Ny Valpolicella-stjerne

Luca Fedrigo lager erketradisjonelle valpolicellaer, sin unge alder til tross.
Aase E. Jacobsen
20 Januar 2011 - 01:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Så er hans læremester ingen ringere enn Guiseppe Quintarelli. Fedrigo begynte å jobbe hos Valpolicellas mest berømte vinprodusent allerede da han var 14 år. Den unge og den gamle fant hverandre og etter hvert fikk Fedrigo ansvaret for vinmarkene. Quintarelli som behandler Ferdigo som sin egen familie, hjalp også til å etablere L'Arco på slutten av 90-tallet. Fedrigo fikk også med seg en brasiliansk investor.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

L'Arco er Fedrigos egen vingård i den nedre delen av Negrar-dalen med seks hektar og en årlig produksjon på 35.000 flasker.

Lang modning
Og vinene er svært overbevisende. I god Quintarelli-ånd lanseres de først når de er "klare". Det betyr at det nå er 2005-årgangene som gjelder. Og de ble tappet i mars 2010. Den lange modningen har gjort vinene mye godt. L'Arco Valpolicella Classico Superiore 2005 (90792) er en svært kompleks og elegant vin med fine modne toner, god friskhet og sødme samt et godt tanninbitt. Dette er en ripasso selv om det ikke står på etiketten.

Ellers er den veldig tradisjonelt fremstilt med en relativt kort maserasjon i forbindelse med alkoholgjæringen samtidig som den filtreres. Dette gjøres mens vinen får hvile i ståltanker etter gjæringen. Modningen skjer i klassiske slavonske eikefat av ulik størrelse.

L'Arco Pario 2005 (90793) er om ikke motsatsen, så i alle fall svært forskjellig både smaks- og fremstillingsmessig. Den er mye mer kompakt og ungdommelig med fine sviske- og sjokoladetoner, god sødme og fine tanniner. En fyldig og lovende vin til rike kjøttretter.

Moderat alkohol
Den er laget som en amarone, men med kortere tørketid. Gjæringen er også mye kortere enn for amarone, men mye lengre enn for ripassoen. Modningstiden i eik er også betydelig lengre. Alkoholinnholdet er også noe høyere, 15,3 prosent. Heller ikke amaronen til L'Arco, som ennå ikke er tilgjengelig i Norge, har særlig mer alkohol enn dette, noe som kommer til å gjøre den til et "friskt pust" i et segment som er dominert av veldig "store" viner.

Også L'Arcos rimeligste vin, L'Arco Rosso del Veronese 2005 (90791), er en interessant kandidat for matbordet, noe mykere enn ripassoen, men med innsmigrende friskhet og lett sødme. Vi gleder oss til fortsettelsen.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling
+

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling

Det er en overvekt av whisky - med ulik grad av røyk og fatkombinasjoner blant nyhetene i spesialpolet - og det er vel det folk vil ha. I hvert fall nå som det nærmer seg jul.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper
+

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper

Dette er en kombinasjon som treffer alle smaksløkene – både dine og partnerens.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Pai gir sikker middagsseier
Dagens rett
Skinke- og løkpai

Pai gir sikker middagsseier

Pai frister alltid, og her får du en klassisk oppskrift som alle kan klare.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling
+

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling

Det er en overvekt av whisky - med ulik grad av røyk og fatkombinasjoner blant nyhetene i spesialpolet - og det er vel det folk vil ha. I hvert fall nå som det nærmer seg jul.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her