Løp-og-kjøp-viner

Løp-og-kjøp-viner

Disse rieslingene er noen veritable kupp. Du får ekstra mye vin for en liten penge.

Få Ukens vin som nyhetsbrev . Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

For det første byr Geil Riesling Trocken 2013 (12316) på superb kvalitet for pengene. Den er elegant og fyldig i frukten med god syre og tydelig jordsmonnskarakter. En super matvin til retter som trenger både frukt og syre – og det har den mye av – som røykelaks og saftig kylling. Den har kvaliteter som du normalt må betale fire tiere mer for.

Ekstra gode druer

Legger du på 40 kroner, får du dens storebror, Geil Bechtheimer Riesling S 2013 (12317) , som er et godt hakk opp i kvalitet. Selv om den rent formelt «bare» er på neste kvalitetsnivå, såkalt ortswein, det samme som franskmennene kaller village (kommune), forteller innholdet noe annet. Og ganske riktig har produsenten fylt opp med druer av ekstra høy kvalitet fra vinmarker i Bechtheim (Rheinhessen) hvor Weingut Oekonomierat Johann Geil holder til.

2013 var nemlig et utfordrende år, med blant annet svært lave avlinger. Så i stedet for å lage alle sine tre toppviner, fra enkeltvinmarker, i 2013, valgte Geil å la druene som normalt skulle blitt til Hasensprung, inngå i miksen for Bechtheimer – S. Dermed får denne vinen et ekstra løft som også lar seg smake. Den er kvalitets- og stilmessig på nivå med  Geil Bechtheimer Hasensprung Riesling Spätlese Trocken 2012 (12319) siden den har den samme runde og «fete» fruktigheten som er typisk for riesling fra leirholdig jord.

Måtte temme syrene

Geils etter min mening aller beste vin, Geil Bechtheimer Geyersberg Riesling Spätlese Trocken 2012 (12318) , kommer fra en vinmark med kalkholdig jordsmonn og er derfor en slankere men likevel svært kraftfull vin. Denne er nå utsolgt, men kommer inn i 2013-utgave senere i vår.

Også i deres enkleste riesling inngår druer fra toppvinmarkene, men da primært fra de yngste vinplantene. Det som ellers kjennetegner 2013 er et svært høyt syrenivå, og spesielt mye tartarsyre, som bidrar med bittertoner. For å dempe dette preget valgte produsenten å la vinen gjennomgå delvis malolaktisk gjæring.

Denne, som omdanner den skarpe eplesyren til den bløtere melkesyren, følger etter alkoholgjæringen og er noe man generelt unngår for hvitvin, og alltid for riesling. Men i 2013 ble det vurdert som nødvendig for denne produsentens «gutsriesling». Bechtheimer – S er laget på vanlig måte hvilket også innebærer skallkontakt under gjæringen og fem måneder på bunnfallet.

Også søtvin

Geil har også en søt vin å by norske forbrukere. Geil Bechtheimer Geyersberg Rieslaner Beerenauslese 2011 (33435) er laget av den noe uvanlige druen rieslaner som er en krysning av riesling og sylvaner og som er utviklet for å tiltrekke seg edelråte (botrytis). Denne BA-en som kommer fra kalkholdig jordsmonn, er fruktig og frisk med flott fylde og et godt potensial - og et usedvanlig godt kjøp som sine «brødre».

Foto: Roger Kolbu (Apéritif)
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Geil Riesling Trocken 2019

Produsent:
Weing. Johann Geil
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Tyskland
Område:
Rheinhessen
Pris:
169,00 kr
Varenummer:
1231601
85 Poeng
Les smaksnotatene »

Geil Bechtheimer S Riesling Trocken 2019

Produsent:
Geil
Utvalg:
Basisutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Tyskland
Område:
Rheinhessen
Pris:
189,00 kr
Varenummer:
1231701
88 Poeng
Les smaksnotatene »

Geil Bechtheimer Hasensprung Riesling Trocken 2018

Produsent:
Weing. Johann Geil
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Tyskland
Område:
Rheinhessen
Pris:
299,00 kr
Varenummer:
1231901
90 Poeng
Les smaksnotatene »

Geil Bechtheimer Geyersberg Riesling Trocken 2018

Produsent:
Weing. Johann Geil
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Tyskland
Område:
Rheinhessen
Pris:
289,00 kr
Varenummer:
1231801
91 Poeng
Les smaksnotatene »

Geil Bechtheimer Geyersberg Rieslaner Beerenauslese 2011

Produsent:
Weingut Oekonomierat Johann Geil
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.370l
Land:
Tyskland
Område:
Rheinhessen
Pris:
123,60 kr
Varenummer:
3343501
90 Poeng
Les smaksnotatene »
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter .

Ukens vin som nyhetsbrev:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen