Med eller uten bobler?

Begge disse vinene gir champagnefølelse, uten å være det.
Aase E. Jacobsen
12 Mai 2010 - 02:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Nå kommer riktignok Chante Merle 2006 (80469) fra Champagne, men den er uten bobler. Og så er den rød. Og en virkelig lekker sådan - som en rød champagne men uten skum. Det friske bærpreget, den flotte syren og fastheten samt det delikate preget understreker likheten.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Elegant
Den er laget av pinot noir, den av champagnedruene som bidrar med mest struktur og trøkk, og som derfor står seg veldig godt alene i en "stille" vin. Men altså ingen blockbuster, derimot en meget elegant sak som matcher nasjonaldagmenyen veldig godt. Alt som er godt er det begrenset tilgang på. Så også denne som kom på polet i mars, som partivare, men den finnes fortsatt i 42 polutsalg.

Garantert suksess
Men ingen nasjonaldag uten bobler, og Bellavista Franciacorta Alma Cuvée Brut (33106) byr på mye champagnefølelse selv om den er italiensk. For den har absolutt ingen fellestrekk med andre sprudlende italienere. Så koster den da også det dobbelte. Og ekstrakostnaden er den vel verd. En garantert suksess den 17. som er å få i 60 av polets for tiden til sammen 249 utsalg, altså kategori 6.

Billigbonus
Et lite bonusspor for deg som ikke er villig til å bevege deg opp i slike summer eller som må trøste deg med et av "knøttepolene" (den nye kategori 2) med et usedvanlig magert utvalg i hyllen for bobler: Her gir en annen italiener, Prosecco di Valdobbiadene Brut 2011 (80209), best valuta for pengene. Absolutt et godt valg når mange skal ønskes til bords kommende mandag.
 
Ingen kompleks sak, men en fruktig og skummende vin som mange vil like, og litt mer dybde enn mange proseccoer. Prosecco di Valdobbiadene som type kvalifiserer for øvrig nå for DOCG - den øverste kvalitetskategori innen italiensk vinlovgivning. En beslutning som sikkert har høstet mange diskusjoner allerede siden inflasjonen i antall DOCG-er etter manges mening er i ferd med å utvanne hele konseptet. Særlig siden man for prosecco benytter seg av en "mindreverdig" metode for musserende, charmat-metoden, enn eksempelvis for Franciacorta som "selvsagt" kvalifiserer for DOCG.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Frisk velkomstdrink som alle vil like
Ukens drink

Frisk velkomstdrink som alle vil like

Mai er tiden festlige lag, og denne forfriskende bowlen er den perfekte velkomst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Frisk velkomstdrink som alle vil like
Ukens drink

Frisk velkomstdrink som alle vil like

Mai er tiden festlige lag, og denne forfriskende bowlen er den perfekte velkomst.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

By på lekker kalveschnitzel i kveld
Dagens rett
Kalveschnitzel

By på lekker kalveschnitzel i kveld

Det blir ekstra god stemning rundt middagsbordet med schnitzel laget av saftig og mørt kalvekjøtt. Her er oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her