Ny tid for sherry

I Apéritifs sherrytest finner du en rekke meget gode og gode sherryer som kan serveres til nær sagt alle formål: Aperitiff, forretter, hovedretter, oster og desserter, eller nytes alene etter kaffen som tradisjonen er blant annet i England. Sherry er absolutt ikke for gamle tanter.

Blant de 30 vinene Apéritifs panel har blindsmakt er to tredeler over middels kvalitet. Det må sies å være et tilfredsstillende resultat. Utvalget er likevel ikke stort. Vi savner en rekke kjente og gode manzanillaer, finoer og tørre amontilladoer. Men Manzanilla La Canoa, Rodriguez Fino og Los Amigos Fino er alle vellagede sherryer du bør finne plass til på vinkartet. Og Gran Barquero Fino samt etablerte Tio Pepe Fino er hakk i hel kvalitetsmessig.
 
Tilbudet av søte sherryer er for stort i forhold til etterspørselen. Slik sherry er ikke like ettertraktet som for eksempel portvin, selv om det finnes en rekke gode og rimelige alternativer, også i denne testen. Som toppskåreren Los Amigos Pedro Ximenez fra Perez Barquero. En meget god vin, og spesielt sett i forhold til prisen. Panelet var usikker på hvilken funksjon de halvtørre sherryene fyller, og klarte ikke å komme med noen gode forslag. De er for søte som aperitiff og som matfølge og stort sett for lette til å følge desserter.
 
Slik ble testen gjennomført
Smakspanelet bestod av Apéritifs faste smakere Christer Berens, restaurantsjef hos Le Canard og Remi Madsen, kjellermester på Hotel Continental sammen med Per Kristian Granli, restaurantsjef ved Lysebu Konferansesenter.
Testen, som ble gjennomført 8. april, omfatter alle tilgjengelige listeførte (basis-, test- og bestillingsutvalget samt noen som er til vurdering hos importørene) sherryer, tørre som søte. Vinene ble smakt i grupper etter type (manzanilla, fino, tørr amontillado, halvtørre og til slutt søte viner) og i stigende prisrekkefølge. Panelet fikk ingen opplysninger om produktene, utover type, før smaking. Først etter at poenggivingen var avsluttet, ble det kjent med den enkelte vins identitet og pris.
 
Poengskalaen er femdelt:
Meget god kvalitet *****
God kvalitet ****
Middels kvalitet ***
Under middels kvalitet **
Bør unngås *
 
Antall stjerner er fremkommet som et gjennomsnitt av paneldeltakernes evaluering av den enkelte vins kvalitet uten hensyntagen til hva den koster. Vurderingen av hvilke viner som er gode og meget gode kjøp ble derfor foretatt etter bedømmingen var avsluttet.
 
Apéritifs smakspanel fra venstre: Per Kristian Granli, Christer Berens og Remi Madsen.
 
Meget gode kjøp
Los Amigos Pedro Ximenez Perez Barquero kr 156
Manzanilla La Canoa Wisdom & Warter kr 136
Rodriguez Fino kr 136
Los Amigos Fino Perez Barquero kr 144
Rodriguez Medium kr 136
Los Palcos Medium Perez Barquero kr 85
 
Gode kjøp
Bristol Medium Dry Harvey''s kr 159
Gran Barquero Fino Perez Barquero kr 153
Tio Pepe Fino kr 161
Rodriguez Cream Gonzales Byass kr 136
 
Alle priser er fra Vinmonopolet pr 1. mars 1997. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.
 
***** ÷
Los Amigos Pedro Ximenez
Perez Barquero
ca kr 156
Spesialimport-Jami
Nesten svart farge. Søt, tung duft av tørket frukt (svisker, dadler og rosiner), te og appelsin. Fint, fyldig anslag med masse tørkede frukter. Fin sødme og finish. En flott vin! Til en meget god pris. Serveres til kraftige desserter hvor mørk sjokolade er en av ingrediensene. Eller hvorfor ikke til en kraftig blåmuggost.
 
**** +
Manzanilla La Canoa
Wisdom & Warter
6746 kr 136
Strågul, flott duft med godt florpreg, frukt og nøtter. I munnen avsløres en elegant og velbalansert vin med fine syrer og en frisk avslutning. En deilig, kraftig manzanilla, perfekt som aperitiff, og til fingermat. Et meget godt kjøp.
 
Rodriguez Fino
ca kr 136
Spesialimport - AMKA Norge
Lett gullfarget. Fin duft av gjær og brødbakst med innslag av tropiske frukter. Rene, fine syrer, fin fruktighet, elegant florpreg, fin fylde og fedme, ekstremt god lengde. En kraftig fino sherry som trenger mat, for eksempel kyllingretter eller klare supper. Dessuten et meget godt kjøp.
 
****
Los Amigos Fino
Perez Barquero
ca kr 144
Spesialimport-Jami
Svakt gulskjær. Elegant, frisk duft med flor og noe brødbakst. Harmonisk mot duften, god fruktighet, lett fedme, fin tørr og frisk finish som snerper litt (positivt). En klar mat fino, for eksempel til røkt fisk. Et meget godt kjøp.
 
Bristol Medium Dry
Harvey''s
356 kr 159
Gyldenbrun. Behagelig søt duft av tørket appelsinskall, fersken og nøtter. Snev av pipetobakk. Godt anslag. Harmonisk smak. Sitter godt. Godt frukt- og nøttepreg i ettersmaken. Sherryen er vellaget og bærer preg av å være laget av en stor bodega. (En kommentar panelet jo fikk rett i!) Et godt kjøp.
 
**** ÷
Rodriguez Medium
ca kr 136
Spesialimport - AMKA Norge
Gulbrun. Fruktig duft med trearomaer, kaffe og sjokolade. Det samme i smaken. Behagelig og rund. En harmonisk og klassisk, om enn litt kommersiell, halvtørr sherry til en meget god pris.
 
Gran Barquero Fino
Perez Barquero
ca kr 153
Spesialimport-Jami
Lys gylden. Flott, kraftig florpreg. Godt syreanslag, florpreget midtparti, lett fruktig, sitter godt med nøtter i avslutningen. En klassisk fino til en god pris. Nytes til tapas og fiske- eller kyllingretter med olivenolje, tomat og hvitløk.
 
Tio Pepe Fino
Gonzales Byass
360 kr 161
Strågul. Fin duft av flor, brødbakst og frukt. Fruktig smak med fint florpreg, fine, friske syrer. En god aperitiff-fino som også går utmerket til tapasretter. Og et godt kjøp.
 
Los Palcos Medium
Perez Barquero Montilla-Moriles
ca kr 85
Spesialimport-Jami
Gylden brun. Karamell, nøtter og fersken i duften. Samt litt kaffe og sjokolade. Frisk fruktig smak, fin sødme med gode fruktsyrer (appelsin, fersken, aprikos). Sitter godt med mye nøtter i ettersmaken. Et meget godt kjøp som er lett å like.
 
*** +
Rodriguez Cream
ca kr 136
Spesialimport - AMKA Norge
Mørk brun. Kraftig duft av tørket frukt, colagodteri og litt mokka. Søtlig anslag med mokka, rosiner og tørket frukt. Ganske elegant. Et godt kjøp. Nytes helst til sjokoladebaserte desserter, eller alene.
 
Oloroso Solera 1847
Gonzales Byass
6152 kr 176
Brunsvart. Dadler, sjokolade, rosiner, nøtter, tre og appelsinskall i duften som både er rik og frisk samtidig. Friske fine syrer, balansert sødme, sitter godt, brentpreg i ettersmaken. Verd prisen. Denne vellagrede(solerasystemet ble etablert i 1847, noen dråper stammer trolig fra den gang) sherry serveres til heftige desserter som mørk sjokoladekake, fugdekake eller alene.
 
Savory & James Cream
ca kr 176
Spesialimport-Jami
Gylden brun. Appelsinte og sjokolade i duften. Nesten som en appelsinlikør i smaken. Søt men med god syrefriskhet. Spesiell og annerledes, men en ren og vellaget vin som kan gå til desserter hvor appelsin inngår i tilberedningen. Verd prisen.
 
Manzanilla Pasada
J. Hidalgo
kr 178
Spesialimport-Dalseg Promotion
Lett gullfarget. Nyansert duft med frukt, brødbakst, nøtter og et snev av honning. Smaksrik med det samme aromaspekter som i duften. Friske syrer. Masse nøtter i avslutningen. Lang ettersmak. Sherryen går til en vellagret Manchego-ost eller annen saueost. Eller til retter hvor nøtteolje er en av ingrediensene. Verd prisen.
 
Gran Barquero Oloroso
Perez Barquero
ca kr 193
Spesialimport-Jami
Lys gylden brun. Frisk duft av appelsinskall, nøtter og tre. Frisk smak, rent anslag, fine syrer og tørrhet. Serveres til oster av typen ikke for tørr (lagret) geitost, eller alene. Verd prisen.
 
Palo Cortado
José Bustamante
6851 kr 221
Mahognyfarget. God duft av karamell, nøtter, appelsinskall og svisker. Noe trearomaer. Fin, nyansert smak, som duften, gode syrer og lengde. Panelet var sterkt uenige om denne sherryen som du enten roser i skyene eller slakter! Prøv den uansett alene eller sammen med ikke for tørr ost. Denne vellagrede palo cortado er verd prisen med hårfin margin.
 
Amontillado Viejo
J. Hidalgo
kr 259
Spesialimport-Dalseg Promotion
Gyldenbrun. Fin duft av tørket frukt (rosiner), litt appelsin og karamell. Lett fedme, noe sødme, fruktige syrer, sitter godt og veldig lenge i munnen. En gammel sherry som er knapt verd prisen. Nytes alene eller til en meget kraftig suppe som oksehalesuppe.
 
***
Cream Amoroso
Arcus Produkter
6724 kr 159
Gylden brun. Flyktige aromaer. Søtlig duft av tre, mokka og kokesjokolade. Bra, søtlig og syrlig anslag. Tilsvarende avslutning. Verd prisen.
 
Amontillado
Arcus Produkter
6725 kr 160
Lys brun farge. God duft av nøtter, smørkaramell, tørket frukt samt trearomaer. Relativt lett men harmonisk stil med de samme nyansene som i duften. En smule sødme. Verd prisen.
 
Bristol Cream
Harvey''s
362 kr 170
Gyldenbrun. Karamell, sitrusskall og tørket frukt i duften. Mye sødme og syrer i anslaget. Nøtter i avslutningen. Litt for enkel. Knapt verd prisen
 
Savory & James Amontillado Medium
ca kr 176
Spesialimport-Jami
Gyldenbrun. Appelsinskall og nøtter i duften som er relativt lett. Frisk smak, fin sødme, karamell, nøtter og fat. Friske syrer i avslutningen. Knapt verd prisen.
 
*** ÷
Los Palcos Pale Dry
Perez Barquero
ca kr 85
Spesialimport-Jami
Gullgul farge, lett fruktig duft med kun et snev av flor. God syre i anslaget, men mangler litt fylde. Rimelig aperitiffvin for de som ikke vil ha den tørre fino.
 
Manzanilla La Guita
Hijoneros de Rainera
7889 kr 150
Bestillingsutvalg
Lys gul. Lett florpreg. Ren fruktig duft. Stram syrlighet i anslaget. Frisk frukt. Litt harde syrer. Ikke helt balansert.
 
Dry Sack Medium
361 kr 155
Gulbrun. Duft av tørket frukt, søtt treverk og karamell. Frisk smak, litt for skarp, men relativt god lengde som ikke oppveier helhetsinntrykket.
 
Sandeman Rich Cream
352 kr 162
Brun farge. Søtlig duft av tørket frukt, kandissukker, tre g krydder. Svært så søt i anslaget. Strammer seg litt opp men avslutter for søtt.
 
Sandeman Medium Dry
353 kr 163
Lys brun. Nøtter og frukt i duften som er ganske enkel. Lett og noe anonym.
 
** +
Amontillado Superior
Arcus Produkter
6723 kr 156
Gyldenbrun. En del flyktige aromaer. Karamell, sitrusskall og nøtter, samt sjokolade og trearomaer i duften. Søtlig anslag, så kommer syrene. Litt brentpreg i finishen. Panelet likte ikke stilen på denne sherryen.
 
Canasta Cream
Williams & Humbert
357 kr 172
Gylden brun. Flyktige aromaer. Tørket frukt. Søt og enkel.
 
**
Dry Sack Fino
6472 kr 159
Lys gul. Skarp, litt uharmonisk duft. Mye flor. Aggressive syrer, overdøver resten, god lengde. En litt ubalansert og lite vennlig fino.
 
Flaskefeil:
Savory & James Fino
ca kr 176
Spesialimport-Jami
Mørk gul farge og en ufrisk duft var et klart signal om et defekt produkt.
 
Savory & James Golden
ca kr 176
Spesialimport-Jami
Snev av kork.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen