Baking
Makrondilla fortsetter i (hele) sommer

Makrondilla fortsetter i (hele) sommer

Prøv denne artige vrien med smak av popcorn. Kjempegodt ved siden av iskrem eller til fingermaten.
Redaksjonen
17 Juli 2015 - 14:07

Få Ukens kake som nyhetsbrev

Søtt og salt går veldig godt sammen. Det beviser disse popcornmakronene til fulle. Supre når du vil ha noe godt på lur, litt ekstra godt på kakebordet, eller hvorfor ikke som en søt avslutning på fingermaten.

Se våre andre oppskrifter på makroner

Oppskriften kan virke uoverkommelig og omstendelig, men med makronbaking er det viktig å være nøyaktig for optimalt resultat. Du må altså ikke være konditor for å lykkes.

TIPS 1: Om du ikke vil male mandlene selv, kan du kjøpe mandelmel i butikken, men ikke velg et som er fettredusert. Det gir et dårlig resultat. Se flere nyttige kokketips

TIPS 2: Bruker du ikke opp all karamellglasuren kan den også brukes til kaker som fyll eller topping, eller som saus på litt deilig iskrem. Se flere nyttige kokketips

Popcornmakroner

Popcornmakroner

Fremgangsmåte

Makroner:

Forvarm stekeovnen til 150 °C.

Skåld mandler. Kok opp litt vann i en liten kjele. Ha mandler i det kokende vannet og sett kjelen til side. Trekk mandlene til skallet løsner, 3-4 minutter. Ta dem opp av kjelen og legg dem i et kjøkkenhåndkle. Rull håndkledet litt frem og tilbake slik at skallet på mandlene løsner. Tørk de skåldede mandlene i et døgn.

Legg gjerne de skåldede mandlene på et bakepapirkledd stekebrett, og tørk dem i stekeovn på 100 °C med en tresleiv i stekeovnsdøren. Du kan selvsagt bruke mandler med skall også (de slipper du å tørke), overflaten på makronene blir litt spettete i fargen, men smaken blir den samme.

Mal skåldede mandler på en mandelkvern, eventuelt kjør dem i en food-prosessor eller blender.

Kjør mandelmelet sammen med melis i en food-prosessor eller blender, gjør gjerne dette i flere omganger, da blir det enklere å få en finere mandelmelblanding.

Ha eggehviter i en ren, tørr bolle av glass eller rustfritt stål. Pisk dem sakte sammen med litt salt til de danner et mykt skum. Skru opp hastigheten til boblene i skummet er små og jevne. Når skummet danner stive topper, tilsett sukker, litt av gangen. Pisk til blandingen er myk og blank og alt sukkeret er oppløst. Ikke visp for lenge, da blir blandingen kornete.

Bland inn farge. Bruk sukkerkulør eller litt brun matfarge. Ha gjerne i mer farge dersom du ønsker en kraftigere farge på makronene.

Vend mandelmelblandingen inn i marengsen med en slikkepott, og rør til alt er godt blandet. Røren skal bli lett flytende. Det viktig å ikke røre hverken for mye eller for lite. Blir røren for tynn vil makronene flyte utover, og blir røren for tykk vil makronene få små topper og ikke en jevn fin overflate.

Lag en mal for å sikre at makronene blir like store. Tegn små sirkler ved hjelp av en 5- krone på et ark bakepapir, husk å ha god avstand mellom makronene.

Er du god på øyemål kan selvfølgelig makronene sprøytes ut på frihånd, eller du kan bruke en makronmatte.

Legg malen under et ark bakepapir på et stekebrett. Fyll makronrøren i en sprøytepose med rund tipp (10 mm), og sprøyt ut makronene på bakepapiret. Lirk forsiktig bort malen, og bank stekebrettet et par ganger i benkeplaten slik at eventuelle luftbobler kommer ut. Gjenta med neste brett.

Knus popcorn i litt mindre biter og dryss over makronene.

La makronene stå på kjøkkenbenken i 10-20 minutter før du setter dem i stekeovnen. Kjenn forsiktig på makronene med fingertuppen, har de fått en liten hinne på overflaten er de klar til steking.

Stek makronene midt i ovnen i ca. 12 minutter. Det kan variere litt fra ovn til ovn, men 11-15 minutter pleier å være passe. Avkjøl makronene før de løsnes fra bakepapiret. 

Karamellfyll:

Smelt sukker i en kjele på middels varme. Rør med en tresleiv innimellom slik at du får en karamell med jevn farge. Se til at den ikke brenner seg.

Varm opp fløte i en liten kjele. Trekk kjelen med karamell av platen og hell den varme fløten forsiktig over karamellen. Rør godt til alt er blandet.

Fortsatt sukkerklumper i blandingen? Sett kjelen tilbake på platen og kok opp blandingen til sukkeret er oppløst.

Avkjøl blandingen noe og pisk inn små terninger av kaldt smør. Ha karamellglasuren over i en bolle og avkjøl på kjøkkenbenken i 2-3 timer. Når glasuren er helt kald rør inn salt.

Siste finish:

Ha karamellfyllet i en sprøytepose med rund tipp (10 mm). Sprøyt fyll på halvparten av makronbunnene, legg den andre halvparten makronbunner over og klem lett sammen.

Tips 1:

Mandelmel fås også kjøpt i butikken, men ikke kjøp et som er fettredusert. Det gir et dårlig resultat.

Tips 2:

Bruker du ikke opp all karamellglasuren kan den også brukes til kaker som fyll eller topping, eller som saus på litt deilig iskrem. Den holder seg godt i kjøleskapet, kan piskes opp slik at den blir luftig og fin, eller varmes opp igjen slik at den blir flytende og blank.

Tips 3:

Makronene kan spises med en gang, men er aller best når de har stått en dag med fyllet i. Oppbevar makronene i en lufttett boks i kjøleskapet. Makronene kan også fryses, men da er det best å fryse dem uten fyll og heller fylle dem en dag før de skal serveres.

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne
Dagens rett

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne

Ta for deg av julespesialitetene og lag en superrask hverdagsrett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her