Drikke
Vossaølet mest innovativt

Vossaølet mest innovativt

Årets aller mest spennende nyvinning på ølfronten kommer fra Voss Bryggeri i Hordaland. Møt de glade vinnerne.
Aase E. Jacobsen
31 Desember 2013 - 22:52

Vossa Pale Ale fra Voss Bryggeri i Hordaland er Årets Øl-Innovason. Ølet er valgt ut blant 26 nylig lanserte øl på bakgrunn av smak, design, både emballasje og etikett, strategi, vekstpotensial, nytteverdi og selvsagt originalitet og nytenkning.

Vossa Pale Ale er brygget i ekte vossatradisjon, der betydelig mengde einerlog er brukt i ølet. En frisk ale med flott skum og lang ettersmak av malt og einer. Maltbasen er i stor grad den samme som for det tradisjonelle vossaølet. Men i motsetning til dette har Årets Øl-Innovasjon kullsyre og er brygget med en aromatisk humle, Nelson, som i følge juryens smaksnotater underbygger sitrusaromaen fra einerinnslaget.

Funker til tradisjonsmat

Ølet er med sine 5,6 prosent alkohol litt svakere enn tradisjonen på Voss, noe som gjør det til et veldig allsidig øl. Det passer godt til faste oster, får i kål, samt salt og røkt tradisjonsmat som man finner mye av i hele Norge.

Her er finalistene i Årets Øl-Innovasjon

Voss Bryggeri eies og drives i dag av Jeanette Lillås (tv i bildet), Jon Gjerde (th) og Dag Jørgensen. Den første batchen ble brygget så sent som i april i 2013.

Jeanette er av forståelige grunner målløs når hun mottar prisen: -En kraftig inspirasjon for alle oss som jobber så hardt for å realisere drømmen om å sette Voss på ølkartet og om det gode liv.

Stort vekstpotensial

For trioen som nå har fått med seg bryggeren Ian Greene, er det å kombinere interessen for øl med friluftsmulighetene som Voss byr på, grunnen til at vi i dag kan nyte dette unike ølet.

Bryggeriet har et produksjonsmål på 150.000 liter i 2014 og i dag finnes ølet kun i et geografisk begrenset område. Sett i et markedsføringsøyemed har Årets Øl-Innovasjon, VPA, et stort vekstpotensial, i følge juryen som består av:

Trond Blindheim, rektor Markedshøyskolen, Steinar Killi, professor i industridesign, Arkitektur- og Designhøyskolen og Stein Øvre, grafisk designer i Creuna. Dessuten representanter for de fire aktørene bak prisen, Aase E. Jacobsen, Apéritif, Jørn Tore Persen, Ølakademiet, Per Ø. Arnesen, Ølportalen og Gustav Foseid, Norbrygg.

Tilgjengelig på puber

I 2012 vant Sur Megge fra Haandbryggeriet i Drammen innovasjonsprisen.

Les mer om Årets Øl 2012

Kun norske bryggerier deltar. De seks andre kategoriene i Årets Øl 2013 kåres i februar.

VPA er å få kjøpt på Naboen Pub og Restaurant, Henrik Øl og Vinstue, Ujevnt og Pingvinen i Bergen. I Stavanger og Sandes finnes ølet på Cardinal og Melkebaren. Også Grünerløkka Brygghus, Parkteatret, Smelteverket og Smalhans i Oslo har dette ølet. Til sist finner man selvsagt ølet på Jaunsen Gjestgjevarstad på Granvin og Tre Brør på Voss.

Foto: Julie H. Amundsen

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene
Dagens rett
Oppskrift på ribbe og pinnekjøtt

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene

Husker du ikke hvordan du laget julemiddagen i fjor, er det ingen grunn til å fortvile. Hjelpen får du her.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her