Mineralsk vin
Disse steinene har lite å si for vinsmaken

Disse steinene har lite å si for vinsmaken

Mineralkarakteren kommer i liten grad fra jordsmonnet, men derimot mange andre kilder. Også knyttet til smakerens kognitive evner.
Redaksjonen
26 Oktober 2015 - 17:14

Den andre større spanske undersøkelsen om mineralitet i vin antyder at det ikke er en direkte forbindelse mellom en vins kjemiske sammensetning og dens «mineralkarakter» og mineralinnholdet i jordsmonnet.

Chablis er den mest kjente mineralske vin

Det er andre flyktige kjemiske forbindelser med større påvirkning på sansene enn jordsmonnet. Det er forhold som plantens stoffskifte, gjæringsprosessen samt mulig mikrobiologisk «forurensning».

Dette er hovedkonklusjonene fra undersøkelsen som er i regi av Antonio Palacios fra Excell-Ibérica og David Molina fra Outlook Wine.

Den allmenne oppfatningen om at det er jordsmonnet som bidrar med mineralkarakteren, er med dette utfordret. Når det er sagt, så er jordsmonnets struktur og vannføringen blant faktorene som påvirker vinplantens energiomsetning og som dermed påvirker den endelige sammensetningen av vinen.  

Noen jordsmonn er mer mineralske enn andre

Undersøkelsen ble gjennomført som blindsmakinger av syntetiske viner tilsatt kjemiske forbindelser som representerer ulike typer «mineralitet». Testerne bestod av to paneler, et av vinmakere og et av profesjonelle fra vinbransjen.

Både i den første delen av undersøkelsen som tok for seg det duftmessige og i denne andre som fokuserte på smak, var det sammenfall i identifiseringen av enkelte elementer som ga grunn til å bruke begrepet mineralsk, men ikke alle disse var knyttet til jordsmonnet.

Et av resultatene fra studien er at bruken av begrepet «mineralitet» er subjektivt og knyttet til forventninger, altså til smakerens kognitive ferdigheter deriblant oppfattelse, hukommelse, refleksjon.

Disse vinene heter sågar mineral 

Et annet er at «mineralitet» er ikke knyttet til en eller to kjemiske komponenter, men derimot til en miks av komponenter som kan gi enten en duft- eller smaksmessig assosiasjon, eller begge deler, i retning «mineralitet».

Avslutningsvis avslører studien at det i vinen kan finnes molekyler som duft- og/eller smaksmessig ligner på mineralriket, men jordsmonnet er ikke nødvendigvis den eneste bidragsyteren her. 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste
Dagens rett
Grillet makrell med sitroncouscous, grillet paprika og squash

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste

Vi har gitt den store sommerfisken, makrellen, internasjonalt og sesongriktig følge i denne retten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her
Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her

Kyllinglår som marineres noen timer i lime blir ekstra gode - bare prøv denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha
Ukens drink

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha

Caipirinha betyr «liten mann fra landet» og er Brasils nasjonaldrink. Den lages av cachaça som er laget på samme måte som mye rom. En sterk, men likevel frisk drink som derfor er manges favoritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet
Ukens kake

Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet

Vi er underernærte på sol, og ukens kake er en hyllest til all den gode solvarmen vi har i vente. En super kake å sette på kakebordet til sesongens store fester,

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste
Dagens rett
Grillet makrell med sitroncouscous, grillet paprika og squash

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste

Vi har gitt den store sommerfisken, makrellen, internasjonalt og sesongriktig følge i denne retten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her
Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her

Kyllinglår som marineres noen timer i lime blir ekstra gode - bare prøv denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Se alt det gode du kan lage med makrell
Guide
Oppskrifter makrell

Se alt det gode du kan lage med makrell

Denne råvaren som er blant de billigste i fiskedisken, er på sitt beste nå og kan trylles med på kjøkkenet. Her finner du mange fristende oppskrifter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett
Dagens rett

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett

1. mai er for mange første vårdag. Med gode værmeldinger i vente, er det mange som vil tilbringe mest tid ute. Med denne pastaretten til middag, blir det tid til alt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak uforglemmelig mat og viner fra California i Oslos eldste trevilla
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner 30.mai i Oslo

Smak uforglemmelig mat og viner fra California i Oslos eldste trevilla

Vi byr på fabelaktige viner fra California kombinert med utsøkt mat i historiske omgivelser den 30. mai.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha
Ukens drink

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha

Caipirinha betyr «liten mann fra landet» og er Brasils nasjonaldrink. Den lages av cachaça som er laget på samme måte som mye rom. En sterk, men likevel frisk drink som derfor er manges favoritt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her