Lufting påbudt

Vinene til Stephane Tissot trenger lang tid i glasset for å vise seg frem i sin fulle bredde.
Redaksjonen
13 September 2007 - 02:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Viner som trenger dekantering er lite forenlig med dagens krav til effektivitet, enten du er hjemme eller på restaurant. Planleggingshorisonten er altfor kort til å tillate to eller tre timers, eller sågar et døgns lufting av vinen før den skal nytes.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Biodynamisk
Og samtidig er det nødvendig for å få frem alle vinens gode sider, i alle fall når det er Stephane Tissot som har signert den.

Smakt rett fra flasken virker vinene utilgjengelige, lite sjenerøse og nærmest usjarmerende. Men med lang lufting er førsteinntrykket glemt, og de demonstrerer en helt egen energi.

Denne usedvanlig overbevisende vinprodusenten fra Jura, 8-10 mil øst for Burgund, har nær sagt selvsagt konvertert til biodynamisk dyrking, men det er først fra 2004.

Før det drev han økologisk i fem år, men allerede da med mange av biodynamiens virkemidler.

Gamle vinstokker
I følge ham selv har omorganiseringen i vinmarkene hjulpet vinene å finne seg selv, som er en funksjon av forholdene druene er dyrket under og filosofi i vinkjelleren. Avlingene er naturlig lave, rundt 25-42 hl/ha, og plantematerialet er gammelt, fra 30 til 60 år.

Han bruker kun naturlig gjær og utnytter bunnfallets konserverende evner for å redusere bruken av svovel samtidig som bruken av nye fat er begrenset.

Siden vinene hans begynte å ankomme det norske markedet for et par år siden, er kvaliteten bare blitt bedre og bedre. 2005-utgavene av chardonnay, for øvrig et veldig godt år i Jura, formelig strutter av kraft og energi, men trenger altså et par timer, eller natten over, i karaffel.

Minst 15 år i kjelleren
Selv om det ikke er chardonnay som har gjort Jura kjent, men derimot den oksiderte stilen for viner av den lokale druen savagnin, for øvrig en slektning av gewürztraminer, er det burgundkonkurrentene som har størst potensial her til lands.

Allerede på "enkleste" nivå finner vi et tydelig uttrykk for det unike klimaet og jordmonnet på Tissots 32 hektar store vingård. Men når han isolerer de to hovedjordsmonnene, kalk og leire, da blir det virkelig kraft i glasset. Dette er hvitviner som stiller krav til maten, at den har nok av både fedme og smak.

Og lagringspotensialet er ubestridelig - minst 15 år vil disse vinene holde, og sannsynligvis lengre.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

By på lekker kalveschnitzel i kveld
Dagens rett
Kalveschnitzel

By på lekker kalveschnitzel i kveld

Det blir ekstra god stemning rundt middagsbordet med schnitzel laget av saftig og mørt kalvekjøtt. Her er oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her