Nye takter

Den varme mottakelsen av Santa Ritas supervin Triple C, den første virkelige blandingsvinen fra dette huset, inspirerte til ytterligere nyskapinger, hvor klassiske og mindre klassiske chilenske druer kombineres.
Aase E. Jacobsen
02 April 2002 - 01:01

Floresta heter serien av blandingsviner fra Viña Santa Rita hvor de typiske rødvinsdruene merlot og cabernet sauvignon får selskap av den relativt nye, for chilensk vinindustri vel og merke, druen syrah.

Først ut var Floresta Syrah Cabernet Sauvignon Carmenère 1997 (40799) som etter nærmere tre år i flaske fortsatt er ungdommelig intens i duften av søte syrlige skogsbær og mørke bær samt selvsagt fat som er nydelig integrert. Anslaget er saftig og bløtt, tanninene gjør seg gjeldende etter hvert, men smaken blir aldri tørr for her er det masser av sødme, uten at det blir søtt av den grunnen. En flott vin til vellagete og smaksrike retter med rødt kjøtt.

Fra skråningene
Vinen er laget i 36.000 eksemplarer hvilket er ytterst lite i chilensk målestokk. Den har gjennomgått tradisjonell vinifikasjon, har modnet ett år i nye franske fat og er ufiltrert. Druemiksen er 55 prosent syrah, 35 prosent cabernet og 10 prosent carmenere selv om ikke det opplyses om på etiketten. Syrahdruene kommer fra veldig unge vinstokker, kun 4 år gamle, fra en av de nye vinmarkene som Santa Rita har lagt til skråninger.

I alt har Santa Rita plantet 248 hektar i den sørvestlige delen av Maipo-dalen som heter Campo Alhue. Her er terrenget mer kupert, jordsmonnet skrinnere og klimaet noe kjøligere på grunn av påvirkningen fra Stillehavet. Men det er først fra 2002-årgangen at avlingene herfra vil ende opp som vin.

Fra den vanskelige 98-årgangen, som kanskje noen husker skapte El Niño en del problemer med mye regn, bys vi Floresta Merlot Cabernet Sauvignon 1998 (40798) som det er laget 18.000 flasker av. Druene kommer fra Maipo-dalen, fra relativt lavtytende vinstokker i lett skrånende vinmarker. Denne vinen er mer eksperimentell i selve vinifikasjonsprosessen enn førstnevnte.

Mye sødme
Floresta Merlot Cabernet Sauvignon 1998 har et søtere og mer parfymert aromabildet med modne solbær, sjokolade, karamell og kaffe samt et elegant fatpreg. Smaken følger opp og ender i tydelige tanniner som balanseres av mye solbær, mørke bær, sjokolade og fat. Tanninene gjør vinen tørrere og krever dermed et kjøttstykke med noe mer fett. 2000-versjonen av denne vinen lanseres høsten 2002.

Søtest og varmest av alle, den er nærmest portvinsaktig i smaken, er seriens foreløpig yngste, og dyreste, vin, Floresta Syrah Merlot 1999 (45615). Duften er ung med søte skogsbær, særlig bjørnebær samt et relativt elegant fatpreg. Smaken er rund med bærkonsentrat, bløte syrer og tanniner, velintegrert fat og bær, mørk sjokolade og mokka i ettersmaken.

På beddingen har Santa Rita en ny Floresta-vin av enda mer uvanlige druer til Chile å være, nemlig petit verdot og tempranillo som kommer til å få en dose med cabernet sauvignon.

Foto: Santa Rita

Santa Rita på polet:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten
Ukens drink

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten

Appelsinsmaken gjør Jägermeister-en mye fruktigere uten at den umiskjennelige krydderkarakteren er redusert. I denne drinken får den skinne.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne
Dagens rett

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne

Ta for deg av julespesialitetene og lag en superrask hverdagsrett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her