Drikke
Nå kåres Årets Øl

Nå kåres Årets Øl

Fredag kl 17 avsløres hvilket øl som aller mest fortjener hedersbetegnelsen Årets Øl 2013.
Aase E. Jacobsen
20 April 2014 - 18:11

Det ølet som går av med seieren i morgen fredag 25. april har fått tøff konkurranse underveis. I alt 124 forskjellige øl fra til sammen 20 norske bryggerier deltar i den tredje utgaven av kåringen Årets Øl.

18 øl i innspurten

Publikum har stemt frem sine favoritter gjennom en nettbasert publikumsnominering som nå er avsluttet. I innspurten kjemper 18 finalister fra sju ulike bryggerier om den gjeve tittelen Årets Øl 2013.

Vil du overvære prisutdelingen, finner du mer info her

De 18 finalistene fordeler seg på seks ulike kategorier og nytt av året er at populære India Pale Ale (IPA) har fått sin egen klasse. Det skal kåres vinnere i alle klassene, men bare et øl stikker av med tittelen Årets Øl 2013.

Årets Lys lager/pils 2013
Lervig Pilsner (4,7 %) (Lervig Aktiebryggeri)
Mai Helles Bock (6,5 %) (Ægir Bryggeri)
Nøgne Ø India Pale Lager (7,5 %) (Nøgne Ø)

Årets Hveteøl/blond/wit 2013
Slåtteøl (6,0 %) (Kinn Bryggeri)
Ævenue Collaboration Saison (6,0 %) (Ægir Bryggeri)
Nøgne Ø Saison (6,5 %) (Nøgne Ø)

Årets  IPA 2013
Ægir IPA (6,5 %) (Ægir Bryggeri)
Kinn Vestkyst (7,0 %) (Kinn Bryggeri)
Nøgne Ø India Pale Ale (7,5 %) (Nøgne Ø)

Årets Mørk lager/bayer/bokkøl 2013
Aass Bayer (4,7 %) (Aass Bryggeri)
Lervig 10 års jubileumsøl (4,7 %) (Lervig Aktiebryggeri)
Ringnes Superior Polaris (10,5 %) (Ringnes)

Årets Ale 2013
Lervig Lucky Jack (4,7 %) (Lervig Aktiebryggeri)
Rallar Amber Ale (4,7 %) (Ægir Bryggeri)
Nøgne Ø #100 (10 %) (Nøgne Ø)

Årets Porter/stout 2013
Blåbærstout (6,0 %) (Austmann Bryggeri)
Nøgne Ø Porter (7,0 %) (Nøgne Ø)
Nøgne Ø Imperial Stout (9,0 %) (Nøgne Ø)

Blant disse har en faglig sterk jury plukket ut en vinner i hver kategori samt ikke minst hvilket øl som utmerket seg aller mest, og som dermed blir Årets Øl 2013.

I juryen sitter:
Marie Larson, ass. daglig leder Håndverkerstuene
Inga Greve, utdannet ølkelner og pubvert
Jan Petter Arnesen, øldommer i Norbrygg
Hylje Mortensen, ølhund i Norøl og øldommer i Norbrygg
Bjarte Lie, ølbrygger og gründer av Ølakademiet

Bak Årets Øl står Apéritif, Ølakademiet, Norbrygg og Ølportalen. Det er tredje år på rad at kåringen finner sted. I 2011 vant Borg Bokkøl fra Hansa-Borg Bryggerier den gjeve prisen og i 2012 gikk Ægir Bryggeri til topps med sin India Pale Ale. Salget av disse øltypene er blitt mangedoblet i tiden etterpå.

Første del av kåringen Årets Øl 2013 var igjennom TV-programmet Det Norske Måltid som ble sendt på TV2 før nyttår. Her ble Årets Øl-Innovasjon 2013 utdelt til Voss Bryggeri for sin nyskapende «Vossa Pale Ale».

Dette er Årets Øl-Innovasjon

I 2012 vant «Sur Megge» fra Haandbryggeriet i Drammen innovasjonsprisen.

Årets Øl 2013 deles ut den 25. april kl. 17:00 på Soria Moria i Oslo (Ølfestivalen BEER14). 

Foto: Jan Khur

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks
Dagens rett

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks

Tempura er japansk friteringsmetode som passer utmerket også for norske råvarer. Og så er det helt topp til alt fra fingermat til forrett, mellomrett eller alene som kveldskos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her