Ny stor cognacsmaking - Larsen kommer 22. januar

Frédéric Larsen møter deg og presenterer og forteller om sine produkter på Apéritifs store cognacsmaking. Larsen har lang fartstid i Norge og er blant annet kjent for sine vikingskip fylt med godsaker. Vi skal smake oss gjennom sortimentet blant andre en
Redaksjonen
09 Desember 2001 - 14:49

Vi skal lære om hvordan Larsen fremstiller sin cognac hva det legges vekt og hvorfor cognacen blir som den er. Selvfølgelig tar vi en liten rundtur i Cognac og får med oss de viktig områdene, druene og hvilken betydning jordsmonnet har for det endelige resultatet.

Deretter er det tid for de praktiske øvelsene. Den gylne drikken skal testes. Vi starter med en VS og ender med en cognac fra 1969. Dette blir godt.

w Larsen VS (ny blend fra august 2001)
w Larsen Napoleon (nyhet fra januar 2002)
w Larsen XO
w Larsen Arctic XO
w Larsen Extra Reserve Fine Champagne
w Larsen Rarissime Petite Champagne 1969

Frédéric er tredje generasjon Larsen med hånd om rorpinnen i et av Cognacs mest kjente cognachus. Riktignok har rormannen ikke norsk statsborgerskap som sin far og farfar, men tilknytningen til Norge har han vernet om. Ikke minst fordi vi, etterkommerne av vikingene, er blant hans beste kunder.

Tid: 22. januar kl. 19.00
Pris: kroner 395 inkl. mva
Sted: Hotel Continental, Oslo

Seminaret er avholdt.

Jens-Reidar Larsen ble født 8. mai 1895 i Kristiansand. Han vokste imidlertid opp i Levanger og Tromsø, hvor faren var postmester. Etter at han hadde avsluttet sine økonomistudier på Handelshøyskolen i Bergen i 1914, mottok han et reisestipend på 900 kroner. På grunn av krigen kunne han ikke ta i bruk pengene med en gang, men fem år senere fant han en båt hvor kapteinen var villig til å ta ham med gratis. Økonomisk som han var, ville han spare pengene til senere.

Drømmen til Jens-Reidar var England, men denne båten hadde kurs for Bordeaux. Vel fremme i Frankrike satte han kursen for Cognac, hvor han fikk jobb hos en liten, men veletablert produsent. Han traff etter hvert en ung fransk-belgisk pike som han forelsket seg i, og senere giftet seg med.

I 1926, 31 år gammel, kjøpte han et lite Cognac-hus - Joseph Gautier. Han fant fort ut at det var tre andre produsenter i distriktet med samme navn, og selv om han solgte noen flasker, skjønte han at et navneskifte måtte til. Dette førte til etableringen av Larsen.

Deres første kunde var et apotek i Trondheim, som trengte noen ekstra flasker til lageret av medisinbrennevin! De store produsentene trodde knapt hva de så - og ga unge Larsen tilnavnet "the crazy and mad norwegian". Drøyt 75 år senere er Larsen blant Cognacs 6-7 største produsenter med en årlig produksjon på ca. 2,5 millioner flasker, hvorav nærmere 1/3 går til det nordiske markedet. De eksporterer til mer enn 80 land verden over. Larsens kjellermester; Robert Andrieux har mer enn 20 års erfaring med blending av konjakk.

Larsen V.S.
(V-nr: 65  /  Pris fra 02.01.02: 323,00)
Smak og duft: Blomsteraktig duft, og en avdempet og lett smak med innslag av karamell. Rund og balansert.
Beskrivelse: Den yngste konjakken i Larsens sortiment. For V.S.-kvalitet gjelder en minimum lagringstid på 2 i eikefat. Bestanddelene i Larsens V.S. er lagret i gjennomsnitt 3 og et halvt år, og er fra diverse områder, fra Fins Bois til Grande Champagne. Den er også tilsatt noe 8-10 år gammel "toppdressing".I 2001 ble denne blandingen endret, og tilsatt noe mer eldre elementer. Dette for å gjøre den enda mer "tidsriktig".

Larsen Napoleon
(V-nr: ????  /  Pris fra 02.01.02: 362,00)
Smak og duft: En utpreget myk karakter, med rikt preg av ristede nøtter, vanilje og honning. Flott balanse og tannin.
Beskrivelse: Nyhet i januar 2002. Denne cognacen er en blanding av elementer fra områdene Grande Champagne, Petite Champagne og Fins Bois.

Larsen X.O.
(V-nr: 31754  /  Pris fra 02.01.02: 380,00)
Smak og duft: En velbalansert og meget harmonisk konjakk med innslag av sitrus, tørket aprikos og anis i smaken. Bløt, moden og rund, med elegant og lang ettersmak.
Beskrivelse: X.O.-betegnelse krever minimum 6 års lagring på eikefat. Blandingene i Larsen X.O. har i gjennomsnitt noe over 10 år, men er også tilsatt noe 25 år gammel nobel konjakk. De forskjellige bestanddelene kommer fra Grande og Petite Champagne, Bordieres og Fins Bois.

Larsen Arctic X.O.
(V-nr: 34563  /  Pris fra 02.01.02: 648,00)
Smak og duft: Utpreget duft av fioler. Smaken er rund og bløt, med karamellsødme og hint av tørket frukt. En elegant konjakk med lang ettersmak.
Beskrivelse: Arctic X.O. innholder konjakker lagret på fat i gjennomsnitt 20 år, men er også toppet med noe 50 år gammel. Den er tilsatt destillert vann som er hentet fra Isdammen i Adventdalen på Svalbard. Etiketten er designet av maleren Kåre Tveter, som har samarbeidet med Larsen siden 1991. Tveter har malt motivene til seks ulike etiketter som pryder Svalbardkolleksjonen.
 

Larsen Extra Reserve Fine Champagne
(V-nr: 32883  /  Pris fra 02.01.02: 1.109,00)
Smak og duft: Mørk brun på farge. Avdempet, fruktig duft med innslag av eik. Smaken har toner av bitter sjokolade, tobakk, lakris og tjære. Lang ettersmak.
Beskrivelse: Blandingene i Extra Reserve har en gjennomsnitt lagringstid i 40 år på eikefat, og kommer fra Grande og Petite Champagne. Den er i tillegg tilsatt noe 100 år gammel nobel konjakk fra Larsens Paradiskjeller. Dette er den eldste varianten til Larsen.

Larsen Rarissime Petite Champagne 1969
(V-nr: 45626  /  Pris fra 02.01.02: 1.283,00)
Smak og duft: En ufiltrert konjakk med kompleks bouquet, naturlig sødme og ekstremt god lengde.
Beskrivelse: Rarissime betyr ekstremt sjeldent. Larsen har hentet ut et lite lager av denne herlige Petite Champagne fra 1969. Den er tappet på flaske rett fra eiketønnene - uten tilsetting avvann for å tone ned alkoholstyrken, og uten filtrering.

Tid: 22. januar kl. 19.00
Pris: kroner 395 inkl. mva
Sted: Hotel Continental, Oslo

Seminaret er avholdt.

Avmeldingsfrist: 14.01.02 kl. 23:59

Seminaravgiften betales til Bankkontonr. 7023 05 45705, Apéritif Nett, Furuveien 39c 0678 Oslo, senest åtte dager før smakingen. Merk innbetalingen med 220102. Ta med kvittering. Dersom du melder deg på senere enn åtte dager før smakingen finner sted, må du spesielt huske på kvittering. Melder du deg av etter avmeldingsfristen ovenfor refunderer vi ikke deltakeravgiften.
Spørsmål? Ring 22 98 86 00 eller send en mail.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene
Dagens rett
Oppskrift på ribbe og pinnekjøtt

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene

Husker du ikke hvordan du laget julemiddagen i fjor, er det ingen grunn til å fortvile. Hjelpen får du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene
Dagens rett
Oppskrift på ribbe og pinnekjøtt

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene

Husker du ikke hvordan du laget julemiddagen i fjor, er det ingen grunn til å fortvile. Hjelpen får du her.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her