Drikke
Med denne drinken kan du slutte å røyke tvert

Med denne drinken kan du slutte å røyke tvert

Du får nemlig nok av røyksmak gjennom Islay-whiskyen. I tillegg til masse annet godt. Prøv denne enkle oppskriften.
07 November 2014 - 12:00

Få Ukens drink som nyhetsbrev

Denne drinken er en variasjon over en cocktail fra Death & Company i New York kalt Coffee & Cigarettes.

Les mer om den legendariske baren

Coffee & Cigarettes var en av de første drinkene som fanget min oppmerksomhet i menyen under mitt første besøk. En elegant og robust variasjon av en manhattan med islay whisky, søt vermouth og kaffelikør. Det var kjærlighet ved første dråpe.

Lag speakeasy-stemning hjemme

Min vri er veldig lik originalen – men jeg tar i bruk litt visuelle effekter også. Det vil si at i stedet for å bruke sukkerlake, bruker jeg sukkerspinn som sødme.

Drinken serveres i en lommelerke, dekket av avispapir og helles over sukkerspinnet som smelter umiddelbart.

Men siden sukkerspinnmaskin ikke er allemannseie, kan du godt bruke sukkerlake. Smaken blir den samme.

Death & Company er en av New Yorks mest berømte cocktailbarer av typen speakeasy. Baren ligger i East Village og ligger i nærheten av en annen kjent speakeasy – PDT (please don't tell).

Fra utsiden ser stedet ut som det er forlatt. Det eneste du ser er en stor, gammel tredør med en ringeklokke og en kar stående inntil veggen. Oppdresset med sixpence, lommeur og tannpirker i munnviken ser han ut som om han er hentet rett fra 1920-tallet.

Annen drikkekultur

Denne mannen fungerer som dørvakt og kontrollerer at stedet opprettholder sin «no standing policy». Den går ut på at når stedet er fullt, slipper ingen inn før det blir ledig. Han tar mobilnummeret ditt og ringer deg når det er plass i baren – så ikke gå for langt. Ta turen ned gaten til en av barene, dersom du er tørst, og vent på at mobilen ringer.

Når du først kommer inn er det lett å miste kontroll på tiden. Jeg husker at jeg trodde klokken var 01.00 på natten, men da jeg gikk ut for å holde en som skulle ta seg en røyk med selskap, innså jeg at det ennå ikke var blitt mørkt og klokken bare var 21.30. Det faktum at baren som åpner klokken 18.00, er fylt opp med gjester allerede i løpet av den første timen – gir deg et inntrykk av at det virker senere på kvelden enn hva det virkelig er.

Amerikanerne har i motsetning til hva som er vanlig her, kultur for å gå på bar etter jobben eller tidlig på kvelden. Kvelden avsluttes gjerne rundt midnatt dersom det er jobb dagen etter.

Foto: Sentralen AS

Er du interessert i drinker og drinkoppskrifter? Nå kan du enkelt ta vare på alle dine oppskrifter hvis du bruker Mine sider og Bartender.

Her finner du Apéritifs Bartender med mange flotte drinkoppskrifter.

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase

Tobacco & Coffee cocktail

Tobacco & Coffee cocktail

Fremgangsmåte

Fyll et røreglass med is og tilsett de flytende ingrediensene. Rør i 20 sekunder og hell væsken over i en lommelerke – for maksimal effekt.

Legg litt sukkerspinn oppi et rocks glass. Hell drinken over og når sukkeret er smeltet er drinken klar til å nytes.

Tips 1:
Sukkerspinn fås kjøpt i godtebutikker eller hvorfor ikke en sukkerspinnsmaskin som selges i butikker som Sous Vide Norge eller hos Claes Ohlsson.

Tips 2 :
Prøv ulike Islay-whiskyer – min favoritt er Caol Ila 12 YO.

Sendt inn av Chris Grøtvedt

Vurder oppskriften
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på omeletten som garantert gir mersmak
Dagens rett
Ovnsbakt grønnkålomelett

Lag en vri på omeletten som garantert gir mersmak

Dette kan bli din nye favorittoppskrift på omelett. Supersunn og supergod.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her