Drikke
Med og uten lime

Med og uten lime

Meksikansk øl forbindes mest med tørsteslukking og høy partyfaktor.
05 Mars 2012 - 14:53

De fleste kjenner til skikken med å servere meksikansk øl med en limebåt stukket ned i flaskehalsen, og det er slett ikke noe markedsføringspåfunn, som mange kanskje ville tro. Meksikanerne liker nemlig lime i ølet sitt.

Noen ganger tilsetter de også andre smaker. Hva de ulike drinkene kalles avhenger av hvor i Mexico man befinner seg. Chelada, Michelada eller Michelada Cubana er alle variasjoner over temaet øl og lime, med eller uten krydder.

Lite bitterhet

Det produseres mange øltyper i Mexico, men de fleste hører hjemme i en av tre hovedkategorier: clara, som er lyst øl. Oscura, som er mørkt øl og campechena, som ligger et sted mellom de to andre. Det lyse ølet er uten tvil det mest populære, både på hjemmebane og ellers i verden.

Corona Extra er det mestselgende ølet i Mexico og også den store vinneren på eksportmarkedet. Man kan få kjøpt disse klare glassflaskene med det gule ølet i mer enn 150 land i alle verdensdeler og det er det mest solgte importølet i USA. Corona er et typisk sommerøl. Det er mildt og snilt, sødmefylt og veldig lite bittert. Som alt annet importert øl koster Corona mer enn norskprodusert lyst øl, men det er ikke noe påkostet øl.

Sol så dagens lys i 1899 og er den andre storselgeren i det meksikanske innenlandsmarkedet. Som Corona er det et lett og leskende øl uten det store humlepreget. Det solgule ølet kommer til sin rett i de gjennomsiktige flaskene, og solstrålene i logoen har vært mer eller mindre uforandret siden begynnelsen. Sol er litt mindre sødmefylt enn Corona.

Litt mer av alt

Dos Equis er også et lett sommerøl av pilsnertypen. Det smaker mer enn sine konkurrenter i blanke flasker og er ikke et øl som ber om en limebåt i tuten. Det er like fullt friskt og lettdrikkelig. Dette ølet ble brygget første gang i 1897 og navnet var opprinnelig Siglo XX, som betyr det 20. århundre. I dag er bare de to X-ene igjen, ergo Dos Equis.

Bohemia fra Moctezuma er et nytt øl på det norske markedet. Dette ølet ble første gang brygget mot slutten av 1800-tallet og er, som navnet tyder på, inspirert av det tsjekkiske pilsnerølet. Siden den gang har oppskriften endret seg, men det er fortsatt litt mørkere og litt mer smaksrikt enn Corona og Sol. I motsetning til de aller letteste øltypene selges Bohemia i brune flasker, og det øker stadig sin markedsandel i hjemlandet.

Flere av de meksikanske ølsortene har så lavt gluteninnhold at de er løsningen for glutenintolerante ølhunder. Men man bør være forsiktig, for glutenfritt er det ikke.
 
Foto: iStockphoto

Chelada/Michelada/Michelada Cubana

Chelada/Michelada/Michelada Cubana

Fremgangsmåte

  1. Gni glasskanten med lime.
  2. Hell halvgrovt havsalt på en skål og dypp glasset i saltet så det fester seg på kanten.
  3. Press limen i glasset og tilsett eventuelt ønsket mengde krydder (noen dråper eller en klype av hver). Rør om.
  4. Ha isbiter i glasset og avslutt med å helle over en flaske lyst øl.
  5. En limebåt på kanten av glasset hører med.

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase med over 2000 oppskrifter

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige bartender enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få ukens drink som nyhetsbrev 

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar
Dagens rett

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar

Vi har satt en av våre aller beste fisker på menyen til helgens festmiddag.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette kan bli din nye favorittsalat
Dagens rett

Dette kan bli din nye favorittsalat

Lag ekstra stor porsjon av denne middagssalaten, for den smaker like godt senere på kvelden. Sjekk den raske oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her