Moderne spansk

Her har du en håndfull flotte representanter for det nye Rioja. Fra en og samme produsent.
Aase E. Jacobsen
08 Januar 2009 - 02:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Martin Cendoya Reserva 2004 (57275) er en usedvanlig flott rioja som ikke ligner på det som vanligvis beskrives som riojastilen. Så koster den da også mye mer, og konkurrerer mer med det beste fra Frankrike eller Italia, enn det klassiske Rioja.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Den rike bærfrukten og gode kompleksiteten sammen med fylden, de fine syrene og slanke tanniner gjør den både til en flott partner til rike retter med rødt kjøtt og en solid kandidat til vinkjelleren. 2004 er da også et veldig lovende år for Rioja.

Den er laget av druer, hvorav 80 prosent tempranillo, fra ca 100 år gamle vinstokker. Vinmakingen er relativt tradisjonell med to års avsluttende modning, men ikke bare i amerikanske fat, men også franske.

Den overgås bare av Anastasio, som er produsenten Heredad Ugartes kultvin, som lages i mikrokvanta. Fra drøyt 2 hektar vinmarker med tempranillo plantet i 1912 endte familien i 2004 opp med druer nok til 5.525 flasker som fordeles i like mengder på 18 land. Også denne vinen vinifiseres tradisjonelt og tappes uten filtrering. Den er ikke overraskende sterkt etterspurt i Spania. Her til lands kom bare noen få flasker som er å få gjennom tilleggsutvalget.

Denne vinen er kalt opp etter Anastasio Jesús Victorino Eguren Ugarte, bodegaens grunnlegger. For selv om Heredad Ugarte er en moderne bodega, har familien laget vin siden 1870. Men Heredad Ugarte skiller seg fra den Rioja-tradisjonen med store bodegaer som hovedsakelig baserer seg på å lage vin av kjøpte druer.

Ugarte-familien har nemlig hele tiden holdt seg til druer fra egne vinmarker, og først og fremst rundt landsbyen Páganos, ved Laguardia i Rioja Alavesa, regionens minste underområde, som også tilhører Baskerland. Vinmarkene som teller 130 hektar ligger ved 500-700 m.o.h. og i tillegg til Laguardia, har Ugarte også vinmarker i den vestlige delen av Alavesa, i Labastida.

Laguardia kjennetegnes av Alavesas mer atlantiske klima hvor den milde fønvinden tørker opp det som måtte være av fuktighet i luften og samtidig bidrar til store forskjeller mellom natt og dag.
Jordsmonnet er kalk- og leirholdig. I Labastida er jorden mer sandholdig og preget av avleiringer fra den nærliggende Ebro-elven. Klimaet er tørrere og soltimene er flere. Derfor er også vinmarkene her østvendte for å sikre en mer balansert modning. Husets rimeligste viner er gjerne en blanding av begge disse klimaene, noe som sørger for veldig god harmoni. Bodegaen lager også viner, men da under navnet Bodegas Eguren, av importerte druesorter som cabernet og syrah.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere
+
Tester
74 vinnyheter fra Tyskland testet spesialpol april 2024

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere

Men kombinasjonen av solvarme og tørke har også gitt noen aldeles fortryllende kabinett-rieslinger.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin
Matkurs og vinkurs
Vinmiddag i Oslo 13. juni

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin

Den 13. juni inviterer vi til en helaften med smakfull sjømat, livlig musikk og nøye utvalgte viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her