Drikke
Løp-og-kjøp-viner

Løp-og-kjøp-viner

Disse rieslingene er noen veritable kupp. Du får ekstra mye vin for en liten penge.
Aase E. Jacobsen
30 April 2014 - 06:00

Få Ukens vin som nyhetsbrev. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

For det første byr Geil Riesling Trocken 2013 (12316)på superb kvalitet for pengene. Den er elegant og fyldig i frukten med god syre og tydelig jordsmonnskarakter. En super matvin til retter som trenger både frukt og syre – og det har den mye av – som røykelaks og saftig kylling. Den har kvaliteter som du normalt må betale fire tiere mer for.

Ekstra gode druer

Legger du på 40 kroner, får du dens storebror, Geil Bechtheimer Riesling S 2013 (12317), som er et godt hakk opp i kvalitet. Selv om den rent formelt «bare» er på neste kvalitetsnivå, såkalt ortswein, det samme som franskmennene kaller village (kommune), forteller innholdet noe annet. Og ganske riktig har produsenten fylt opp med druer av ekstra høy kvalitet fra vinmarker i Bechtheim (Rheinhessen) hvor Weingut Oekonomierat Johann Geil holder til.

2013 var nemlig et utfordrende år, med blant annet svært lave avlinger. Så i stedet for å lage alle sine tre toppviner, fra enkeltvinmarker, i 2013, valgte Geil å la druene som normalt skulle blitt til Hasensprung, inngå i miksen for Bechtheimer – S. Dermed får denne vinen et ekstra løft som også lar seg smake. Den er kvalitets- og stilmessig på nivå med Geil Bechtheimer Hasensprung Riesling Spätlese Trocken 2012 (12319) siden den har den samme runde og «fete» fruktigheten som er typisk for riesling fra leirholdig jord.

Måtte temme syrene

Geils etter min mening aller beste vin, Geil Bechtheimer Geyersberg Riesling Spätlese Trocken 2012 (12318), kommer fra en vinmark med kalkholdig jordsmonn og er derfor en slankere men likevel svært kraftfull vin. Denne er nå utsolgt, men kommer inn i 2013-utgave senere i vår.

Også i deres enkleste riesling inngår druer fra toppvinmarkene, men da primært fra de yngste vinplantene. Det som ellers kjennetegner 2013 er et svært høyt syrenivå, og spesielt mye tartarsyre, som bidrar med bittertoner. For å dempe dette preget valgte produsenten å la vinen gjennomgå delvis malolaktisk gjæring.

Denne, som omdanner den skarpe eplesyren til den bløtere melkesyren, følger etter alkoholgjæringen og er noe man generelt unngår for hvitvin, og alltid for riesling. Men i 2013 ble det vurdert som nødvendig for denne produsentens «gutsriesling». Bechtheimer – S er laget på vanlig måte hvilket også innebærer skallkontakt under gjæringen og fem måneder på bunnfallet.

Også søtvin

Geil har også en søt vin å by norske forbrukere. Geil Bechtheimer Geyersberg Rieslaner Beerenauslese 2011 (33435)er laget av den noe uvanlige druen rieslaner som er en krysning av riesling og sylvaner og som er utviklet for å tiltrekke seg edelråte (botrytis). Denne BA-en som kommer fra kalkholdig jordsmonn, er fruktig og frisk med flott fylde og et godt potensial - og et usedvanlig godt kjøp som sine «brødre».

Foto: Roger Kolbu (Apéritif)
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som nyhetsbrev:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen
Dagens rett

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen

Ferskt kjøtt og suppe overgår det meste. Denne tar litt tid, men det har de fleste på en søndag.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing
Dagens rett
Burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Denne burgeren går utenpå det meste, og det til tross for at den er helt fri for både cheddar, ketchup og pommes frites.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her