mens andre konserveres ved røyking, speking, tørking eller en kombinasjon av de tre. I vår del av verden er nok svinekjøtt mest brukt, men man lager pølser også i kulturer der svin ikke står på menyen. 

Les om de forskjellige pølsetypene her

Grekerne først ute

De aller første henvisningene til pølser var det greske Homer som sto for. I det nesten tre tusen år gamle episke diktet Odysseen spises det nemlig blodpølser.

Noen hundre år senere nevnes pølsemat for første gang i kinesiske skrifter, og for om lag 2500 år siden skrev den greske dramatikeren Epicharmus en komedie med det velklingende navnet "Orya" eller "Pølsa" som stykket ville hett i norsk språkdrakt.

Pølsemakere i det gamle Romerriket

Cicero, som levde på Julius Cæsars tid, nevner en lucanica, som kan være en forløper til dagens luganega, og det selv om de historiske pølsene gjerne beskrives som korte og fete.

Luganegaen på sin side er forholdsvis mager og blir ofte kalt salsiccia a metro, eller meterpølse, fordi den ikke snurres i ledd men blir solgt metervis.

Det blir forresten også de populære katalanske pølsene, saucisse catalane, som slenges på grillen eller i pannen i en kveil for siden å bli kuttet i biter og servert nesten på norsk manér: i baguette med dijonsennep.

Nordiske pølsemonser

Våre forfedre, de barske vikingene, likte også pølser, eller bjuga og morbjuga som det heter i sagaene.

Litt senere spiste våre forfedre kurv, et ord vi finner igjen både i vossakorv og hos broderfolket. Ordet pølse har nok kommet senere, og da fra Danmark. Trolig er ordet i slekt med det engelske pulse, som betyr belg.

Det engelske ordet for pølser er sausages, det franske saucisse og det italienske salsiccia, alle avledet av det latinske ordet for salt. 

Her finner du lekre pølseretter

Salsapølse

Salsapølse
Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks
Dagens rett

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks

Tempura er japansk friteringsmetode som passer utmerket også for norske råvarer. Og så er det helt topp til alt fra fingermat til forrett, mellomrett eller alene som kveldskos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her