Nyhetene på polet januar 2011 - hvitvin og musserende

Redaksjonen
07 Januar 2011 - 12:58

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter tilgjengelig på polet

Alle priser er Vinmonopolet priser, pr 1. januar 2011. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Hvitvin

+ (89p)
La Stoppa Ageno 2006
Az. Vitivinicola La Stoppa
Italia - Emilia Romagna
80359 VSD - kr 232,00 (75cl)
Basisutvalg, kategori 3
Vinum
Farge og duft: Dyp oransje. Rik sødmefylt duft med søte aprikoser, mango og epler.
Smak: Fyldig anslag, god syre, gode tanniner og bitterstoffer gir flott fasthet, litt grønn mot slutten, men sitter veldig godt og lene. (2006)
Bruksområde: Rike retter med lam eller lyst kjøtt.
Vurdering: En flott oransjevin for de neste 8 årene. Meget godt kjøp. (2006)
Laget av: 60% Malvasia Candia Aromatica, 40% Ortrugo/Trebbiano
Alkoholinnhold: 13,5 % vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 12 md. fatlagring for 50% av vinen, 24 md. flaskemodning før salg
Bestill her:

+ (88p)
Grillo Baccabianca 2005
Tenuta Grillo
Italia - Piemonte
80626 Vectura - kr 213,00 (75cl)
Basisutvalg, kategori 5
Farge og duft: Gyllen. Lett oksidert preg, men elegant med fine aprikostoner.
Smak: Fyldig anslag, litt prikking, gode syrer, fine tanniner, sitter godt og lenge. (2005)
Bruksområde: Lyst kjøtt eller sjømat med fet saus.
Vurdering: En elegant oransjevin for de neste seks årene. Meget godt kjøp. (2005)
Laget av: Cortese
Alkoholinnhold: 11,5 % vol.
Bestill her:

+ (88p)
Paraschos Ribolla Gialla 2007
Paraschos di Paraschos Evangelos
Italia - Friuli-Venezia Giulia
10845 Vectura - kr 247,60 (75cl)
Basisutvalg, kategori 5
ProCura
Farge og duft: Oransjegul. Flott duft av aprikos, gule epler, en del fruktsødme.
Smak: Fyldig anslag, god syre, tørker noe utover, men likevel bra, mye aprikos (tørket) mot slutten som er tørr og god. (2007)
Bruksområde: Sjømat eller lyst kjøtt med saus.
Vurdering: En vellaget oransjevin for de neste fem årene. Godt kjøp. (2007)
Laget av: Ribolla
Alkoholinnhold: 12,0 % vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Lagret 23 mnd. i store slovenske eikefat
Bestill her:

+ (87p)
Bea Santa Chiara 2008
Paolo Bea
Italia - Umbria
10846 Vectura - kr 253,10 (75cl)
Basisutvalg, kategori 6
ProCura
Farge og duft: Gyllen. Oksidert preg, epleskall, mineraler.
Smak: Følger duften, god syre, bra frukt, noe tanniner utover, sitter godt. (2008)
Bruksområde: Kylling, rustikke sjømatretter.
Vurdering: En god oransjevin for de neste tre-fire årene. Godt kjøp. (2008)
Laget av: 20% Grechetto, 20% Malvasia, 20% Sauvignon Blanc, 20% Garganega, 20% Chardonnay
Alkoholinnhold: 13,5 % vol.
Bestill her:

(86p)
Joseph Mellot Pouilly-Fumé le Chant des Vignes 2009
Joseph Mellot
Frankrike - Pouilly-Fumé
90317 VSD - kr 155,00 (75cl)
Basisutvalg, kategori 6
Vinetum
Farge og duft: Gul. Litt fet duft av solbærblader, stikkelsbær, mineraler, sitrus.
Smak: Fyldig anslag, god syre, god karakter, åpen og tiltalende, sitter godt og lenge, tørr god finish. (2009)
Bruksområde: Sjømat.
Vurdering: En god vin for de neste tre-fire årene. Godt kjøp. (2009)
Laget av: 100% Sauvignon Blanc
Alkoholinnhold: 13,0 % vol.
Bestill her:

(86p)
Trinchero Bianco 2007
Ezio Trinchero
Italia - Piemonte
10844 Vectura - kr 249,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 6
Farge og duft: Oransjegul.Rik duft med oksidert preg, aprikos og epleskrell, gammel eplekjeller.
Smak: Fyldig anslag, ganske kraftig karakter, mye tanniner utover, bra syre, men bitterstoffene er litt for tydelige, sitter likevel bra og lenge. (2007)
Bruksområde: Kraftige retter med lyst kjøtt, også lam.
Vurdering: En kraftig og litt tøff oransjevin for de neste fem-seks årene. Verd prisen. (2007)
Laget av: 60% Arneis, 40% Malvasia di Candia
Alkoholinnhold: 13,5 % vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 12 md. lagring i store eikefat
Bestill her:

(85p)
Daniel Dampt Chablis Village 2009
Daniel Dampt & Fils
Frankrike - Chablis
51727 Nafstad - kr 497,70 (300cl)
Basisutvalg, kategori 6
Nafstad
Farge og duft: Gul. Dempet duft av modne gule epler, litt mineraler.
Smak: Bløtt anslag, myk syre, moden frukt, god fedme, sitter godt og lenge. (2009 BiB)
Bruksområde: Sjømat.
Vurdering: En god chablisboks. Meget godt kjøp. (2009 BiB)
Laget av: 100% Chardonnay
Alkoholinnhold: 12,5 % vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fatlagret
Bestill her:

÷ (83p)
Schmetterling Riesling2009
D-RP 576 280
Tyskland - Nahe
59204 Vectura - kr 299,90 (300cl)
Basisutvalg, kategori 6
Better Brands
Farge og duft: Lys gul. Litt søtlig epleduft, noe sitrus og snev av petroleum.
Smak: Sødmefylt anslag, litt bløt syre, en del sødme dominerer litt, men god frukt, sitter bra. (2009 BiB)
Bruksområde: Kosevin, salater, røykelaks, thaimat.
Vurdering: En god boksvin. Meget godt kjøp. (2009 BiB)
Laget av: 100% Riesling
Alkoholinnhold: 8,5 % vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fat- eller flaskemodnet før salg
Bestill her:
FIXME: not implemented embed type for object type bottle: <embed OBJECT_ID="88042" CLASS="embedded_bottle" VIEW="embedded_bottle" ID="embedded_bottle_88042" BOTTLEVIEW="2">

÷ (82p)
Moncaro Verdicchio 2009
Moncaro
Italia - Marche
90318 Vectura - kr 359,00 (300cl)
Basisutvalg, kategori 6
World Wines
Farge og duft: Lys gul. Dempet duft, litt mineraler, modne epler, litt sitrus.
Smak: Bløtt anslag, noe fedme, bløt stil, moden frukt, fint mineralpreg, sitter bra. (2009 BiB)
Bruksområde: Aperitiff, lettere retter.
Vurdering: En ok hvitvin for det neste året. Godt kjøp. (2009 BiB)
Laget av: Verdicchio
Alkoholinnhold: 12,5 % vol.
Bestill her:

Musserende

÷ (82p)
Albino Armani Prosecco
Cantina Albino Armani
Italia
90307 Vectura - kr 119,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 6
Gavin
Farge og duft: Lys gul. Sukkertøyaktig duft, gule frukter, ren, aromatisk.
Smak: Fruktig anslag, god syre, mye sukkertøy utover, bra skum, tørker godt. (UÅ)
Bruksområde: Drinker, aperitiff.
Vurdering: En ok prosecco. Innen et år. Vel verd prisen. (UÅ)
Laget av: Prosecco
Alkoholinnhold: 11,0 % vol.
Bestill her:

+ (78p)
Dovela Strawberry 2009
Civino
Spania
53133 VSD - kr 99,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 6
Blend Wines
Farge og duft: Varm rød. Søt duft av jordbærsyltetøy.
Smak: Fruktig start, følger duften,. En del sødme, men tørker likevel ganske godt opp, mye jordbærpreg, men mer av det kokte slaget,sitter noe. (2009)
Bruksområde: Aperitiff.
Vurdering: For nybegynnere og jordbærelskere. (2009)
Laget av: Druer, jordbær, sukker
Alkoholinnhold: 11,0 % vol.
Bestill her:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste
Dagens rett
Grillet makrell med sitroncouscous, grillet paprika og squash

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste

Vi har gitt den store sommerfisken, makrellen, internasjonalt og sesongriktig følge i denne retten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her
Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her

Kyllinglår som marineres noen timer i lime blir ekstra gode - bare prøv denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha
Ukens drink

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha

Caipirinha betyr «liten mann fra landet» og er Brasils nasjonaldrink. Den lages av cachaça som er laget på samme måte som mye rom. En sterk, men likevel frisk drink som derfor er manges favoritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet
Ukens kake

Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet

Vi er underernærte på sol, og ukens kake er en hyllest til all den gode solvarmen vi har i vente. En super kake å sette på kakebordet til sesongens store fester,

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste
Dagens rett
Grillet makrell med sitroncouscous, grillet paprika og squash

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste

Vi har gitt den store sommerfisken, makrellen, internasjonalt og sesongriktig følge i denne retten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her
Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her

Kyllinglår som marineres noen timer i lime blir ekstra gode - bare prøv denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Se alt det gode du kan lage med makrell
Guide
Oppskrifter makrell

Se alt det gode du kan lage med makrell

Denne råvaren som er blant de billigste i fiskedisken, er på sitt beste nå og kan trylles med på kjøkkenet. Her finner du mange fristende oppskrifter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett
Dagens rett

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett

1. mai er for mange første vårdag. Med gode værmeldinger i vente, er det mange som vil tilbringe mest tid ute. Med denne pastaretten til middag, blir det tid til alt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak uforglemmelig mat og viner fra California i Oslos eldste trevilla
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner 30.mai i Oslo

Smak uforglemmelig mat og viner fra California i Oslos eldste trevilla

Vi byr på fabelaktige viner fra California kombinert med utsøkt mat i historiske omgivelser den 30. mai.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha
Ukens drink

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha

Caipirinha betyr «liten mann fra landet» og er Brasils nasjonaldrink. Den lages av cachaça som er laget på samme måte som mye rom. En sterk, men likevel frisk drink som derfor er manges favoritt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her