Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif

Med smak av rug

Polakkene hevder med tyngde og pondus at vodka er en polsk oppfinnelse. Om dette stemmer helt, vet vi ikke, men produksjon av vodka er i alle fall omtalt i polske skrifter fra 1500-tallet. Selve navnet, vodka, er imidlertid en avledning av det russiske vo
Redaksjonen
17 Mars 2003 - 16:00

I 1546 ga den polske kongen Jan Olbracht hver byborger rett til å produsere og selge alkohol. Tillatelsen ble nær sagt selvsagt fulgt opp med en statlig skatt på vodkadestillasjon samt kjøp og salg av destillasjonsutstyr. Produksjonen tok av, og aristokratiet utenfor byene så her en mulighet til inntekter. Etter intens lobbyvirksomhet fikk "de bedre stilte" eksklusiv rett til å produsere og selge alkohol i 1570. Aristokratiet kunne til og med, med loven i hånd, tvinge bøndene til å drikke alkohol på utvalgte kneiper, som de selv eide. På denne måten ble vodkaomsetning en hovedinntektskilde både for landeiere og statskassen.

Rug og smak
For den som hadde råd til å bruke korn som råvare, var det i Polen rug, og ikke hvete, utgangspunktet for vodkaproduksjonen. På 1800-tallet tok billigere råmaterialer som poteter og sukkerroer over, og det er først i senere år at kvalitetsprodusentene har gått tilbake til røttene, det vil si rugen.

Polsk vodka deles i dag inn i tre kvalitetskategorier der renheten øker med graderingen: Zwykly (standard), wybrowy (premium) og luksusowy (de luxe). For den som liker elementer av smak og lukt, er premium den beste. Et av de mest kjente produktene i denne kategorien er Wyborowa som er favoritt både på hjemmemarkedet og ute.

Spanjolen Pablo Picasso uttalte i sin tid: "De tre største overraskelsene de siste femti årene har vært bluesen, kubismen og polsk vodka". Det hører selvsagt med til historien at Picassos favoritt var nettopp Wyborowa.

Trippel destillert - og litt til
Wódka Wyborowa forener gamle tradisjoner med moderne teknologi og kvalitetskontroll. Wyborowa er et av de få internasjonale vodkamerkene som produseres med rug som utgangspunkt. Ulikt andre internasjonale merker, der formålet er å produsere en mest mulig nøytral og luktfri vodka, har Wyborowa beholdt kvintessensen fra hovedingrediensen i sluttproduktet; rugen.

Rugen kommer fra Poznan-distriktet, nord-vest i Polen. Der er jordsmonnet leirete, og klimaet er mildere enn i resten av landet. Det er bare rug som sås om høsten som benyttes i Wyborowa, og før rugen går inn i vodkaproduksjonen, blir den renset hele tre ganger.

Første destillasjon foregår på små gårdsdestillerier. Her benytter en gamle tradisjonelle pot stills av kopper der smaks- og aromastoffer fra rugmesken beholdes. Råspriten, surówka, har gjerne en styrke på 90 til 91 prosent. Etter den første destillasjonen transporteres råspriten til mer moderne destillerier i Poznan for dobbel rektifikasjon i spesielt utviklede apparater. Som i annen produksjon av sprit, inngår også her en hemmelig produksjonsresept eller to for at resultatet skal bli ekte Wódka Wyborowa.

Produksjonsprosessen er kjent som "tre ganger tre", det vil si trippel rensing av rugen, trippel destillasjon og trippel filtrering. Til tross for en så omfattende prosess er det bare hjertet av destillatet som blir til vodka. Til slutt settes spriten ned til drikkestyrke (37,5 prosent). Produsenten Agros bruker et spesielt bløtt vann fra 200 meter dype brønner under fabrikkområdet til dette formålet. Til slutt filtreres det hele ved å benytte omvendt osmose, den mest naturlige filtreringsmåten og en metode som "puster liv" inn i spriten.

Resultatet er en ren og klar vodka der smak og lukt fortsatt har ingredienser fra rugen. Vodkaen har en aromatisk karakter mens smaken har en anelse gress og en søt, muskaktig finish.

Smak og behag
Mange drikker vodkaen bar i shot-glass som kommer rett fra fryseren. Produsenten anbefaler avkjøling ned til tre grader (og aldri over ti), og da har du en vodka som er unik til kaviar eller forretter med røkt laks. For den som er litt mer opptatt av lukt og smak anbefales den romtempererte varianten servert i et tulipanformet glass, men det bør vi vel ikke fortelle polakkene.

Wyborowa har også smakssatt vodka på repertoaret. Sitron, appelsin, melon, ananas, pære og pepper - med andre ord et drømmeutvalg for en bartender. Av de smakssatte variantene er det til nå bare Wyborowa Pepper (13805) som har funnet veien til det norske markedet.

Vodkatini Dry

Fremgangsmåte

Benytt coctail-glass.

Rør og pynt med grønne oliven eller sølvløk.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

Poznan Cooler

Fremgangsmåte

Bruk et høyt glass (highball) med is. Pynt med en limebåt.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

Periscope

Fremgangsmåte

Bruk et høyt glass (highball) med is. Pynt med en limebåt.

Sendt inn av

Vurder oppskriften
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne rødvinen er et aldri så lite kupp
+
Ukens vin

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Deilig sure, søte, mørke og fyldige nyheter i månedens spesialutvalg
+
Tester
Nytt øl og mjød spesialpol april 2021

Deilig sure, søte, mørke og fyldige nyheter i månedens spesialutvalg

Tiden er kommet for nytt slipp i Vinmonopolets spesialutvalg, og her er det mye å glede seg over! På toppen troner en herlig, balansert mjød.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Varm opp til grillsesongen med kylling satay
+
Klubbkokken serverer
Kylling satay med peanøttsaus og agurksalat

Varm opp til grillsesongen med kylling satay

Enten du går for kullgrill, gassgrill, engangsgrill eller grillpanne er disse sprøstekte kyllingspiddene i fyldig peanøttsaus en sikker vinner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før
Dagens rett
Kveite som wienerschnitzel

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før

Når du bruker kveite istedet for kalv, blir denne klassiske og ganske enkle oppskriften en riktig så feststemt rett.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før
Dagens rett
Kveite som wienerschnitzel

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før

Når du bruker kveite istedet for kalv, blir denne klassiske og ganske enkle oppskriften en riktig så feststemt rett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til
Dagens rett
Karibisk fisketaco på grillen

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til

I denne oppskriften er kjøttdeigen byttet ut med fisk og tilbehøret er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten
Dagens rett
Marokkansk lam med tabbouleh

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten

I denne oppskriften får du brukt opp både lam- og sauserester. Med herlige innslag fra midtøsten blir påskelammet forvandlet til en ny og  magisk smaksopplevelse

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden
Dagens rett
Lam på burgundervis

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden

Lammekjøtt som får putre lenge i gryta med rødvin og andre godsaker er et veldig godt alternativ til lammestek.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest
Dagens rett
Empanadas som i Chile

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest

Empanadas er chilensk nasjonalrett og derfor velegnet som festmat også her. Siden retten er lett å servere og spise, er den super hvis det er mange til bords.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her