Løssluppent til sommerfesten

Når festen foregår utendørs, er det viktig at vinfølget ikke er for seriøst. Men den behøver slett ikke være i boks av den grunn.

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lenger ned for mer informasjon.

Aase Jacobsen Foto: Eva Brænd

Sørafrikanske Dusty Road Chenin Blanc 2005 (43378) er som skapt for å inntas utendørs. Den formelig strutter av frukt i alle tropiske avskygninger samtidig som den har god friskhet, noe som gjør at all frukten ikke tar helt overhånd. I det hele tatt en veldig sjarmerende og lettdrikkelig hvitvin som trives vel så godt alene som til sommerlige retter som salater og skalldyr. Men også til krydret mat og retter med sære aromaer som sushi med wasabi, soyasaus og syltet ingefær.

Selv om den passer perfekt i løsslupne sammenhenger og er i et kommersielt prisleie, er den egentlig en seriøs vin. Og seriøs i den forstand at produsenten Cloof prøver å gi et så riktig bilde av sørafrikansk chenin blanc som mulig. Den dekker nemlig en tredel av landets totale vinmarkareal. Men er ikke akkurat noen høystatusdrue. Det skyldes det faktum at den i forrige århundre først og fremst var råvare for Sør-Afrikas store brandyproduksjon. Til brandy trengs druer med høy naturlig syre og ikke for høy alkohol. På disse kriteriene skårer chenin blanc høyt.

Ambisiøse produsenter som Cloof prøver å rette opp druens ufortjente lave status. Druene til Dusty Road-utgaven vokser i granittholdig jord, og det er forhold som chenin blanc trives med. De mest berømte vinene fra Loire-dalen som er druens fødested, kommer imidlertid fra et skiferholdig jordsmonn. Fordelen med granitt fremfor skifer er at sistnevnte gir vinen petroleumsaktige aromaer etter et par års lagring. Noe ikke alle er like begeistret for. Granitt derimot sikrer god frukt, som vi altså kan bekrefte med Dusty Road Chenin Blanc.

Enda et hakk friskere men ikke mindre fruktig og sommerlig er østerrikske Jurtschitsch Grüve 2004 (48263) . Også prisen den samme røverkjøpgode. Aromaene går mer i retning av blomster og grønne frukter som epler og pærer samt det umiskjennelige preget av hvit pepper. Det er nemlig et av druen grüner veltliners særtrekk. En deilig vin til mer europeiske sommerretter som reker med majones eller alioli, salater med kylling eller skalldyr samt hvit fisk med kremet saus, så vel varm som kald. Eller bare alene. Med et balansert alkoholnivå (11,5 prosent) er den både lettdrikkelig og ikke minst svært anvendelig når temperaturen stiger.

Grüner veltliner kan vise til en lignende historie som chenin blanc i Sør-Afrika. Den står fortsatt for rundt en tredel prosent av landets vinproduksjon og var lenge ensbetydende med den lettdrikkelige og lette (les: tynne og sure) vinen som ble servert i Wiens mange vinbuler (heurige). Og det til tross for at det alltid har vært laget seriøse terroirpregete viner av denne druen.

Men selv om flasken og etiketten er med på å understreke Grüves uhøytidelige sider, er den dypt seriøs. Den ble utviklet parallelt med frostvæskeskandalen som rystet østerriksk vinindustri, og lansert første gang i 1987 med en etikett laget av en av Østerrikes største samtidskunstnere, Carl Ludwig Attersee. Målet til produsenten Jurtschitsch (umulig å uttale selv før inntak av Grüve) var å gjenskape den løsslupne gleden ved å nyte et glass vin. Og samtidig et aldri så lite oppgjør med all den dårlige hverdags-grüner veltlineren i landet. Uten at det har gått på bekostning av vinhusets renommé som leverandør av viner i toppklassen.

For Jurtschitsch lager i tillegg et bredt spekter av dypt seriøse viner av en rekke druesorter og fra ulike jordsmonn. For tiden er bare to av vinhusets topputgaver å få her til lands: Jurtschitsch Sonnhof Grüner Veltliner Loiserberg 2003 (47473) kommer fra enkeltvinmarken Loiserberg som med sin høye beliggenhet, gode soleksponering samt magre og mineralrike gneissjordsmonn gir viner med stort raffinement og lagringspotensial.

Denne vinen viser dermed en annen side av Østerrikes nasjonaldrue selv om alle dens basistrekk er representert. Frukten er sublim og overraskende slank til en så varm årgang å være. Mineralpreget legger seg som en hinne i munnhulen og gir i øyeblikket en ganske tørr midtfase, mot slutten åpner den seg mer med god frukt samt en fast og god mineralitet.

Zöbinger Heiligenstein Riesling 2002 (20198) ble kjøpt inn av polet som partivare i sin tid men er fortsatt å finne i noen polutsalg. En elegant riesling som i den slanke, mineralske og syrerike 2002-versjonen absolutt har godt av å ligge et år til men som er flott allerede nå til varme og litt fete retter med sjøkreps, kamskjell eller hvit fisk.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS og SMS
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det som SMS eller MMS-tekstmelding på mobiltelefonen din.

w MMS:
Skriv Ukens og send til 2004 .
Du mottar deretter Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - hver tirsdag.
Tjenesten koster 5 kroner pr. mottatt melding.
Vil du stoppe tjenesten, skriver du Ukens stop og sender til 2004 .

w SMS:
Skriv varsle ukensvin og send til 1986. Du får Ukens vin sendt som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke.
Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kroner 5 pr. mottatt melding.

Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Ukens vin som e-post er en ny spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis . Hver tirsdag , altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen