Dette er trolig den siste smak av 1990-tallet fra dette området

Dette er trolig den siste smak av 1990-tallet fra dette området

I løpet av de siste to årene har Colares Chitas kommet i flere årganger fra 1990-tallet. Nå er det 1999 som er i salg. Løp og kjøp.

For Colares Chitas 1999 koster bare 300 kroner selv om den er ferdig modnet når du kjøper den. Moden ja, men ikke ferdig, for disse vinene holder (nesten) evig.

1933-årgangen av denne vinen var like ungdommelig 72 år senere

Dessuten er de sjeldne som få både på grunn av druesorten ramisco som er unik for dette området, og ikke minst at vekstforholdene fortsatt er nærmest upåvirket av klimaendringene i resten av verden. Mens det var 11 alkoholprosenter som var mulig å få ut av druene i 1999, ligger det i dag rundt 12,5, ifølge Francisco Homem de Figueiredo, vinmaker ved Adega Regional de Colares, kooperativet i Colares som produserer alt av vin fra Colares.

Francisco Homem de Figueiredo er vinmaker ved Adega Regional de Colares, men har ikke laget 1999-årgangen.

Smaken av 1999 er kompleks med det umiskjennelige preget av modne bitre mørke bær som druen ramisco gir. Tanninene er overraskende myke, syren er frisk og frukten er fyldig og god. En svært ungdommelig 18 år gammel vin som vil holde i minst like mange år til. Trolig mye mer enn det. Men benytt muligheten til å smake den allerede når, for den gir så absolutt en opplevelse av å drikke historie.

Selv om Colares som vinregion er truet på flere hold, er 1999 selvsagt ikke siste årgang som er produsert. Den lange tiden i eikefat og den påfølgende flaskemodningen, gjør at det er 2009-årgangen som står for tur for vinen som i sin helhet produseres av kooperativet i Colares, men som selges under forskjellige merkenavn som Chitas og Viura Gomes. Det kan høres ut som en merkelig løsning, men den er historisk betinget og stammer fra en tid hvor disse vinene var veldig etterpurt og kilde til forfalskning. Alle merkevareeierne har sine blandinger og preferanser slik at vinene aldri blir like selv om de kommer fra samme årgang.

Her kan du lese om mitt første besøk hos mannen bak Colares Chitas

Og slik smakte en 48 år gammel utgave som var i salg i fjor

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Colares Chitas 2000

Produsent:
A. Bernardino Paulo da Silva
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Portugal
Område:
Colares
Pris:
400,00 kr
Varenummer:
3963301
91 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen