Luksus på tilbud

Luksus på tilbud

Selv om en femhundrelapp ikke er en ubetydelig investering for en flaske vin, er de to luksuschampagnene fra Lanson tilnærmete røverkjøp etter prisnedsettelsen.

Lanson er kjent for en syrefrisk og elegant stil, og mange har nok gledet seg over standardcuvéen Lanson Black Label, Brut (891) store evne til å gi en flott start på måltidet eller kvelden.

Dens egenskaper på matbordet er kanskje mindre kjent, men også her er den til å være en basiscuvée nærmest uovertruffen. Alltid frisk og fruktig med aromaer av gule og grønne epler, mineraler, flint og toast. I munnen er den tilsvarende med flott mousse og en meget god forfriskende avslutning. Super til litt fete østers eller til forretter med sjømat med litt fedme.

Når et champagnehus lager så god non vintage brut, må nødvendigvis toppcuvéene være av ekstraordinær kvalitet. Og Lanson Noble Cuvée i henholdsvis vanlig vintage og blanc de blancs vintage, skuffer ikke.

Når så disse perlene selges til en pris som er konkurransedyktig internasjonalt (identisk med de laveste i England), og dermed er markedets billigste prestisjecuvéer, er enhver champagneelsker bare nødt til å aksjonere.

For volumene er små. Særlig av den eldste, Lanson Noble Cuvée Vintage 2000 (45027) som er en svært rik og kompleks champagne og en sjelden anledning til å smake virkelig moden vare.

Stor kompleksitet

Fargen er varm gullgul. Duften er rik og moden med gule og røde epler, mokka, moden tropisk frukt, røyk, jordsmonn og sjampinjong. Anslaget er modent men samtidig friskt, den er svært kompleks med toner av jordsmonn mineraler og sopp, syrene er bløte og moussen er svært myk og behagelig. Avslutningen er deilig lang og overraskende ungdommelig frisk samtidig som den har med seg de samme komplekse tonene helt ut i slutten.

En stor champagne som er virkelig spennende å smake - og ikke minst nyte til en velkomponert rett med lyst kjøtt, gjerne fasan eller perlehøne med sopptilbehør, eller også et andebryst med tilbehør fra skogen. En flott vin som holder fint i fem år til - minst.

Som en utrolig spennende kontrast til 1989s rikdom står Lanson Noble Cuvée Blanc de Blancs Brut 1999 (15130) . Chardonnay fra en perfekt champagneårgang (=gode syrer og ikke altfor moden frukt) er en ultimat kombinasjon.

I dag er dette er en 10 år gammel champagne som bare viser noen få tegn til aldring. Fargen er gullgul, og duften er svakt parfymert og fortsatt relativt ungdommelig med toner av søte gule frukter, særlig epler men også tropiske og ikke minst mineraler, kalk og flint.

Anslaget er ultrafriskt og de flotte syrer holder seg helt ut i slutten, og litt til. Aromaene er dominert av epler i alle varianter, samt spesielt mye mineraltoner. Ettersmaken er lang med gule syrlige epler, sitrus og lime.

Også luksusrosé

Det komplekse modne aromabildet i kombinasjon med en fantastisk syrefriskhet gjør dette til en stor champagneklassiker som tåler minst ti år til i kjelleren. Og som helst bør nytes sammen med gode råvarer som kveite med skalldyrsaus eller sjøkreps med kremet saus eller smørsaus.

Denne champagnen selges i en klar flaske og leveres i en elegant boks og er dermed den perfekte gave til den som er så heldig å ha en eller annen form for 10 års-jubileum i år.

Noble Cuvée er altså det beste Lanson kan by på. Den er en blanding av 60-70 prosent chardonnay og resten pinot noir. Luksuscuvéen ble lansert første gang i 1979. Deretter er den kommet i 1981, 1985, 1988, 1989, 1995 og 1996 som var andre år for blanc de blancs.

I år har Lanson dessuten lansert en Noble Cuvée Rosé Brut uten årgang som imidlertid ikke er i salg i Norge.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen