Drikke
Vossaølet mest innovativt

Vossaølet mest innovativt

Årets aller mest spennende nyvinning på ølfronten kommer fra Voss Bryggeri i Hordaland. Møt de glade vinnerne.
Aase E. Jacobsen
31 Desember 2013 - 22:52

Vossa Pale Ale fra Voss Bryggeri i Hordaland er Årets Øl-Innovason. Ølet er valgt ut blant 26 nylig lanserte øl på bakgrunn av smak, design, både emballasje og etikett, strategi, vekstpotensial, nytteverdi og selvsagt originalitet og nytenkning.

Vossa Pale Ale er brygget i ekte vossatradisjon, der betydelig mengde einerlog er brukt i ølet. En frisk ale med flott skum og lang ettersmak av malt og einer. Maltbasen er i stor grad den samme som for det tradisjonelle vossaølet. Men i motsetning til dette har Årets Øl-Innovasjon kullsyre og er brygget med en aromatisk humle, Nelson, som i følge juryens smaksnotater underbygger sitrusaromaen fra einerinnslaget.

Funker til tradisjonsmat

Ølet er med sine 5,6 prosent alkohol litt svakere enn tradisjonen på Voss, noe som gjør det til et veldig allsidig øl. Det passer godt til faste oster, får i kål, samt salt og røkt tradisjonsmat som man finner mye av i hele Norge.

Her er finalistene i Årets Øl-Innovasjon

Voss Bryggeri eies og drives i dag av Jeanette Lillås (tv i bildet), Jon Gjerde (th) og Dag Jørgensen. Den første batchen ble brygget så sent som i april i 2013.

Jeanette er av forståelige grunner målløs når hun mottar prisen: -En kraftig inspirasjon for alle oss som jobber så hardt for å realisere drømmen om å sette Voss på ølkartet og om det gode liv.

Stort vekstpotensial

For trioen som nå har fått med seg bryggeren Ian Greene, er det å kombinere interessen for øl med friluftsmulighetene som Voss byr på, grunnen til at vi i dag kan nyte dette unike ølet.

Bryggeriet har et produksjonsmål på 150.000 liter i 2014 og i dag finnes ølet kun i et geografisk begrenset område. Sett i et markedsføringsøyemed har Årets Øl-Innovasjon, VPA, et stort vekstpotensial, i følge juryen som består av:

Trond Blindheim, rektor Markedshøyskolen, Steinar Killi, professor i industridesign, Arkitektur- og Designhøyskolen og Stein Øvre, grafisk designer i Creuna. Dessuten representanter for de fire aktørene bak prisen, Aase E. Jacobsen, Apéritif, Jørn Tore Persen, Ølakademiet, Per Ø. Arnesen, Ølportalen og Gustav Foseid, Norbrygg.

Tilgjengelig på puber

I 2012 vant Sur Megge fra Haandbryggeriet i Drammen innovasjonsprisen.

Les mer om Årets Øl 2012

Kun norske bryggerier deltar. De seks andre kategoriene i Årets Øl 2013 kåres i februar.

VPA er å få kjøpt på Naboen Pub og Restaurant, Henrik Øl og Vinstue, Ujevnt og Pingvinen i Bergen. I Stavanger og Sandes finnes ølet på Cardinal og Melkebaren. Også Grünerløkka Brygghus, Parkteatret, Smelteverket og Smalhans i Oslo har dette ølet. Til sist finner man selvsagt ølet på Jaunsen Gjestgjevarstad på Granvin og Tre Brør på Voss.

Foto: Julie H. Amundsen

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik har du ikke smakt klippfisk før
Dagens rett
Klippfisk trukket i olivenolje med sitronsaus og egg

Slik har du ikke smakt klippfisk før

I dag gir vi deg kanskje den beste oppskriften på hvordan du skal servere klippfisk.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Hjemmelagete fiskekaker er best med smaksrikt tilbehør som her
Dagens rett

Hjemmelagete fiskekaker er best med smaksrikt tilbehør som her

Bare prøv denne oppskriften på hjemmelagde seikarbonader med stuede grønnsaker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her