Nesten halv pris

Denne chablisen er et av taxfreebutikkens beste kjøp.
Aase E. Jacobsen
28 Juni 2007 - 02:01

Laroche Chablis 2006 koster bare kroner 83, som er 67 kroner billigere enn på polet (Laroche Chablis 2012 (6680), altså nesten halv pris. Den er en perfekt sommervin, både når du bare har lyst på et glass og når sommerlig sjømat står på menyen.

Den er svært fruktig med svake tropiske toner, men mest sitrus og epler samt et fint  mineralpreg. Fine syrer frisker opp, og ettersmaken er lang.

Dempet mineralpreg
Ingen krevende chablis, men svært vellaget likevel. Den kan som alle andre chabliser lagres et par år, men mange liker disse "enkleste" chablisene mens de er unge og strutter av frukt. Med lagring kommer mineralpreget mer frem, men i Laroches "standardchablis" er det aldri uttalt.

Langt liv
Vil du ha mer kompleksitet inn i bildet, må du opp på premier cru-nivå, til Laroche Chablis Premier Cru Cuvée 2005 som er et usedvanlig godt kjøp til kroner 139 - og så er den også fra en drømmeårgang for regionen. Mens vinstokkene ble forstyrret av en uvanlig kjølig og våt august i 2006, var 2005 svært vellykket og jevn. 2006 er på den annen side noe friskere enn 2005.

Denne vinen, som ikke finnes på polet, er en blanding av druer fra Laroches beste premier cru-vinmarker og gir derfor mer av alt i forhold til den vanlige chablisen (90 poeng). Rikdommen understrekes av noe fatbruk, men ikke på noen måte overdrevet. Som alle andre chabliser på premier cru-nivå har den et langt liv foran seg, minst seks-sju år.

Lettforståelig
Denne flasken har imidlertid ikke skrukork som Laroches utgaver på polet, men en type kunstkork som ikke er det optimale for lagringsviner, men du kommer sikkert til å la deg friste til å drikke den relativt snart - så da spiller det mindre rolle.

Vil du ha enda mer smak og særpreg, er Laroche Chablis Premier Cru Les Fourchaumes 2004 til kroner 195 et godt valg. Den finner du også på polet, Domaine Laroche Chablis 1. cru Fourchaume 2009 (30415).

Les Fourchaumes er kanskje den av premier-cru-vinmarkene som er lettest å forstå verdien av på grunn av sin kraft både hva frukt og mineralpreg angår.

Den kan dessuten lagres i minst åtte år.
 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin
Matkurs og vinkurs
Vinmiddag i Oslo 13. juni

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin

Den 13. juni inviterer vi til en helaften med smakfull sjømat, livlig musikk og nøye utvalgte viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her