Lyse akevitter

Redaksjonen
30 November 2007 - 07:59

De lyse akevittene er som skapt for det norske julekoldtbordet utvalg av sild, laks i ulike tilberedninger, rakefisk og kaldt kjøttpålegg. De er dessuten selvskrevne gjester på frokostbordet i romjula - de eneste gangene i året det er "lov" å nyte alkohol før 12.

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter tilgjengelig på polet

Alle priser er Vinmonopolet priser, pr 1. november 2007. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Lyse akevitter

+ (89p)
Simers Taffel
Arcus Produkter
Norge
4 Vectura - kr 289,90 (70cl)
Basisutvalg (Distriktsortiment)
Farge og duft: Klar. Flott frisk krydderpreget duft med sitrussødme, i form av appelsinskall og kandisert frukt.
Smak: Bløtt fyldig anslag, fin sødme og godt karvepreg, innslag av blomster, ganske så rik til en lys akevitt å være, sitter godt og lenge. (UÅ)
Bruksområde: Allround fisk og lyst kjøtt, leverpostei, sylte, syltelabber.
Vurdering: En flott akevitt. 89 p (UÅ)
Alkoholinnhold: 41,5% vol.
Bestill her:

+ (87p)
O.P. Anderson
Vin & Sprit
Sverige
7423 VSD - kr 284,90 (70cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Lys gul. Fin duft av karve, tørre kryddertoner, sitrus, tørket sitrusskall, lakris og kandisert frukt.
Smak: Bløtt rundt anslag, veldig innbydende, noe bittertoner mot slutten, lang ettersmak med en del karve og sitrus. (UÅ)
Bruksområde: Allround fisk og lyst kjøtt, alene sammen med øl.
Vurdering: En god og lettdrikkelig akevitt på den feminine siden. 87 p (UÅ)
Laget av: Vann, kornbrennevin, krydderekstrakt, sukker og karamell.
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Lagret i eiketønner
Bestill her:

+ (87p)
Aalborg Jubilæums Akvavit
Danisco
Danmark
14 VSD - kr 299,90 (70cl)
Basisutvalg (Hovedsortiment)
Farge og duft: Lys gul. Veldig fruktig duft med mye sitrus, også blomster og krydder som karve, anis og dill.
Smak: Følger duften med god sødme, god fedme, sitter godt og lenge med noe dill i finishen. (UÅ)
Bruksområde: Sildebord, julebord, alene sammen med øl.
Vurdering: God og lettdrikkelig akevitt. 87 p (UÅ)
Alkoholinnhold: 42,0% vol.
Bestill her:

(85p)
F.A. Finsk Akevitt
Saimaa Beverage Oy
Finland
48527 Vinetum AS - kr 189,00 (50cl)
Bestillingsutvalg
Vinetum AS
Farge og duft: Lys gul. Mye lime, appelsinskall, krydder som rosépepper, muskat og kummin samt innslag av såpe.
Smak: Bløtt anslag, fyldig med godt krydderpreg i midten, en del lakris og urter utover, varm finish. (UÅ)
Bruksområde: Gravlaks.
Vurdering: Mer urtedram enn tradisjonell matakevitt. 85 p (UÅ)
Laget av: Korn, krydder.
Alkoholinnhold: 42,0% vol.
Bestill her:

(85p)
Ystad's Aquavit For Norwegian Salmon
Agder Brenneri - K.G. Puntervold
Norge
32512 Vectura - kr 235,00 (50cl)
Bestillingsutvalg
Christiania Vin & Brennevin AS
Farge og duft: Lys gul. Småelegant duft med noe vanilje, søt frukt og krydder.
Smak: Mildt anslag, god fedme, karvepreget kommer mer til syne mot slutten, sitter en stund. (UÅ)
Bruksområde: Røykelaks, gravlaks, sild.
Vurdering: En mild akevitt for nybegynnere. 85 p (UÅ)
Laget av: Brennevin.
Alkoholinnhold: 38,0% vol.
Bestill her:

(84p)
Aalborg Jule Akvavit 2007
Danish Distillers
Danmark
20594 VSD - kr 379,90 (70cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Klar. Masse appelsinskall i duften, kanskje litt vel mye, også en del karve, blomster og pepper.
Smak: Følger duften, god fedme, en del sødme som balanseres av den tydelige alkoholen, varm karvepreget finish. (2007)
Bruksområde: Julefrokost.
Vurdering: Alkoholen er litt fremtredende. 84 p (2007)
Laget av: Kornbrennevin, krydder
Alkoholinnhold: 47,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fat- og/eller flaskemodnet før salg
Bestill her:

÷ (83p)
Bommerlunder
Dethlefsen
Tyskland
18 VSD - kr 259,90 (70cl)
Basisutvalg (Fullsortiment)
Bibendum
Farge og duft: Klar. Litt skarp men frisk duft med svake kryddertoner, anis, sitrus og blomster.
Smak: Bløtt anslag, god fedme og friskhet, lang varm ettersmak. (UÅ)
Bruksområde: Sild, annen fet fisk.
Vurdering: Litt nøytral men ganske god. 83 p (UÅ)
Laget av: Opplysninger er ikke gitt avprodusent/leverndør.
Alkoholinnhold: 38,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Utviklet på eikefat.
Bestill her:

÷ (80p)
Sørlandsakevitt Thærie Wiighen
Oskar Davidsen
Danmark
31271 Vectura - kr 264,00 (70cl)
Bestillingsutvalg
Gavin
Farge og duft: Klar. Søtlig duft med snev av medisin, hvite blomster, noe alkohol.
Smak: Bløtt sødmefylt og ganske nøytralt anslag, varm finish. (UÅ)
Bruksområde: Enkle silderetter.
Vurdering: En veldig nøytral akevitt som minner mer om en vodka eller rom. 80 p (UÅ)
Laget av: Sprit, karve, johannesurt, diverse kryddere
Alkoholinnhold: 38,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fatlagret.
Bestill her:

+ (79p)
Tordenskiold Aquavit
Gavin
EU
43014 Vectura - kr 259,10 (70cl)
Bestillingsutvalg
Gavin
Farge og duft: Svakt gul. Svakt urte- og krydderpreget duft med noe parfyme.
Smak: Søtlig anslag, følger duften, litt spesiell stil, sitter noe. (UÅ)
Bruksområde: Kald julemat.
Vurdering: En litt spesiell akevitt som ikke alle vil like. 79 p (UÅ)
Laget av: Kornsprit, dill og johannesurt
Alkoholinnhold: 37,5% vol.
Bestill her:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær mer om rødvin
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Lær mer om rødvin

Vil du lære mer om rødvin? Ta med deg en venn eller kom alene og få en god innføring og 8 viner i glasset. Kurset passer for alle uansett forkunnskap.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her