Monsterfisk i smaksrik forkledning

Skate eller rokke er ikke bare en av de skumlest utseende fiskene i norske farvann men først og fremst en av de mest undervurderte. Stygg som juling og god som få, og absolutt verd å gjøre en ekstra innsats for.
Aase E. Jacobsen
28 April 2006 - 00:42

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Heldigvis slipper vi å skue de fryktingydende skatene i fiskedisken for det er bare vingene som brukes. Og de er en delikatesse som det har tatt lang tid å oppdage. Fortsatt kastes nemlig de fleste skatene som kommer i trålen på havet. Hvorfor gjør så fiskerne det når dette er en ettertraktet råvare blant så vel profesjonelle kokker som amatører? Trolig fordi prisen som oppnås er for lav i forhold til bryderiet med å skjære løs vingene. Og fordi holdbarheten er kort. Skate tåler nemlig ikke mange dagene på kjøl etter at den er kommet opp av havet. Den skal være dekket av et klart slim, det er et tegn på ferskhet. Men hvis det er en antydning til ammoniakklukt, er den for gammel. Be derfor fiskehandleren om å lukte på den for deg. Nesen må nemlig alltid være med når du kjøper fisk.

Litt hardt arbeid
Det som skremmer med skaten er imidlertid ikke dens utseende som levende, men at den krever en del arbeid i form av rensing. Skinnet sitter veldig godt og er piggete og seigt. Når du har fått det av, er det imidlertid en langt lettere match å skjære fiskekjøttet løst fra beinet. Og da har du det nydeligste hvite og smaksrike fiskekjøtt du kan tenke deg. Vi må heller ikke glemme vingebeinet som er utmerket til kraftkoking, så kast det for all del ikke i søpla. Siden skatevingekjøttet deler seg veldig lett i flak, lønner det seg å posjere det i plastfilm før steking. Da presenterer fisken seg dessuten mye bedre.

Skatevinge er smaksrikt og tåler tilberedning og tilbehør med tilsvarende mye smak. Det gjelder også drikkefølget. En kraftig hvitvin som Santa Rita 120 Chardonnay 2012 (7534) er en meget god partner til denne retten da den har nok friskhet, fylde, sødme og karakter til å møte alle smakene.

Med så mye smak som her, er det sannsynlig at de fleste vil foretrekke en rødvin. Den svært rimelig italienske Terriero Sangiovese 2004 (11972) er lett og forstå og lett å like, både alene og til maten. Den er frisk og rund nok til å møte så vel syrene som fedmen i retten som bringer frem søte mørke toner som mokka og mørke bær i vinen.

Friskere bærpreg
En ung tempranillovin fra Rioja viser seg også å være en perfekt partner til skatevingen. Faustino VII 2009 (1393). Mer kompleks, elegant og friskere i bærkarakteren, med mer røde enn mørke bær, enn søritalieneren noe som skyldes at spanjolen kommer fra et kjøligere klima.

Stekte skatevinger med broccolisaus, ristet sopp og ovnsbakte tomater

Stekte skatevinger med broccolisaus, ristet sopp og ovnsbakte tomater

Fremgangsmåte

Det er kanskje litt tungt arbeid å rense en skatevinge. Først må du fjerne skinnet som er seigt og piggete, på begge sidene. Deretter skjærer du løs fiskekjøttet ved å følge vingebeinet både på under og oversiden. Dryss salt og pepper på og rull sammen de to delene til en pølse. Del den i to på midten og rull hver del stramt inn i plastfilm. Knyt endene. Kok opp vann som dekker fisken og posjer i 7 minutter. Ta ut av vannet og la hvile i minst 5 minutter. Fjern plasten.

Smelt smøret i en stekepanne og fres hvitløk, kapers og urter i 1 minutt ved middels varme. Vend skaterullene noen ganger i blandingen og la frese med til de er gjennomvarme. Smak til med salt og pepper.

Broccolisaus:
Kok broccoli i lettsaltet vann til den er mør. Hell av vannet og kjør i blender med smør, sitronsaft og kaffefløte til sausen blir luftig og skummer. Smak til med salt og pepper.

Ristet sopp:
Fres soppen i smør. Smak til med salt og pepper.

Ovnsbakte tomater:
Hell oljen i en ildfast form. Fordel tomatskivene i formen. Drypp over sitronsaft, dryss over sukker, salt og pepper. Bak i 20 minutter ved 175 grader.

Anretning: Legg en stor skje med broccolisaus på tallerkenen. Legg skaterullene og kapers/hvitløkssmøret oppå, tomater og sopp ved siden av.

Pris pr porsjon ca kr 65,-

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Cocktailkurs: Lær å lage klassiske cocktails - med en tvist.
Matkurs og vinkurs
Cocktailkurs i Oslo

Cocktailkurs: Lær å lage klassiske cocktails - med en tvist.

Den 11. september inviterer vi til et eksklusivt cocktailkurs hvor du lærer å lage 5 cocktails. Det er begrenset antall plasser – så vær rask!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her