Mer alkoholfritt juleøl

I år er det flere typer norsk juleøl enn på mange år. Av de 43 variantene norsktappet juleøl er tre alkoholfrie.
Redaksjonen
07 November 2005 - 10:09

For få år siden fantes det ikke alkoholfritt juleøl, men denne jula har Aass, Ringnes og Hansa Borg alkoholfrie varianter i butikkene. Alkoholfrie øltyper har tatt over for lettøl de siste årene.
- Det er flott at de som tar bilen til juleselskap har fått gode, alkoholfrie alternativer, sier kommunikasjonsrådgiver Allan Auke i Bryggeriforeningen.

Tenker nytt
Selv om vi nordmenn ikke er alene i verden om å drikke juleøl, er utvalget i Norge unikt. Bryggerimestere fra Tromsø til Kristiansand legger sjelen i juleølet, og de tenker også nytt.
- De siste årene har det kommet små nisjebryggerier som lager sitt egne juleøl. De store bryggeriene utvikler også nye typer øl som inneholder mer enn malt, humle og gjær, sier Auke.

Vanilje, kardemomme, nellik og stjerneanis er noen av ingrediensene i de nye øltypene. På noen av variantene er det også innført smakssymboler som viser sødme, fruktighet og bitterhet.

Felles for de aller fleste bryggeriene er at de lager juleøl i to varianter, til butikk og til Vinmonopolet. Selv de minste produsentene lager to typer juleøl.

Malt og humle
Juleølet skal være mørkt og sødmefylt, og kraftigere enn pilsen vi drikker resten av året.
- Ikke server juleølet iskaldt, men ved cirka 10-12 grader, råder Auke.

Norsk juleøl passer ikke bare til tradisjonell julekost som ribbe og pinnekjøtt. Det kan med fordel serveres til desserten, slik som riskrem og kremkaker.

Produksjonen av juleøl er svært begrenset, og derfor blir butikker og polutsalg ofte tomme før jul. Spesielt er det rift om de merkene som vinner avisenes juleøltester.

Her finner du Apéritifs store test av juleølet 2006

Kilde: Newswire

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med kveitecarpaccio til forrett er suksessen sikret
Dagens rett

Med kveitecarpaccio til forrett er suksessen sikret

Den er utrolig lettlaget og umulig å ikke like.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Helgrillet entrecôte er grillsesongens høydepunkt
Dagens rett

Helgrillet entrecôte er grillsesongens høydepunkt

Inviter til et skikkelig festmåltid og server det saftigste, møreste kjøtt rett fra grillen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

En jordbærmartini har selve essensen av sommer - godt hjulpet av litt vanilje
Ukens drink

En jordbærmartini har selve essensen av sommer - godt hjulpet av litt vanilje

Røde og fristende ligger de i butikken - friske jordbær er også en utrolig base for denne herlige martinien

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Sommerens beste dessert lager du på grillen
Ukens kake

Sommerens beste dessert lager du på grillen

Smuldrepai og dine favoritter blant sommerens bær får følge av en kaldrørt vaniljekrem - også den hjemmelaget.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med kveitecarpaccio til forrett er suksessen sikret
Dagens rett

Med kveitecarpaccio til forrett er suksessen sikret

Den er utrolig lettlaget og umulig å ikke like.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Helgrillet entrecôte er grillsesongens høydepunkt
Dagens rett

Helgrillet entrecôte er grillsesongens høydepunkt

Inviter til et skikkelig festmåltid og server det saftigste, møreste kjøtt rett fra grillen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Sommerens saftigste pinot noir finnes på nesten alle pol
+
Godbiter i pollisten

Sommerens saftigste pinot noir finnes på nesten alle pol

Den holder bare 12 prosent alkohol og finnes som en überkul usvovlet utgave.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Til kamp mot Bread & Butter med ekstra gunstig pris
+
Ukens vin

Til kamp mot Bread & Butter med ekstra gunstig pris

Med 12,5 prosent alkohol og under 3 gram restsukker samt fravær av smør og toast er denne vinen rustet til kamp - og til en pris som er lavere enn hos produsenten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gi kotelettene en italiensk vri
Dagens rett
Koteletter og pasta med oliven og kapers

Gi kotelettene en italiensk vri

Det er ikke så mye som skal til for å gjøre svinekoteletter til et festmåltid - og det midt i uka. Følg denne enkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

En jordbærmartini har selve essensen av sommer - godt hjulpet av litt vanilje
Ukens drink

En jordbærmartini har selve essensen av sommer - godt hjulpet av litt vanilje

Røde og fristende ligger de i butikken - friske jordbær er også en utrolig base for denne herlige martinien

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her