Med smak av rug

Polakkene hevder med tyngde og pondus at vodka er en polsk oppfinnelse. Om dette stemmer helt, vet vi ikke, men produksjon av vodka er i alle fall omtalt i polske skrifter fra 1500-tallet. Selve navnet, vodka, er imidlertid en avledning av det russiske vo
Redaksjonen
17 Mars 2003 - 16:00

I 1546 ga den polske kongen Jan Olbracht hver byborger rett til å produsere og selge alkohol. Tillatelsen ble nær sagt selvsagt fulgt opp med en statlig skatt på vodkadestillasjon samt kjøp og salg av destillasjonsutstyr. Produksjonen tok av, og aristokratiet utenfor byene så her en mulighet til inntekter. Etter intens lobbyvirksomhet fikk "de bedre stilte" eksklusiv rett til å produsere og selge alkohol i 1570. Aristokratiet kunne til og med, med loven i hånd, tvinge bøndene til å drikke alkohol på utvalgte kneiper, som de selv eide. På denne måten ble vodkaomsetning en hovedinntektskilde både for landeiere og statskassen.

Rug og smak
For den som hadde råd til å bruke korn som råvare, var det i Polen rug, og ikke hvete, utgangspunktet for vodkaproduksjonen. På 1800-tallet tok billigere råmaterialer som poteter og sukkerroer over, og det er først i senere år at kvalitetsprodusentene har gått tilbake til røttene, det vil si rugen.

Polsk vodka deles i dag inn i tre kvalitetskategorier der renheten øker med graderingen: Zwykly (standard), wybrowy (premium) og luksusowy (de luxe). For den som liker elementer av smak og lukt, er premium den beste. Et av de mest kjente produktene i denne kategorien er Wyborowa som er favoritt både på hjemmemarkedet og ute.

Spanjolen Pablo Picasso uttalte i sin tid: "De tre største overraskelsene de siste femti årene har vært bluesen, kubismen og polsk vodka". Det hører selvsagt med til historien at Picassos favoritt var nettopp Wyborowa.

Trippel destillert - og litt til
Wódka Wyborowa forener gamle tradisjoner med moderne teknologi og kvalitetskontroll. Wyborowa er et av de få internasjonale vodkamerkene som produseres med rug som utgangspunkt. Ulikt andre internasjonale merker, der formålet er å produsere en mest mulig nøytral og luktfri vodka, har Wyborowa beholdt kvintessensen fra hovedingrediensen i sluttproduktet; rugen.

Rugen kommer fra Poznan-distriktet, nord-vest i Polen. Der er jordsmonnet leirete, og klimaet er mildere enn i resten av landet. Det er bare rug som sås om høsten som benyttes i Wyborowa, og før rugen går inn i vodkaproduksjonen, blir den renset hele tre ganger.

Første destillasjon foregår på små gårdsdestillerier. Her benytter en gamle tradisjonelle pot stills av kopper der smaks- og aromastoffer fra rugmesken beholdes. Råspriten, surówka, har gjerne en styrke på 90 til 91 prosent. Etter den første destillasjonen transporteres råspriten til mer moderne destillerier i Poznan for dobbel rektifikasjon i spesielt utviklede apparater. Som i annen produksjon av sprit, inngår også her en hemmelig produksjonsresept eller to for at resultatet skal bli ekte Wódka Wyborowa.

Produksjonsprosessen er kjent som "tre ganger tre", det vil si trippel rensing av rugen, trippel destillasjon og trippel filtrering. Til tross for en så omfattende prosess er det bare hjertet av destillatet som blir til vodka. Til slutt settes spriten ned til drikkestyrke (37,5 prosent). Produsenten Agros bruker et spesielt bløtt vann fra 200 meter dype brønner under fabrikkområdet til dette formålet. Til slutt filtreres det hele ved å benytte omvendt osmose, den mest naturlige filtreringsmåten og en metode som "puster liv" inn i spriten.

Resultatet er en ren og klar vodka der smak og lukt fortsatt har ingredienser fra rugen. Vodkaen har en aromatisk karakter mens smaken har en anelse gress og en søt, muskaktig finish.

Smak og behag
Mange drikker vodkaen bar i shot-glass som kommer rett fra fryseren. Produsenten anbefaler avkjøling ned til tre grader (og aldri over ti), og da har du en vodka som er unik til kaviar eller forretter med røkt laks. For den som er litt mer opptatt av lukt og smak anbefales den romtempererte varianten servert i et tulipanformet glass, men det bør vi vel ikke fortelle polakkene.

Wyborowa har også smakssatt vodka på repertoaret. Sitron, appelsin, melon, ananas, pære og pepper - med andre ord et drømmeutvalg for en bartender. Av de smakssatte variantene er det til nå bare Wyborowa Pepper (13805) som har funnet veien til det norske markedet.

Vodkatini Dry

Fremgangsmåte

Benytt coctail-glass.

Rør og pynt med grønne oliven eller sølvløk.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

Poznan Cooler

Fremgangsmåte

Bruk et høyt glass (highball) med is. Pynt med en limebåt.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

Periscope

Fremgangsmåte

Bruk et høyt glass (highball) med is. Pynt med en limebåt.

Sendt inn av

Vurder oppskriften
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Makrell i sennepssaus lager du selv av rester etter middagen
Dagens rett

Makrell i sennepssaus lager du selv av rester etter middagen

Makrell i tomat er litt sånn hat-elsk, men når makrellen kommer i en sennepssaus, får pipa en annen lyd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra
Dagens rett

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra

I denne oppskriften kan du bruke enten makrell eller småørret. Begge smaker sommerlig med dette tilbehøret.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her