Meget godt spansk kjøp

Mens salget av Rioja-viner fortsetter å synke på grunn av uvettig prispolitikk gjennom en lang periode, vendes interessen i økende grad til alternative kilder. Mest vin for pengene får du utvilsomt i form av vinene fra La Mancha som er Spanias nye vineldo
Aase E. Jacobsen
14 Mars 2002 - 09:30

La Mancha er Spanias svar på Puglia, et vineldorado som har samme effekten på investorer som fluepapir på fluer. Bodegas Faustino tør være kjent for alle som er noenlunde bevandret i pollistens oversikt over Rioja. Faktisk er dette Spanias største produsent av reserva og gran reserva-viner. Rioja er begrenset og de siste års fall i etterspørselen har nok rammet også Faustino hardt. De er nok glade for at de i 1994 investerte i en vingård i La Mancha, dette enorme høysletteområdet sørøst for Madrid.

Frem til da var La Mancha befolket av kooperativer, og er det fortsatt. Med nærmere 200.000 hektar vinmarker innen DO La Mancha er det forståelig at kooperativene ikke forsvinner over natten. Men trenden går i retning av uavhengige bodegaer som lager vin av egne druer. Bodegas Condesa de Leganza heter Faustinos satsing på 492 hektar er ikke akkurat liten men betraktelig mindre enn det et enkelt kooperativ disponerer.

Dessuten  har bodegaen full kontroll over vinmarkene, et nødvendig forhold i dette området som har hatt volum som primærmål siden siste verdenskrig. Druene er stort sett de samme som i Rioja. Tempranillo dominerer samt noe cabernet sauvignon og viura (til hvitvin).

Av dette råmaterialet lages fire ulike viner hvorav en er tilgjengelig i Norge: Condesa de Leganza Crianza 2001 (45734) som er et meget godt kjøp i likhet med mange andre moderne viner fra denne delen av Spania. Duften er ungdommelig og byr på friske røde og mørke bær, krydder og en god del fat (den har 12 måneder i nye amerikanske fat bak seg). Smaken er saftig med veldig gode syrer som holder seg langt utover og deilig preg av røde bær, den har også litt tanniner og noe fat i finishen. Svært harmonisk og en utmerket matvin til lam, svin og annet lyst kjøtt, men også gryter med en del fedme noe som er veldig typisk for det lokale kjøkken i La Mancha.

Og selvsagt til tapas. La Mancha har dessuten gitt navnet til Spanias mest berømte ost, manchego som lages av sauemelk. Og det er forståelig for rett som det er treffer du på saueflokker som klarer å utnytte den sparsommelige vegetasjonen i dette nærmest ørkenlignende landskapet!

I begynnelsen av mai kommer vi tilbake med fyldige reportasjer fra denne spennende vinregionen.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen. Condesa de Leganza Crianza 2001 (45734). Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet
Ukens kake

Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet

Vi er underernærte på sol, og ukens kake er en hyllest til all den gode solvarmen vi har i vente. En super kake å sette på kakebordet til sesongens store fester,

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Se alt det gode du kan lage med makrell
Guide
Oppskrifter makrell

Se alt det gode du kan lage med makrell

Denne råvaren som er blant de billigste i fiskedisken, er på sitt beste nå og kan trylles med på kjøkkenet. Her finner du mange fristende oppskrifter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Pinot noir fra denne Burgund-utposten i 2022-årgang smaker knallgodt
+
Godbiter i pollisten

Pinot noir fra denne Burgund-utposten i 2022-årgang smaker knallgodt

Selv på regionalnivå er kvaliteten topp, og her får du sågar god valuta for pengene, noe som er sjeldent fra Burgund i dag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne rieslingen er sykt billig
+
Ukens vin

Denne rieslingen er sykt billig

For denne flasken som koster 179,90, inneholder biodynamisk dyrkede druer fra toppvinmarker, er så bærekraftig den kan bli, og er signert en rieslingmagiker.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet
Ukens kake

Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet

Vi er underernærte på sol, og ukens kake er en hyllest til all den gode solvarmen vi har i vente. En super kake å sette på kakebordet til sesongens store fester,

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Se alt det gode du kan lage med makrell
Guide
Oppskrifter makrell

Se alt det gode du kan lage med makrell

Denne råvaren som er blant de billigste i fiskedisken, er på sitt beste nå og kan trylles med på kjøkkenet. Her finner du mange fristende oppskrifter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett
Dagens rett

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett

1. mai er for mange første vårdag. Med gode værmeldinger i vente, er det mange som vil tilbringe mest tid ute. Med denne pastaretten til middag, blir det tid til alt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

På 1. mai er det tradisjonsmat som gjelder
Dagens rett

På 1. mai er det tradisjonsmat som gjelder

Det er 1. mai, og en skinkestek med sprø svor og spennende tilbehør er dagen verdig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Pinot noir fra denne Burgund-utposten i 2022-årgang smaker knallgodt
+
Godbiter i pollisten

Pinot noir fra denne Burgund-utposten i 2022-årgang smaker knallgodt

Selv på regionalnivå er kvaliteten topp, og her får du sågar god valuta for pengene, noe som er sjeldent fra Burgund i dag.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her