Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif

Med smak av rug

Polakkene hevder med tyngde og pondus at vodka er en polsk oppfinnelse. Om dette stemmer helt, vet vi ikke, men produksjon av vodka er i alle fall omtalt i polske skrifter fra 1500-tallet. Selve navnet, vodka, er imidlertid en avledning av det russiske vo
Redaksjonen
17 Mars 2003 - 15:00

I 1546 ga den polske kongen Jan Olbracht hver byborger rett til å produsere og selge alkohol. Tillatelsen ble nær sagt selvsagt fulgt opp med en statlig skatt på vodkadestillasjon samt kjøp og salg av destillasjonsutstyr. Produksjonen tok av, og aristokratiet utenfor byene så her en mulighet til inntekter. Etter intens lobbyvirksomhet fikk "de bedre stilte" eksklusiv rett til å produsere og selge alkohol i 1570. Aristokratiet kunne til og med, med loven i hånd, tvinge bøndene til å drikke alkohol på utvalgte kneiper, som de selv eide. På denne måten ble vodkaomsetning en hovedinntektskilde både for landeiere og statskassen.

Rug og smak
For den som hadde råd til å bruke korn som råvare, var det i Polen rug, og ikke hvete, utgangspunktet for vodkaproduksjonen. På 1800-tallet tok billigere råmaterialer som poteter og sukkerroer over, og det er først i senere år at kvalitetsprodusentene har gått tilbake til røttene, det vil si rugen.

Polsk vodka deles i dag inn i tre kvalitetskategorier der renheten øker med graderingen: Zwykly (standard), wybrowy (premium) og luksusowy (de luxe). For den som liker elementer av smak og lukt, er premium den beste. Et av de mest kjente produktene i denne kategorien er Wyborowa som er favoritt både på hjemmemarkedet og ute.

Spanjolen Pablo Picasso uttalte i sin tid: "De tre største overraskelsene de siste femti årene har vært bluesen, kubismen og polsk vodka". Det hører selvsagt med til historien at Picassos favoritt var nettopp Wyborowa.

Trippel destillert - og litt til
Wódka Wyborowa forener gamle tradisjoner med moderne teknologi og kvalitetskontroll. Wyborowa er et av de få internasjonale vodkamerkene som produseres med rug som utgangspunkt. Ulikt andre internasjonale merker, der formålet er å produsere en mest mulig nøytral og luktfri vodka, har Wyborowa beholdt kvintessensen fra hovedingrediensen i sluttproduktet; rugen.

Rugen kommer fra Poznan-distriktet, nord-vest i Polen. Der er jordsmonnet leirete, og klimaet er mildere enn i resten av landet. Det er bare rug som sås om høsten som benyttes i Wyborowa, og før rugen går inn i vodkaproduksjonen, blir den renset hele tre ganger.

Første destillasjon foregår på små gårdsdestillerier. Her benytter en gamle tradisjonelle pot stills av kopper der smaks- og aromastoffer fra rugmesken beholdes. Råspriten, surówka, har gjerne en styrke på 90 til 91 prosent. Etter den første destillasjonen transporteres råspriten til mer moderne destillerier i Poznan for dobbel rektifikasjon i spesielt utviklede apparater. Som i annen produksjon av sprit, inngår også her en hemmelig produksjonsresept eller to for at resultatet skal bli ekte Wódka Wyborowa.

Produksjonsprosessen er kjent som "tre ganger tre", det vil si trippel rensing av rugen, trippel destillasjon og trippel filtrering. Til tross for en så omfattende prosess er det bare hjertet av destillatet som blir til vodka. Til slutt settes spriten ned til drikkestyrke (37,5 prosent). Produsenten Agros bruker et spesielt bløtt vann fra 200 meter dype brønner under fabrikkområdet til dette formålet. Til slutt filtreres det hele ved å benytte omvendt osmose, den mest naturlige filtreringsmåten og en metode som "puster liv" inn i spriten.

Resultatet er en ren og klar vodka der smak og lukt fortsatt har ingredienser fra rugen. Vodkaen har en aromatisk karakter mens smaken har en anelse gress og en søt, muskaktig finish.

Smak og behag
Mange drikker vodkaen bar i shot-glass som kommer rett fra fryseren. Produsenten anbefaler avkjøling ned til tre grader (og aldri over ti), og da har du en vodka som er unik til kaviar eller forretter med røkt laks. For den som er litt mer opptatt av lukt og smak anbefales den romtempererte varianten servert i et tulipanformet glass, men det bør vi vel ikke fortelle polakkene.

Wyborowa har også smakssatt vodka på repertoaret. Sitron, appelsin, melon, ananas, pære og pepper - med andre ord et drømmeutvalg for en bartender. Av de smakssatte variantene er det til nå bare Wyborowa Pepper (13805) som har funnet veien til det norske markedet.

Vodkatini Dry

Fremgangsmåte

Benytt coctail-glass.

Rør og pynt med grønne oliven eller sølvløk.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

Poznan Cooler

Fremgangsmåte

Bruk et høyt glass (highball) med is. Pynt med en limebåt.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

Periscope

Fremgangsmåte

Bruk et høyt glass (highball) med is. Pynt med en limebåt.

Sendt inn av

Vurder oppskriften
iStock-622924262.jpg
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

UGB921-16x9.jpg
Godbiter i pollisten
Noe ekstra prisgunstig og solid til vinkjelleren.

Dette er et ypperlig alternativ når Burgund-pinot er for dyrt

En beaujolais fra en av de fremste cru-ene byr på fantastisk valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

UV020321-16x9.jpg
+
Ukens vin

Knallkjøp til sjømaten

Disse Savoie-vinene er blant vinterens aller beste kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

vin-bourgogne-pouilly-fuisse-pastoral-2017-frantz-chagnoleau.jpg
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Akkurat nå er dette det beste kjøpet fra Burgund

Fra Sør-Burgunds mest renommerte vinmarker og til en pris som er halvparten av hva du må betale for samme kvalitet fra «gullkysten».

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

iStock-537611756.jpg
Les dette om du opplever tekniske problemer

Vi har fornyet oss

Å flytte over hele det gigantiske nettstedet aperitif.no til en ny plattform, kan medføre enkelte problemer. Vi håper på din tålmodighet om du skulle oppleve dette, og jobber på spreng for å gi deg en maksimal leseropplevelse.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
iStock-508947940.jpg
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

asiatisk-skrei.jpg
Dagens rett
Skrei med asiatiske smaker

Med denne kombinasjonen får du en helt ny smaksopplevelse av skrei

Her er det nemlig mye spennende fra asiahylla som gjør jobben.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

php2p5lyl.jpg
Dagens rett
Hjemmelaget taglioni med kremet soppsaus

Så enkelt lager du pastaen selv

Og når du har laget den fra bunnen av, trenger du nesten ikke noe annet til. Så godt smaker det. Men litt sopp og fløte gjør underverker.

Les hele saken
iStock-1130934320.jpg
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

phpxaqhtg.jpg
Dagens rett
Aichas indiske chana masala med kveite

Denne retten kan serveres med eller uten fisk

Den er derfor et perfekt alternativ når noen rundt bordet ønsker et vegetarisk alternativ. For her kommer chana masale-en og kveiteskivene for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

phpesinuw.jpg
Dagens rett
Orientalsk rekerett

Med denne sausen kan du variere middagen i det uendelige

Om det ikke er reker som står på menyen i dag, fungerer denne oppskriften like godt med fisk eller kjøtt - eller bare som den er.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her