Drikke
Nyhetene på polet januar 2012 - Hvitvin

Nyhetene på polet januar 2012 - Hvitvin

Aase E. Jacobsen
12 Januar 2012 - 11:30

Interessen for single malt-whisky er voksende samtidig som prisene på sjelden/eksklusiv vare går samme veien. De beste i denne omgang koster mellom en og to tusenlapper og det må man altså ut med for vellaget whisky mellom 20 og 30 år. Hvis du nøyer deg med yngre saker, er det beste kjøpet Bruichladdich Islay Single Malt Golden Promise Barley 2006 – en flott og usedvanlig ren og fruktig whisky – som vi anbefaler til sjømat.

Om du ikke er helt der, finnes det andre godbiter med lavere alkohol blant januarnyhetene. En håndfull spennende øl er også verd å prøve ut.

Når det kommer til vinvaluta er spesielt Cune Gran Reserva 2000 et veldig godt kjøp. Her får du topp rioja i en god årgang og topp produsent for en veldig gunstig pris.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Slik ble testen gjennomført
Nyhetene som er i salg fra og med 5. januar 2012 er smakt av Aase E. Jacobsen i forbindelse med Vinmonopolets presentasjon.
 
Alle priser er Vinmonopolets utsalgspriser pr 1. januar 2012. Apéritif tar forbehold om eventuelle feil i priser og varenumre.
 
Her finner du samtlige nyheter i basisutvalget januar 2012. Disse produktene kan også bestilles direkte fra denne linken samt fra egen link under hvert produkt i testen.

Kataloger
Fra og med juli 2011 får du ikke lenger produktkataloger i polets utsalg. Kun et låneeksemplar av totalkatalogen er tigjengelig for deg som kunde.
 
Apéritif gir deg likevel mulighet til å laste ned denne totale produktkatalogen - samt flere av polets ulike oversikter:
 
Tidligere lister finner du her (klikk):

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter tilgjengelig på polet

Alle priser er Vinmonopolets priser, pr 1. januar 2012. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Hvitvin

+ (87p)
Rijckaert Les Sarres Chardonnay 2009
Régine & Jean Rijckaert
Frankrike - Côtes du Jura
57692 Vectura - kr 175,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 4
Beverage Partners
Farge og duft: Gul. Fin duft med grønne og gule epler, sitrus og mineraler.
Smak: Bløtt anslag, bra fylde, veldig fin syre, fin fedme, sitter godt utover, godt med mineraler i finishen. (2009)
Bruksområde: Lyst kjøtt, sjømat.
Vurdering: En god vin for de neste tre årene. Meget godt kjøp. (2009)
Laget av: 100% Chardonnay
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Håndplukkede druer fra 30-50 år gamle vinstokker, 2 ukers fatgjæring ved 18-20 °C, kun naturlig gjær ble benyttet, gjennomgått malolaktisk gjæring, 50% av vinen ble fatlagret hvorav 10 % i nye fat. 3 md. flaskemodning før salg.
Bestill her:
FIXME: not implemented embed type for object type bottle: <embed CLASS="embedded_bottle" VIEW="embed-inline" SIZE="original" OBJECT_ID="84200" CUSTOM:OLDWIDTH="" CUSTOM:OLDHEIGHT="" CUSTOM:BOTTLEVIEW="">

÷ (83p)
Casillero del Diablo Chardonnay 2011
Concha y Toro
Chile - Leyda
95315 Cuveco - kr 99,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 2
Concha y Toro
Farge og duft: Gulgrønn. Fin duft med lett eplesødme, fint mineralpreg.
Smak: Bløtt fruktig anslag, fin syre, god fylde, fin friskhet, fint sitruspreg, sitter bra, men litt bitter i finishen. (2011)
Bruksområde: Allround.
Vurdering: En god og fruktig hvitvin for det neste året. Meget godt kjøp. (2011)
Laget av: 100% Chardonnay
Alkoholinnhold: 14,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Håndplukkede druer, tradisjonell vinifikasjon med bl.a. temperaturkontrollert gjæring i ståltanker.
Bestill her:

÷ (82p)
Leitz Rheingold Riesling
Leitz
Tyskland - Rheinhessen
95784 Vectura - kr 299,40 (300cl)
Basisutvalg, kategori 6
Red & White
Farge og duft: Lys gul. Ung fin duft, litt dempet.
Smak: Fruktig anslag, bra frukt, fin syre, rund stil. (UÅ)
Bruksområde: Drikkevin.
Vurdering: En lettdrikkelig boksvin. Godt kjøp. (UÅ)
Laget av: 100% Riesling
Alkoholinnhold: 8,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Gjæret temperaturkontrollert og modnet i ståltanker.
Bestill her:

+ (79p)
Schmetterling Riesling Trocken
Weinkellerei Klostor
Tyskland - Nahe
95167 Vectura - kr 339,70 (300cl)
Basisutvalg, kategori 6
Quality Brands
Farge og duft: Lys gul. Veldig kunstig fruktduft, drops.
Smak: Bløtt anslag, litt lite syre, bløt frukt, ganske rund munnfølelse, lett friskhet i finishen. (UÅ)
Bruksområde: Drikkevin.
Vurdering: En grei boksvin for de som liker stor bløthet. Verd prisen. (UÅ)
Laget av: 100% Riesling
Alkoholinnhold: 10,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Vinifikasjon i ståltanker, før tapping ble vinen tankmodnet ved lav temperatur.
Bestill her:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Strålende californiske Rhône-old-school-viner
+
Godbiter i pollisten

Strålende californiske Rhône-old-school-viner

Modellen er det beste fra Châteauneuf-du-Pape, men uten den høye alkoholen. Viner som dessuten representerer nyere californisk vinhistorie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med det tredje skal det skje: Gir seg ikke før Bocuse-gullet er sikret

Christian Andre Pettersen har to gull i Bocuse Europe og to bronse i Bocuse d’Or, og satser etter seieren i Årets kokk på det aller gjeveste, nemlig gull i januar 2027.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Selv om budsjettet er 179,90, får du knallgod vin
+
Ukens vin

Selv om budsjettet er 179,90, får du knallgod vin

Utrolig nok, i et marked hvor prisene har økt betydelig, er det mulig å finne veldig seriøs vin i dette prissjiktet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

At ting tar tid, gir mening for Elenore Latour - den nye sjefen for Louis Latour
+

At ting tar tid, gir mening for Elenore Latour - den nye sjefen for Louis Latour

28 år gamle Eleonore Latour har startet jobben med å leve opp til en snart 300 års familietradisjon i Burgund.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Strålende californiske Rhône-old-school-viner
+
Godbiter i pollisten

Strålende californiske Rhône-old-school-viner

Modellen er det beste fra Châteauneuf-du-Pape, men uten den høye alkoholen. Viner som dessuten representerer nyere californisk vinhistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med det tredje skal det skje: Gir seg ikke før Bocuse-gullet er sikret

Christian Andre Pettersen har to gull i Bocuse Europe og to bronse i Bocuse d’Or, og satser etter seieren i Årets kokk på det aller gjeveste, nemlig gull i januar 2027.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Så lett lager du en kinesisk klassiker
Dagens rett
Sursøt svinefilet på kinesisk vis

Så lett lager du en kinesisk klassiker

Svin i sursøt saus er garantert en rett du kjenner igjen fra besøk på kinarestauranter, men visste du at den var så enkel å lage?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Selv om budsjettet er 179,90, får du knallgod vin
+
Ukens vin

Selv om budsjettet er 179,90, får du knallgod vin

Utrolig nok, i et marked hvor prisene har økt betydelig, er det mulig å finne veldig seriøs vin i dette prissjiktet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her