Mineralsk vin
Disse steinene har lite å si for vinsmaken

Disse steinene har lite å si for vinsmaken

Mineralkarakteren kommer i liten grad fra jordsmonnet, men derimot mange andre kilder. Også knyttet til smakerens kognitive evner.
Redaksjonen
26 Oktober 2015 - 16:14

Den andre større spanske undersøkelsen om mineralitet i vin antyder at det ikke er en direkte forbindelse mellom en vins kjemiske sammensetning og dens «mineralkarakter» og mineralinnholdet i jordsmonnet.

Chablis er den mest kjente mineralske vin

Det er andre flyktige kjemiske forbindelser med større påvirkning på sansene enn jordsmonnet. Det er forhold som plantens stoffskifte, gjæringsprosessen samt mulig mikrobiologisk «forurensning».

Dette er hovedkonklusjonene fra undersøkelsen som er i regi av Antonio Palacios fra Excell-Ibérica og David Molina fra Outlook Wine.

Den allmenne oppfatningen om at det er jordsmonnet som bidrar med mineralkarakteren, er med dette utfordret. Når det er sagt, så er jordsmonnets struktur og vannføringen blant faktorene som påvirker vinplantens energiomsetning og som dermed påvirker den endelige sammensetningen av vinen.  

Noen jordsmonn er mer mineralske enn andre

Undersøkelsen ble gjennomført som blindsmakinger av syntetiske viner tilsatt kjemiske forbindelser som representerer ulike typer «mineralitet». Testerne bestod av to paneler, et av vinmakere og et av profesjonelle fra vinbransjen.

Både i den første delen av undersøkelsen som tok for seg det duftmessige og i denne andre som fokuserte på smak, var det sammenfall i identifiseringen av enkelte elementer som ga grunn til å bruke begrepet mineralsk, men ikke alle disse var knyttet til jordsmonnet.

Et av resultatene fra studien er at bruken av begrepet «mineralitet» er subjektivt og knyttet til forventninger, altså til smakerens kognitive ferdigheter deriblant oppfattelse, hukommelse, refleksjon.

Disse vinene heter sågar mineral 

Et annet er at «mineralitet» er ikke knyttet til en eller to kjemiske komponenter, men derimot til en miks av komponenter som kan gi enten en duft- eller smaksmessig assosiasjon, eller begge deler, i retning «mineralitet».

Avslutningsvis avslører studien at det i vinen kan finnes molekyler som duft- og/eller smaksmessig ligner på mineralriket, men jordsmonnet er ikke nødvendigvis den eneste bidragsyteren her. 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Utvalget av portvin har aldri vært bedre - og kvaliteten er skyhøy
+
Tester

Utvalget av portvin har aldri vært bedre - og kvaliteten er skyhøy

Også de andre sterkvintypene som madeira, sherry, rivesaltes og banyuls byr på store smaksopplevelser, for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Utvalget av portvin har aldri vært bedre - og kvaliteten er skyhøy
+
Tester

Utvalget av portvin har aldri vært bedre - og kvaliteten er skyhøy

Også de andre sterkvintypene som madeira, sherry, rivesaltes og banyuls byr på store smaksopplevelser, for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Det er ikke for tidlig å sette kalkun på menyen - med kalkunfilet blir den ekstra lettlaget
Dagens rett

Det er ikke for tidlig å sette kalkun på menyen - med kalkunfilet blir den ekstra lettlaget

Prøv denne oppskriften hvor kalkunfileten får følge av rødløksmarmelade og eplesaus. Så kan du lage en vri på høsttakkefesten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her