Godbiter i pollisten
Dette er trolig den siste smak av 1990-tallet fra dette området

Dette er trolig den siste smak av 1990-tallet fra dette området

I løpet av de siste to årene har Colares Chitas kommet i flere årganger fra 1990-tallet. Nå er det 1999 som er i salg. Løp og kjøp.
Aase E. Jacobsen
07 Mars 2018 - 13:45

For Colares Chitas 1999 koster bare 300 kroner selv om den er ferdig modnet når du kjøper den. Moden ja, men ikke ferdig, for disse vinene holder (nesten) evig.

1933-årgangen av denne vinen var like ungdommelig 72 år senere

Dessuten er de sjeldne som få både på grunn av druesorten ramisco som er unik for dette området, og ikke minst at vekstforholdene fortsatt er nærmest upåvirket av klimaendringene i resten av verden. Mens det var 11 alkoholprosenter som var mulig å få ut av druene i 1999, ligger det i dag rundt 12,5, ifølge Francisco Homem de Figueiredo, vinmaker ved Adega Regional de Colares, kooperativet i Colares som produserer alt av vin fra Colares.

Francisco Homem de Figueiredo er vinmaker ved Adega Regional de Colares, men har ikke laget 1999-årgangen.

Smaken av 1999 er kompleks med det umiskjennelige preget av modne bitre mørke bær som druen ramisco gir. Tanninene er overraskende myke, syren er frisk og frukten er fyldig og god. En svært ungdommelig 18 år gammel vin som vil holde i minst like mange år til. Trolig mye mer enn det. Men benytt muligheten til å smake den allerede når, for den gir så absolutt en opplevelse av å drikke historie.

Selv om Colares som vinregion er truet på flere hold, er 1999 selvsagt ikke siste årgang som er produsert. Den lange tiden i eikefat og den påfølgende flaskemodningen, gjør at det er 2009-årgangen som står for tur for vinen som i sin helhet produseres av kooperativet i Colares, men som selges under forskjellige merkenavn som Chitas og Viura Gomes. Det kan høres ut som en merkelig løsning, men den er historisk betinget og stammer fra en tid hvor disse vinene var veldig etterpurt og kilde til forfalskning. Alle merkevareeierne har sine blandinger og preferanser slik at vinene aldri blir like selv om de kommer fra samme årgang.

Her kan du lese om mitt første besøk hos mannen bak Colares Chitas

Og slik smakte en 48 år gammel utgave som var i salg i fjor

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

  • Produsent:
    A. Bernardino Paulo da Silva
    Utvalg:
    Uten utvalg
    Volum:
    0.75l
    Land
    Portugal Portugal
    Område:
    Lisboa
    Pris:
    461.50 kr
    Varenummer:
    3963301
    92 POENG
    Colares Chitas
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før
+
Godbiter i pollisten

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før

Det er takket være den fantastiske 2019-årgangen som har gitt en vin som vil utvikle seg videre i minst 10-12 år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Sørfransk vinkos for hjemmepåsken til en liten penge
+
Ukens vin

Sørfransk vinkos for hjemmepåsken til en liten penge

Denne økologiske rødvinen finnes dessuten i så å si alle polutsalg – og det til en veldig gunstig pris.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen
Dagens rett
Langtidsgrillet lammebog til påske

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen

Du starter forberedelsene dagen før og mens lammebogen godgjør seg på grillen, lager du tilbehøret. Bedre kan det knapt gjøres.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Lag en spennende rett med lam
Guide
Krydrede oppskrifter med lam

Lag en spennende rett med lam

Det velsmakende lammekjøttet finner vi i nesten alle matkulturer, og her får du noen spennende oppskrifter fra mer eksotiske strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet
Dagens rett

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet

Du skaper god midtukestemning med denne smakfulle suppen. Rimelig og ikke minst lettvint er oppskriften også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før
+
Godbiter i pollisten

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før

Det er takket være den fantastiske 2019-årgangen som har gitt en vin som vil utvikle seg videre i minst 10-12 år.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her