Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Drikke
original.jpg

Luksus på tilbud

Selv om en femhundrelapp ikke er en ubetydelig investering for en flaske vin, er de to luksuschampagnene fra Lanson tilnærmete røverkjøp etter prisnedsettelsen.
Aase E. Jacobsen
16 Kan 2006 - 09:53

Lanson er kjent for en syrefrisk og elegant stil, og mange har nok gledet seg over standardcuvéen Lanson Black Label, Brut (891) store evne til å gi en flott start på måltidet eller kvelden.

Dens egenskaper på matbordet er kanskje mindre kjent, men også her er den til å være en basiscuvée nærmest uovertruffen. Alltid frisk og fruktig med aromaer av gule og grønne epler, mineraler, flint og toast. I munnen er den tilsvarende med flott mousse og en meget god forfriskende avslutning. Super til litt fete østers eller til forretter med sjømat med litt fedme.

Når et champagnehus lager så god non vintage brut, må nødvendigvis toppcuvéene være av ekstraordinær kvalitet. Og Lanson Noble Cuvée i henholdsvis vanlig vintage og blanc de blancs vintage, skuffer ikke.

Når så disse perlene selges til en pris som er konkurransedyktig internasjonalt (identisk med de laveste i England), og dermed er markedets billigste prestisjecuvéer, er enhver champagneelsker bare nødt til å aksjonere.

For volumene er små. Særlig av den eldste, Lanson Noble Cuvée Vintage 2000 (45027) som er en svært rik og kompleks champagne og en sjelden anledning til å smake virkelig moden vare.

Stor kompleksitet

Fargen er varm gullgul. Duften er rik og moden med gule og røde epler, mokka, moden tropisk frukt, røyk, jordsmonn og sjampinjong. Anslaget er modent men samtidig friskt, den er svært kompleks med toner av jordsmonn mineraler og sopp, syrene er bløte og moussen er svært myk og behagelig. Avslutningen er deilig lang og overraskende ungdommelig frisk samtidig som den har med seg de samme komplekse tonene helt ut i slutten.

En stor champagne som er virkelig spennende å smake - og ikke minst nyte til en velkomponert rett med lyst kjøtt, gjerne fasan eller perlehøne med sopptilbehør, eller også et andebryst med tilbehør fra skogen. En flott vin som holder fint i fem år til - minst.

Som en utrolig spennende kontrast til 1989s rikdom står Lanson Noble Cuvée Blanc de Blancs Brut 1999 (15130). Chardonnay fra en perfekt champagneårgang (=gode syrer og ikke altfor moden frukt) er en ultimat kombinasjon.

I dag er dette er en 10 år gammel champagne som bare viser noen få tegn til aldring. Fargen er gullgul, og duften er svakt parfymert og fortsatt relativt ungdommelig med toner av søte gule frukter, særlig epler men også tropiske og ikke minst mineraler, kalk og flint.

Anslaget er ultrafriskt og de flotte syrer holder seg helt ut i slutten, og litt til. Aromaene er dominert av epler i alle varianter, samt spesielt mye mineraltoner. Ettersmaken er lang med gule syrlige epler, sitrus og lime.

Også luksusrosé

Det komplekse modne aromabildet i kombinasjon med en fantastisk syrefriskhet gjør dette til en stor champagneklassiker som tåler minst ti år til i kjelleren. Og som helst bør nytes sammen med gode råvarer som kveite med skalldyrsaus eller sjøkreps med kremet saus eller smørsaus.

Denne champagnen selges i en klar flaske og leveres i en elegant boks og er dermed den perfekte gave til den som er så heldig å ha en eller annen form for 10 års-jubileum i år.

Noble Cuvée er altså det beste Lanson kan by på. Den er en blanding av 60-70 prosent chardonnay og resten pinot noir. Luksuscuvéen ble lansert første gang i 1979. Deretter er den kommet i 1981, 1985, 1988, 1989, 1995 og 1996 som var andre år for blanc de blancs.

I år har Lanson dessuten lansert en Noble Cuvée Rosé Brut uten årgang som imidlertid ikke er i salg i Norge.

iStock-622924262.jpg
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

bucollage-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter og nye årganger i BU og TU mars 2021

Rekordmye godt: Disse 1090 produktene kan du velge mellom

Marsnyhetene byr på viner og andre godsaker fra den absolutte øverste hylle.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

iStock-1268440016.jpg
Ukens drink
Clover Club cocktail

Denne drinkklassikeren kommer du til å slå veldig godt an

Den har nok av både styrke og fruktighet til å være den forstående kvinnedagen verdig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

basismars-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter basis mars 2021

Det er sjeldenhetene som skinner i basishylla denne gangen

Vi snakker om Colares vest for Lisboa. Vil du smake vinhistorie, får du det her, men vær rask, for det er snart ikke mer igjen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

low_calorie_mud_cake.jpg
Ukens kake
Trøffelkake lettversjonen

Selv en lettutgave kan smake godt - bare prøv denne

Med lettmargarin i stedet for smør, sparer du litt på kaloriene, men ikke på smaken.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
iStock-508947940.jpg
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

asiatisk-skrei.jpg
Dagens rett
Skrei med asiatiske smaker

Med denne kombinasjonen får du en helt ny smaksopplevelse av skrei

Her er det nemlig mye spennende fra asiahylla som gjør jobben.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

php2p5lyl.jpg
Dagens rett
Hjemmelaget taglioni med kremet soppsaus

Så enkelt lager du pastaen selv

Og når du har laget den fra bunnen av, trenger du nesten ikke noe annet til. Så godt smaker det. Men litt sopp og fløte gjør underverker.

Les hele saken
iStock-1130934320.jpg
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

phpxaqhtg.jpg
Dagens rett
Aichas indiske chana masala med kveite

Denne retten kan serveres med eller uten fisk

Den er derfor et perfekt alternativ når noen rundt bordet ønsker et vegetarisk alternativ. For her kommer chana masale-en og kveiteskivene for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

phpesinuw.jpg
Dagens rett
Orientalsk rekerett

Med denne sausen kan du variere middagen i det uendelige

Om det ikke er reker som står på menyen i dag, fungerer denne oppskriften like godt med fisk eller kjøtt - eller bare som den er.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her