Godbiter i pollisten
Nå er det tid for châteauneuf-du-pape. Her får du mye for pengene

Nå er det tid for châteauneuf-du-pape. Her får du mye for pengene

Clos du Caillou har viner som tilfredsstiller selv den mest kresne ganen. Det betyr viner med stor eleganse og en pinotaktig karakter.
Aase E. Jacobsen
27 September 2017 - 14:45

Målestokken for blodfansen i Châteauneuf-du-pape er Ch. Rayas som er eksponent for de aller mest raffinerte og ikke minst lagringsdyktige utgavene fra denne sammensatte appellasjonen sør i Rhône-dalen. Derfor må mange tåle å bli sammenlignet med Rayas, og Clos du Caillou kommer veldig godt ut av det. Så er produsentene da også naboer (et steinkast på 1,5 kilometer), med mye av det samme jordsmonnet, kvartsrullesteiner over sandjord, som siden 2000 er dyrket økologisk og nå også biodynamisk.

Men prisen er vidt forskjellig. Clos du Caillous toppcuvée Quartz 2013 koster en tredel av det du må ut med for Rayas Reserve, hvis du overhodet får tak i denne vinen. Noe som blir vanskeligere og vanskeligere gitt økt etterspørsel og påfølgende prisvekst. Prisen (125 euro) som oppgis av Revue du Vin de France er derfor noe illusorisk. Og når samme toneangivende guide gir 2007-utgaven av denne vinen absolutt full pott, ja, da blir det enda vanskeligere å finne vinen til en akseptabel pris i framtiden. 

Derfor er Quartz et godt sted å lande hvis du jakter den optimale grenache-eleganse og lagringspotensial uten å måtte betale altfor mye. Grenache (med hjelp av litt syrah) har i 2013 levert en vin med veldig stor munnfølelse og fascinerende stor rik og bløt frukt. En vin som sin modne frukt til tross, fint kan lagres i minst 10-12 år.

 

Personlig er jeg mer fan av friskheten (og den lavere alkoholen) i 2014, mens vi venter på Quartz 2014, er den utrolig prisgunstige Les Safres Châteauneuf-du-pape 2014 en veldig god trøst.

Også Ch. de Beaucastel leverte fantastisk vin i 2014

Den fortjener å bli kalt et røverkjøp i dette øvre kvalitetssjiktet fra dette området. Druene kommer ikke fra samme vinmarker som Quartz, eller fra den opprinnelige Clos-et på 17 hektar. Derimot på andre siden av veien og en parsell som kjennetegnes av sand og gul sandstein – kalt safres på fransk. I et lettere år som 2014 uttrykker den likevel et solid lagringspotensial.

Kvartssteinene som er polert runde av tiden og isen dekker sandholdig jord.

Og slike årganger kan være svært så attraktive, siden vinene ikke blir like mektige og alkoholrike som i de varmeste årgangene. 2013 på sin side kjennetegnes av veldig lave avlinger som også bidrar i den retningen. Det er ingen grunn til å frykte årganger som 2014 når det er snakk om veldig gode produsenter som i tillegg jobber biodynamisk, for de som sørger for streng seleksjon av de druene som naturen ikke klarte å gjøre sitt beste med.

  Foto: 

Det var faren til dagens eier Sylvie Pouizin-Vacheron som sørget for å fjerne skogen som omkranset eiendommen. Ch. Rayas på sin side har beholdt sitt skogholt, men for Clos du Caillou betød det et større areal med Châteauneuf-du-pape AOC-stempel. I tillegg har de vinmarker både innenfor og utenfor Châteauneuf-du-pape. De lager blant annet imponerende god Côtes-du-Rhône, deriblant Bouquets de Garrigues 2014 som får sine druer fra 80 år gamle vinstokker rett utenfor den nordlige grensen for Châteauneuf-du-pape AOC. I denne årgangen byr den på en pinotaktig superlekker karakter.

Se alle vinene fra Clos du Caillou

 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

By på lekker kalveschnitzel i kveld
Dagens rett
Kalveschnitzel

By på lekker kalveschnitzel i kveld

Det blir ekstra god stemning rundt middagsbordet med schnitzel laget av saftig og mørt kalvekjøtt. Her er oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her