Mye rosa for pengene

Disse rosényhetene er det all grunn til å prøve. Skikkelig god vinvaluta byr de også på.

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lenger ned for mer informasjon.

Det finnes nå nærmere tre hundre ulike roséviner å velge mellom på polet. Antallet har økt kraftig bare siden forrige sommersesong, og det ser ut til at etterspørselen holder tritt med tilbudet. Med en gang solvarmen for alvor gjorde seg gjeldende like før påske forsvant de rosa flaskene ut av polhyllene som dugg for sola.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Lysten på og fascinasjonen for noe rosa i glasset øker jo nærmere sommeren vi kommer. Og da er det kanskje på tid med litt ny inspirasjon. Jeg har funnet frem til to viner med vidt forskjellig uttrykk, men som har det til felles at de byr på veldig god valuta for pengene.

Til kjøtt
Venosa Terre di Orazio Rose' 2010 (92359) er en fyldig rosé som er en fullgod erstatning for en rødvin. Så er den også laget av druen aglianico som kan gi kraftige og svært lagringsdyktige rødviner. Mest kjent er aglianicoene fra Campania , men også i Basilicata lages det flotte viner av denne druen.

Som rosé gjør den også stor suksess, en av de bestselgende rosévinene på det norske markedet gjenom mange år, Rosaura 2010 , er laget nettopp av denne druen. Rosa aglianico kjennetegnes av veldig god frukt og god syre. Når den i tillegg får et visst tanninbitt som i ukens utvalgte, fungerer den også veldig godt som følge til mang en kjøttrett. Den krydrete karakteren bidrar i samme retning, og den henter for øvrig aglianicodruene i Basilicata fra det vulkanske jordsmonnet rundt vulkanen Vulture.

Til grønt og sjømat
Rosé fra Loire er motsatsen på alle måter. Her gir druer som pinot noir og gamay lette, bærsaftige og superfriske roséviner. Paul Buisse Touraine Rosé 2012 (91914) har gamay som hovedingrediens, i tillegg litt cabernet franc, en annen viktig rødvinsdrue i Loire. Den svært så fruktige stilen bakkes opp av god syre som gjør den til en god partner til sommerlige salater, grønnsaksretter og det meste av sjømat. Den er den roséen som gir aller mest for pengene akkurat nå.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Venosa Terre di Orazio Rose' 2010

Produsent:
Cant. di Venosa
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Basilicata
Pris:
128,00 kr
Varenummer:
9235901
86 Poeng
Les smaksnotatene »

Paul Buisse Touraine Rosé 2012

Produsent:
Domaine Paul Buisse
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Touraine
Pris:
114,90 kr
Varenummer:
9191401
81 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag , altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis .
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen