Ny sommerfavoritt

Denne spanske vinen gir nok en grunn til å fyre opp grillen.
Aase E. Jacobsen
09 Juni 2010 - 01:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Og det selv om sola skulle gjemme seg bak en sky eller temperaturen droppe noen hakk. For Viña Borgia 2012 (15686) har nok alkohol til å holde varmen. Dens fremste egenskaper er imidlertid en veldig god bærfruktighet, stor friskhet, fint bitt og mye sjarm.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Best litt kjølig
Som skapt for sommerlige utendørsaktiviteter med andre ord, og spesielt de som innebærer grilling. For denne upretensiøse vinen stiller ikke store krav til matraffinement. Den smaker himmelsk til så vel pølser som en flintsteik. Og egner seg samtidig som kosevin etter at maten er fortært. Pass bare på at den ikke blir for varm. 16 grader er ideell temperatur - men det bruker jo ikke være et stort problem når natten faller på - på våre breddegrader.

Grunnen til at denne vinen gir så mye vin for pengene er en kombinasjon av at den kommer fra et kooperativ og fra en av Spanias mange mindre kjente vinavkroker. Campo de Borja har riktignok vært et DO (denominacion de origen) siden 1980, men dekker likevel bare 6.300 hektar - og det er lite i spansk sammenheng. 2.430 av dem kontrolleres dessuten av Bodegas Borsao som er en sammenslutning av tre kooperativer og 620 vinbønder.

God friskhet
Men Borsao er et svært moderne kooperativ med oppdatert teknologi i vinkjelleren. Så vinene lages derfor helt etter boka. Vår vin har dessuten kun vært i kontakt med ståltank og har alt av garnacha-druens ungdommelige bærsaftighet i behold. Den er dermed langt unna de litt slitne fatpregete vinene som dominerer prissjiktet for spansk vin under hundrelappen.

Selv om klimaet her 15 mil sørøst for Rioja er kontinentalt og dermed varmt så det holder, sørger de lokale forholdene for at druene beholder god friskhet. Det er takket være Moncayo-fjellet som når opp til 2.313 m.o.h. og som regulerer temperaturen i de nærliggende vinmarkene. De ligger for øvrig mellom 400 og 700 m.o.h., og jo høyere opp jo mer steinete blir jordsmonnet som er kalkholdig med innslag av leire.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet
Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Bak denne retten står ikke uventet en mester som også har produsert en av tidenes aller beste kokebøker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet
Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Bak denne retten står ikke uventet en mester som også har produsert en av tidenes aller beste kokebøker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette drikker du til and
Tester

Dette drikker du til and

Andevennlige drikkevarer finner du innen alle kategorier og prisklasser. Her har du en rekke forslag som kan kalles allroundere når det er and på menyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her