Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif

Med livet som innsats

San Patrignano skaper ikke bare en fremtid for sine beboere, men også for Emilia-Romagnas vinrenommé.
Aase E. Jacobsen
04 Oktober 2007 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Vinene fra San Patrignano er laget av tidligere narkomane og prostituerte som i dette unike kollektivet får mulighet til å vise hele verden at de kan få til noe, de også. Og ikke bare hva som helst. Alt som produseres i dette minisamfunnet skal være av ypperste kvalitet, på linje med det beste i verden, innenfor sin kategori.
 
Apéritif avholder for øvrig denne høsten en smaking med nettopp San Patrignano. Dato er 15. oktober og du kan du lese mer om smakingen her: http://www.aperitif.no/index.db2?id=107968

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Kort vinhistorie
Det er filosofien som Vicenzo Muccioli la til grunn da han etablerte forløperen til kollektivet i 1978. Og han var veldig nøye med å understreke at det ikke er et narkokollektiv, men et kollektiv som feirer livet.

Etter å ha levd på samfunnets skyggeside skal beboerne endelig erfare det virkelige livet. Det å jobbe og motta takknemlighet og belønning for innsatsen er sentralt i filosofien. Siden kollektivet ikke mottar statsstøtte, er det arbeidsinnsatsen fra beboerne som holder hjulene i gang - samt selvsagt en og annen veldedighetsgave, blant annet fra Guggenheim-stiftelsen.

Etter Vicenzos død i 1995 er det sønnen Andrea som er ansvarlig for mangfoldet av håndverksmessig briljans som utføres av de til sammen 1600 kollektivboerne. Jeg besøkte stedet i 1998, og da hadde San Patrignano kun én årgangs erfaring med vin. Det jeg fikk smake var blant annet ulike forsøk med sangiovese fra svært unge vinstokker.

Spennende utvikling
Sangiovese er den vanligste røde druen i det østlige Emilia-Romagna hvor kollektivet ligger.
Men åslandskapet vest for Rimini har ingen plassering i listen over Italias vinskatter. Riktignok fikk området landets første hvite DOCG, Albana di Romagna, i 1987, men ellers er vinsiden vesentlig underrepresentert sammenlignet med den fantastiske gastronomiske historien til Emilia-Romagna. Det holder jo å nevne parmaskinke, parmesan og tortellini.

Andrea var imidlertid overbevist om at det rullende åslandskapet rundt San Patrignano hadde potensial til å gi viner som kunne hevde seg i teten. I tillegg til at beliggenheten tillater bruken av DOC-benevnelsen Sangiovese di Romagna, en høyst uensartet gruppe viner, ble denne østligste delen av fylket i 1997 tildelt DOC'et Colli di Rimini som tillater flere druesorter.

Jeg har fulgt vinene i spenning gjennom disse årene på ulike messer i Italia, og gleden er nå stor over at de er tilgjengelig i Norge. Ekstra glad er jeg for at San Patrignanos enkleste viner holder så vidt høy kvalitet.

God konsentrasjon
Aulente finnes i både rød og hvit 2006-utgave og er solide viner til gunstige priser. Den hvite er moderne i stilen (men ueiket) og en miks av chardonnay og sauvignon blanc. En kombinasjon som ikke alltid er vellykket, men i dette tilfellet samarbeider druene godt.

Den røde hever seg langt over andre viner av typen sangiovese rubicone som stort sett er billige, enkle og litt emne rødviner. Aulente er et godt bevis på at den eneste farbare veien for sangiovese fra Romagna er lavt utbytte. Gjennom relativt høy beplantingstetthet i vinmarkene og én kilo druer pr plante, kan også dette kalk- og leirholdige jordsmonnet gi høy kvalitet.

Med Avi Riserva 2004 som er en hyllest til grunnleggeren - A Vicenzo - kommer større sangioveseraffinement til syne. Denne vinen holder like høy kvalitet som mange chianti riserva'er om enn i en rikere og bredere stil. At den, som de andre vinene, er laget av druer fra seks år gamle vinstokker, gjør den ekstra interessant å følge i årene fremover.

Noi er en miks av alle de røde druene som vokser på San Patrignano. En tanke kantete og uelegant på grunn av hard eiking, men ellers med den samme gode konsentrasjonen som kjennetegner vinene fra San Patrignano.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

iStock-622924262.jpg
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

vin-bourgogne-pouilly-fuisse-pastoral-2017-frantz-chagnoleau.jpg
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Akkurat nå er dette det beste kjøpet fra Burgund

Fra Sør-Burgunds mest renommerte vinmarker og til en pris som er halvparten av hva du må betale for samme kvalitet fra «gullkysten».

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

iStock-537611756.jpg
Les dette om du opplever tekniske problemer

Vi har fornyet oss

Å flytte over hele det gigantiske nettstedet aperitif.no til en ny plattform, kan medføre enkelte problemer. Vi håper på din tålmodighet om du skulle oppleve dette, og jobber på spreng for å gi deg en maksimal leseropplevelse.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

iStock-508947940.jpg
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

iStock-1129503705.jpg
Ukens drink

Denne varmer godt etter skituren

Det fine er at du kan bruke whiskyen du har i skapet. Drinken vil forandre karakter etter hvoedingrediensen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
iStock-508947940.jpg
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

asiatisk-skrei.jpg
Dagens rett
Skrei med asiatiske smaker

Med denne kombinasjonen får du en helt ny smaksopplevelse av skrei

Her er det nemlig mye spennende fra asiahylla som gjør jobben.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

php2p5lyl.jpg
Dagens rett
Hjemmelaget taglioni med kremet soppsaus

Så enkelt lager du pastaen selv

Og når du har laget den fra bunnen av, trenger du nesten ikke noe annet til. Så godt smaker det. Men litt sopp og fløte gjør underverker.

Les hele saken
iStock-1130934320.jpg
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

phpxaqhtg.jpg
Dagens rett
Aichas indiske chana masala med kveite

Denne retten kan serveres med eller uten fisk

Den er derfor et perfekt alternativ når noen rundt bordet ønsker et vegetarisk alternativ. For her kommer chana masale-en og kveiteskivene for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

phpesinuw.jpg
Dagens rett
Orientalsk rekerett

Med denne sausen kan du variere middagen i det uendelige

Om det ikke er reker som står på menyen i dag, fungerer denne oppskriften like godt med fisk eller kjøtt - eller bare som den er.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her