Vossaølet mest innovativt

Vossaølet mest innovativt

Årets aller mest spennende nyvinning på ølfronten kommer fra Voss Bryggeri i Hordaland. Møt de glade vinnerne.

Vossa Pale Ale fra Voss Bryggeri i Hordaland er Årets Øl-Innovason. Ølet er valgt ut blant 26 nylig lanserte øl på bakgrunn av smak, design, både emballasje og etikett, strategi, vekstpotensial, nytteverdi og selvsagt originalitet og nytenkning.

Vossa Pale Ale er brygget i ekte vossatradisjon, der betydelig mengde einerlog er brukt i ølet. En frisk ale med flott skum og lang ettersmak av malt og einer. Maltbasen er i stor grad den samme som for det tradisjonelle vossaølet. Men i motsetning til dette har Årets Øl-Innovasjon kullsyre og er brygget med en aromatisk humle, Nelson, som i følge juryens smaksnotater underbygger sitrusaromaen fra einerinnslaget.

Funker til tradisjonsmat

Ølet er med sine 5,6 prosent alkohol litt svakere enn tradisjonen på Voss, noe som gjør det til et veldig allsidig øl. Det passer godt til faste oster, får i kål, samt salt og røkt tradisjonsmat som man finner mye av i hele Norge.

Her er finalistene i Årets Øl-Innovasjon

Voss Bryggeri eies og drives i dag av Jeanette Lillås (tv i bildet), Jon Gjerde (th) og Dag Jørgensen. Den første batchen ble brygget så sent som i april i 2013.

Jeanette er av forståelige grunner målløs når hun mottar prisen: -En kraftig inspirasjon for alle oss som jobber så hardt for å realisere drømmen om å sette Voss på ølkartet og om det gode liv.

Stort vekstpotensial

For trioen som nå har fått med seg bryggeren Ian Greene, er det å kombinere interessen for øl med friluftsmulighetene som Voss byr på, grunnen til at vi i dag kan nyte dette unike ølet.

Bryggeriet har et produksjonsmål på 150.000 liter i 2014 og i dag finnes ølet kun i et geografisk begrenset område. Sett i et markedsføringsøyemed har Årets Øl-Innovasjon, VPA, et stort vekstpotensial, i følge juryen som består av:

Trond Blindheim, rektor Markedshøyskolen, Steinar Killi, professor i industridesign, Arkitektur- og Designhøyskolen og Stein Øvre, grafisk designer i Creuna. Dessuten representanter for de fire aktørene bak prisen, Aase E. Jacobsen, Apéritif, Jørn Tore Persen, Ølakademiet, Per Ø. Arnesen, Ølportalen og Gustav Foseid, Norbrygg.

Tilgjengelig på puber

I 2012 vant Sur Megge fra Haandbryggeriet i Drammen innovasjonsprisen.

Les mer om Årets Øl 2012

Kun norske bryggerier deltar. De seks andre kategoriene i Årets Øl 2013 kåres i februar.

VPA er å få kjøpt på Naboen Pub og Restaurant, Henrik Øl og Vinstue, Ujevnt og Pingvinen i Bergen. I Stavanger og Sandes finnes ølet på Cardinal og Melkebaren. Også Grünerløkka Brygghus, Parkteatret, Smelteverket og Smalhans i Oslo har dette ølet. Til sist finner man selvsagt ølet på Jaunsen Gjestgjevarstad på Granvin og Tre Brør på Voss.

Foto: Julie H. Amundsen

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen