Norges beste drikkevann 2003

Det aller beste drikkevannet i Norge nytes av innbyggerne i Årdalstangen, innerst i Sognefjorden. Det ble resultatet av konkurransen Norges Beste Drikkevann i regi av Norsk Kommunalteknisk Forening.
Aase E. Jacobsen
07 Mai 2003 - 15:39

Årdal Vassverk med adresse Årdalstangen leverer landets beste drikkevann til sine innbyggere. Kilden er grunnvann som ikke er behandlet på noen måte. Og det trengs neppe for Årdalstangen ligger innerst i Sognefjorden ved foten av Jotunheimen, norskere kan det ikke bli. Dette vannet er så godt at det fortjener å bli servert i krystallkaraffel med akkompagnement av Grieg. Og kanskje har drikkevannet herfra en slik mulighet for det skal delta i den europeiske drikkevannskonkurransen i Bryssel 5. juni.

Norges Beste Drikkevann karakteriseres som svært friskt men samtidig bløtt vann med en "breaktig" touch og fyldig god munnfølelse, i følge Aase E. Jacobsen, redaktør i Apéritif som var en av i alt åtte dommere: Remi Madsen, kjellermester Hotell Continental og deltaker i Apéritifs faste smakspanel, noe som også Andy Juhlin, restaurantsjef hos Gabler, er, Turid Olsen, vinkelner og frilanser, Robert Lie, regjerende norgesmester blant vinkelnere med virke på Statholdergaarden, samt tre Vinmonopol-ansatte.

Panelet smakte selvsagt de 14 finalevannene blindt. De øvrige vannverkene som kan skryte på seg nesten like godt vann som i Årdal er: Alta vannverk, Lomi vannverk i Fauske, Movar i mosseregionen, Nedre Romerike vannverk, Folldal vannverk på Dovre, Gopledalen vannverk i Larvik, Vestfold interkommunale vannverk, Kvitseid vannverk i Telemark, Meland kommune, Klæbu kommunale vannverk, Trondheim kommune, Holtålen kommune og Gaupne vassverk i Luster.

Forut for finalen ble det gjennomført fire regionale kåringer med dommerpanel bestående av vinkelnere, Vinmonopol-ansatte og andre med erfaring innen sensorisk testing. I alt deltok 63 vannverk i konkurransen som skal arrangeres annethvert år. Selve finalen fant sted under messen Kommunalteknikk/Miljø & Teknikk 2003 på Norges Varemesse.

Foto: Tom A. Granli
Norsk Kommunalteknisk Forening

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Pinot noir fra denne Burgund-utposten i 2022-årgang smaker knallgodt
+
Godbiter i pollisten

Pinot noir fra denne Burgund-utposten i 2022-årgang smaker knallgodt

Selv på regionalnivå er kvaliteten topp, og her får du sågar god valuta for pengene, noe som er sjeldent fra Burgund i dag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne rieslingen er sykt billig
+
Ukens vin

Denne rieslingen er sykt billig

For denne flasken som koster 179,90, inneholder biodynamisk dyrkede druer fra toppvinmarker, er så bærekraftig den kan bli, og er signert en rieslingmagiker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Pinot noir fra denne Burgund-utposten i 2022-årgang smaker knallgodt
+
Godbiter i pollisten

Pinot noir fra denne Burgund-utposten i 2022-årgang smaker knallgodt

Selv på regionalnivå er kvaliteten topp, og her får du sågar god valuta for pengene, noe som er sjeldent fra Burgund i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne rieslingen er sykt billig
+
Ukens vin

Denne rieslingen er sykt billig

For denne flasken som koster 179,90, inneholder biodynamisk dyrkede druer fra toppvinmarker, er så bærekraftig den kan bli, og er signert en rieslingmagiker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett
Dagens rett

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett

1. mai er for mange første vårdag. Med gode værmeldinger i vente, er det mange som vil tilbringe mest tid ute. Med denne pastaretten til middag, blir det tid til alt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

På 1. mai er det tradisjonsmat som gjelder
Dagens rett

På 1. mai er det tradisjonsmat som gjelder

Det er 1. mai, og en skinkestek med sprø svor og spennende tilbehør er dagen verdig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Pannestekt skrei med tomat og løk
Dagens rett

Pannestekt skrei med tomat og løk

Om det er skrei eller torsk du velger, så blir den saftig og mettende med denne enkle tilberedningen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her