Nordmenn spiser enorme mengder pølser, faktisk setter vi til livs rundt regnet hundre stykker hver i året. Mesteparten fortæres i lompe eller i brød, med stappe eller i gryte.
Alle de gode pølseoppskriftene finner du her
Felles for de aller fleste pølsemåltider er at de er et resultat av tidsklemma. Men det betyr på ingen måte at middagen må bli kjedelig. Det finnes utallige måter å utnytte denne populære og smaksrike ingrediensen på.
Slik blir pølsene perfekte
Pølser som ikke skal på grillen bør ikke koke, de skal bare trekke. Kok opp vannet og skru ned varmen før du legger pølsene i.
Du kan eventuelt bruke et steketermometer for å kontrollere temperaturen i vannet. 80 grader er passe temperatur for alle typer pølser.
Tynne pølser trenger kort trekketid - rundt 10 minutter. Er pølsene frosne bør du legge til 5-10 minutter. Beregn to pølser til barn og fire til voksne.
Tilbehør til pølsene finner du her
Å dampe pølser er den "proffe måten". Legg en rist i kjelen og fyll på med vann til kanten av risten. Legg pølsene oppå og legg over lokk. Når vannet koker blir pølsene varmet opp av dampen. Metoden brukes ofte i pølseboder, da kan pølsene holdes varme lenge uten å bli "vannet ut".
Server pølsebrød, lomper, sennep og ketchup og gjerne sprøstekt løk eller hakket fersk løk ved siden av - noe for en hver smak. Husk at pølsebrødene blir enda bedre om de får noen minutter i ovnen først.
Kunsten å steke pølser riktig
Snu pølsene ofte slik at de får jevn varmebehandling over det hele.
Nå kan det passe med litt pølsehistorie
Det er heller ikke noe problem å steke pølser i ovnen. Rull da pølsene i litt nøytral olje (solsikke- eller maisolje) og la dem steke i en langpanne på 180 grader i en halvtimes tid.
Husk å snu pølsene ofte, og følg med slik at de ikke sprekker. Hvor lang tid de enkelte pølsene trenger varierer med tykkelsen, her lønner det seg å være oppmerksom.
Fristende oppskrifter
Det er ikke måte på hvor mange ulike retter du kan lage bare du har pølser i huset. I Apéritifs store kokebok finner du flere lekre oppskrifter.
Her har vi funnet frem et lite knippe oppskrifter til inspirasjon og glede.
Pølser på grillen
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Skjær skråsnitt i pølsene med skinn. Da unngår du at de sprekker.
Pølsene grilles til de er pent gylne rundt det hele, ca 2-3 minutter.
Pølser trenger generelt kort grilltid og er ferdige på et blunk! Grillpølser er uten skinn og behøver ikke å snittes.
Hvis du har bacon rundt pølsen bør du steke denne på indirekte varme over lengre tid slik at baconet blir sprøtt uten å bli brent.
Server med hjemmelagde lomper eller brød, hakket løk, salsa, revet ost, potetsalat eller de tilbehørene du liker best selv.
Mange ppskrifter med pølser finner du her
Alt du trenger å vite om pølser
Gode råd og tips om grilling finner du her
Her finner du veldig mange deilige grillretter
Se våre oppskrifter på saus til grillmaten
Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Sendt inn av Opplysningskontoret for egg og kjøtt
Foto: Astrid Hals
Drikke som passer til denne oppskriften
Gratinerte pølser med aubergine
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Sett ovnen på 200 grader.
Skjær pølser og aubergine i skiver på langs. Dryss 2 ss salt på begge sider av auberginene og la dem ligge ca 15 minutter. Tørk av saltet.
Stek pølse- og aubergineskivene raskt på begge sider i olje til de har tatt farge.
Fres løken blank i litt olje og tilsett knust hvitløk det siste minuttet. Ha i salt, pepper og tomatene med kraften. Kok til all væsken har fordampet. Smak til med basilikum.
Rør sammen cottage cheese, revet ost, egg, melk og krydder.
Tips:
Du kan bruke kesam i stedet for cottage cheese.
Legg pølser, aubergine og tomatblandingen lagvis i en smurt ildfast form og hell over ostekremen.
Stekes i ovn 30 - 40 minutter.
Server med en salat av for eksempel tomat, salatblad, løk, oliven og basilikum. Brød er godt til.
Mange ppskrifter med pølser finner du her
Alt du trenger å vite om pølser
Gode råd og tips om grilling finner du her
Her finner du veldig mange deilige grillretter
Se våre oppskrifter på saus til grillmaten
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Sendt inn av Matprat.no
Foto: Matprat/Per Alfsen
Drikke som passer til denne oppskriften
-
88 Poeng
Pelissero Langhe Nebbiolo 2017
Italia
Volum: 0.750 Pris: 255,00 Bestillingsutvalget -
86 Poeng
Rosaura 2019
Italia
Volum: 0.750 Pris: 149,90 Basisutvalget -
87 Poeng
Valli Unite 2018
Italia
Volum: 3.000 Pris: 579,90 Bestillingsutvalget -
88 Poeng
Gerovassiliou Malagousia Single Vineyard 2019
Hellas
Volum: 0.750 Pris: 250,00 Bestillingsutvalget -
87 Poeng
E. C. Dahls Bolt IPA
Norge
Volum: 0.330 Pris: 45,00 Bestillingsutvalget
Pølsespyd med kremet savoykål
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Del grillpølsene opp i store biter og tre de på grillspyd med blader av frisk salvie i mellom. Grill pølsene på en varm grill til de er klare.
Smelt smøret, tilsett mel og rør godt sammen i en kjele. Spe med melk og fløte til en tykk, hvit saus og smak til med salt og pepper. Tilsett kålen og bland godt sammen. La det småputre i noen minutter.
Skjær baconskiver, eller spekeskinke, i terninger. Sprøstek bacon og la fettet renne av. Om du bruker spekeskinke, så rist terninger raskt i en panne (uten smør). Drysses over kålstuingen før servering.
Server pølsene rykende varme med kålstuingen, god sennep og bakverk i tillegg.
Tips: Får du ikke tak i savoykål, kan du bruke enten kinakål eller rosenkål i stedet. Kremet savoykål er nydelig sammen med chilipølser, viltkjøtt eller karbonader.
Mange ppskrifter med pølser finner du her
Alt du trenger å vite om pølser
Gode råd og tips om grilling finner du her
Her finner du veldig mange deilige grillretter
Se våre oppskrifter på saus til grillmaten
Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Sendt inn av Opplysningskontoret for frukt og grønt
Foto: Astrid Hals
Drikke som passer til denne oppskriften
Pølseform for de minste
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Mange ppskrifter med pølser finner du her
Alt du trenger å vite om pølser
Gode råd og tips om grilling finner du her
Her finner du veldig mange deilige grillretter
Se våre oppskrifter på saus til grillmaten
Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Sendt inn av Opplysningskontoret for egg og kjøtt
Foto: Mari Svenningsen
Hjemmelagde akevittpølser med rosiner
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Mange ppskrifter med pølser finner du her
Alt du trenger å vite om pølser
Gode råd og tips om grilling finner du her
Her finner du veldig mange deilige grillretter
Se våre oppskrifter på saus til grillmaten
Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Sendt inn av Opplysningskontoret for egg og kjøtt
Foto: Matprat/Mari Svenningsen
Drikke som passer til denne oppskriften
Cassoulet fra Castelnaudary (Frankrike)
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Bønnene bløtes over natten, vannet slås vekk. En løk spekkes med nellikspiker. Svoren forvelles. Hvitløkfeddene skrelles. Bønnene has i en kjele med vann, salt, nellikløken, svoren og 3 hvitløkfedd. Kokes på svak varme 1 time.
Da tilsettes pølsen og alt koker videre i 30 minutter. Hell av kraften og bevar den. Gåse-svinefettet smeltes i en gryte. Svine- og lammekjøttet skåret i terninger samt bacon og oppskåren løk brunes.
De tre siste hvitløkfeddene presses i.
Salt, pepper, laurbærblad samt kraften av bønnene helles over. Ha i skåldede oppskårne tomater. La alt småkoke i ca 2 timer.
Forvarm stekeovnen til 200 grader, legg svoren nederst i gryta, fordel lag av bønner og kjøtt, og et lag bønner blandet med oppskåret pølse øverst. Strø på tørkede brødsmuler.
Smelt resten av gåsefettet og ha det over. Stekes midt i ovnen i ca 90 minutter. Skorpen skal knekkes av og til, ikke bare for å få ut dampen, men for at overflaten skal bevege seg ned i bønnene.
Mange ppskrifter med pølser finner du her
Alt du trenger å vite om pølser
Gode råd og tips om grilling finner du her
Her finner du veldig mange deilige grillretter
Se våre oppskrifter på saus til grillmaten
Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Sendt inn av Apéritif
Foto: iStockphoto
Drikke som passer til denne oppskriften
Kraft til trekking av pølser
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Pølser bør ikke koke, de skal helst bare trekke.
Kok opp vannet med krydderet og skru ned varmen før du legger pølsene i. Du kan eventuelt bruke et steketermometer for å kontrollere temperaturen i vannet. 80 grader er passe temperatur for alle typer pølser.
Sendt inn av Apéritif
Øldampete blåskjell og pølser med rød majones
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Skyll blåskjellene i kaldt vann, og fjern byssustråder og rur fra skjellene.
Kontroller at alle skjellene er lukket, åpne skjell er døde og skal kastes. Sett skjellene tilside.
Fres løk, stangselleri og pølsebiter i oljen, til grønnsakene er blanke og myke og pølsene har tatt litt farge.
Tilsett blåskjellene og hell i ølet. Legg på lokk og sett over sterk varme. Kok skjellene til de har åpnet seg. Dette tar bare noen minutter.
Smak til kraften med salt og pepper, dryss over hakket persille og server med ferskt brød og hjemmelaget tomat- og hvitløksmajones .
Tips: Plukker du blåskjellene selv, så er det viktig at du sjekker blåskjellvarselet på Matportalen eller Blåskjelltelefonen 820 33 333
Deilige oppskrifter med blåskjell
Les mer om blåskjell her
Mange ppskrifter med pølser finner du her
Alt du trenger å vite om pølser
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Sendt inn av Matprat.no
Foto: Matprat/Mari Svenningsen
Drikke som passer til denne oppskriften
-
88 Poeng
Kinn Skoddehav Kvit Indiaøl
Norge
Volum: 0.750 Pris: 99,90 Basisutvalget -
86 Poeng
Grand Fief de la Cormeraie Muscadet Sèvre et Maine sur Lie 2018
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 154,90 Basisutvalget -
86 Poeng
Dirk Niepoort Loureiro Giro Sol Dócil 2019
Portugal
Volum: 0.750 Pris: 179,90 Bestillingsutvalget -
87 Poeng
Kühling-Gillot Qvinterra Riesling Trocken 2020
Tyskland
Volum: 0.750 Pris: 155,90 Basisutvalget -
90 Poeng
3 Fonteinen Oude Geuze
Belgia
Volum: 0.750 Pris: 164,20 Basisutvalget