Drikke
Nyhetene på polet mai 2012 - Øl

Nyhetene på polet mai 2012 - Øl

Aase E. Jacobsen
10 Mai 2012 - 12:42

Blant mainyhetene i Vinmonopolets basisutvalg er det ikke veldig mange lyspunkter. Og svært få blant det som skal være fokusområde i mai, nemlig rosévin. Godbitene må du lete etter et annet sted. Som en veldig gunstig priset champagne, to flotte tyske rieslinger, en virkelig god naturvin og et knippe vellagete og smaksrike øl.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Slik ble testen gjennomført
Nyhetene som er i salg fra og med 5. mai 2012 er smakt av Aase E. Jacobsen i forbindelse med Vinmonopolets presentasjon.
 
Alle priser er Vinmonopolets utsalgspriser pr 1. mai 2012. Apéritif tar forbehold om eventuelle feil i priser og varenumre.
 
Her finner du samtlige nyheter i basisutvalget mai 2012. Disse produktene kan også bestilles direkte fra denne linken samt fra egen link under hvert produkt i testen.

Kataloger
Fra og med juli 2011 får du ikke lenger produktkataloger i polets utsalg. Kun et låneeksemplar av totalkatalogen er tigjengelig for deg som kunde.
 
Apéritif gir deg likevel mulighet til å laste ned denne totale produktkatalogen - samt flere av polets ulike oversikter:
 
Tidligere lister finner du her (klikk):

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter tilgjengelig på polet

Alle priser er Vinmonopolets priser, pr 1. mai 2012. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i
testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Øl

÷ (92p)
Midtfyns Gleipner Sort IPA
Midtfyns Bryghus
Danmark
97361 Vectura - kr 68,70 (50cl)
Basisutvalg, kategori 3
Amka
Farge og duft: Tett svart. Fin stoutaktig duft med mye mørk malt.
Smak: Stort fyldig anslag, heftig karakter, stor munnfølelse, en del sødme, varm og lakrispreget utover, sitter veldig godt og lenge med deilig bitterhet og litt grønnpreg i ifnishen. (UÅ)
Bruksområde: Viltgryter.
Vurdering: Et svært godt laget øl for de neste 10 årene. (UÅ)
Laget av: Vann, malt, humle, gjær
Alkoholinnhold: 9,1% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Overgjæret, tradisjonell bryggeprosess.
Bestill her:

+ (89p)
Ægir Lindisfarne Scotch Ale
Ægir Bryggeri
Norge
97392 VSD - kr 68,60 (50cl)
Basisutvalg, kategori 4
Cask Norway
Farge og duft: Dyp mørk brun. Mye stall, høy og mokka.
Smak: Følger duften, heftig maltkarakter, godt skum, fin syre, stor munnfølelse, veldig mektig stil, mye stall og blåmuggost i finishen. (UÅ)
Bruksområde: Meditasjon.
Vurdering: Et heftig øl for de erfarne. Tåler sikkert 10 år. (UÅ)
Laget av: Vann, malt, humle, gjær
Alkoholinnhold: 7,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Overgjæret, tradisjonell bryggeprosess, flaskemodnet før salg.
Bestill her:

+ (89p)
Sierra Nevada Torpedo Extra IPA
Sierra Nevada Brewing Co.
USA
96941 Vectura - kr 49,90 (35cl)
Basisutvalg, kategori 6
Arvid Nordquist Norge
Farge og duft: Rødgyllen. Flott malt- og humleduft.Veldig god dybde.
Smak: Flott fasthet fra starten, veldig god humlebitterhet, stort godt skum, deilig munnfølelse, sitter godt utover med mye sjokomalt og en del kaffe mot slutten. (UÅ)
Bruksområde: Kraftige kjøttretter, meditasjon.
Vurdering: Et svært godt øl for de neste tre årene. Minst. (UÅ)
Laget av: Vann, malt, humle, gjær
Alkoholinnhold: 7,2% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Overgjæret, tradisjonell bryggeprosess.
Bestill her:

+ (89p)
Birra Pastaurana Filo Doppio
Birra Pastaurana
Italia
97375 Vectura - kr 109,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 7
Amka
Farge og duft: Gullgul. Parfymert elegant duft med fine blomstertoner og litt krydder.
Smak: Fyldig anslag, fin syre, fint skum, god fasthet, lang rik ettersmak. (UÅ)
Bruksområde: Rike retter med sjømat eller lyst kjøtt.
Vurdering: Et flott øl for de neste fire år. (UÅ)
Laget av: Vann, malt, humle, gjær
Alkoholinnhold: 6,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Overgjæret, tradisjonell bryggeprosess.
Bestill her:

+ (88p)
Page 24 Chicorée
Brasserie St. Germain
Frankrike
97870 Inter Logistikk - kr 90,80 (75cl)
Basisutvalg, kategori 6
Vitaca Norge
Farge og duft: Gyllenbrun.Sødmefylt duft, noe malttoner, litt lær.
Smak: Sødmefylt parfymert anslag, veldig spesielle aromaer, mye blomster, også noe lær og mokka, lang aromatisk ettersmak. (UÅ)
Bruksområde: Gryter.
Vurdering: Et svært aromatisk øl for de neste fem årene. (UÅ)
Laget av: Byggmalt, nordflandersk humle, sikorirot, gjær, vann
Alkoholinnhold: 5,9% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Overgjæret, trippelgjæret hvorav siste gang i flasken, 8 ukers flaskemodning før salg.
Bestill her:

+ (88p)
Birra Pastaurana Filo di Fumo
Birra Pastaurana
Italia
97381 Vectura - kr 99,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 7
Amka
Farge og duft: Uklar gyllengul. Flott duft, fine hvetetoner, litt lær, bra kompleksitet.
Smak: Saftig anslag, frisk og delikat i stilen, lett sødme, stort mykt skum, veldig god munnfølelse, dempet syre, sitter godt med lett humlebitt i finishen. (UÅ)
Bruksområde: Tørstelukker, sild, blåskjell, moyules frites.
Vurdering: Et herlig hveteøl for det neste året. (UÅ)
Laget av: Vann, malt, humle, gjær
Alkoholinnhold: 5,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Overgjæret, tradisjonell bryggeprosess.
Bestill her:

+ (87p)
Sigtuna South Pacific Pale Ale
Sigtuna Brygghus
Sverige
97757 VSD - kr 38,90 (33cl)
Basisutvalg, kategori 4
Cask Norway
Farge og duft: Gyllen. Fin duft av malt og humle.
Smak: Fast i starten, godt skum, godt humlepreg, deilig fruktighet, sitter godt utover, lang ettersmak med uttalt humlebitterhet, en del grønne toner. (UÅ)
Bruksområde: Lyst kjøtt med fedme.
Vurdering: Et godt og bittert øl. (UÅ)
Laget av: Vann, korn- og hvetemalt, humle, gjær
Alkoholinnhold: 5,4% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Overgjæret, tradisjonell bryggeprosess.
Bestill her:

(84p)
Wisby Weisse
Gotlands Bryggeri
Sverige
97360 VSD - kr 50,60 (50cl)
Basisutvalg, kategori 3
Strøm
Farge og duft: Uklar gyllengul. Fin parfymert hveteduft med sitrusskall og krydder.
Smak: Stort fyldig anslag, svært aromatisk med god fasthet, masse julekrydder i midten, litt sukkertøy, mye nellikbitterhet i finishen. (UÅ)
Bruksområde: Meditasjon.
Vurdering: Et litt for raust krydret øl. Men et veldig godt utgangspunkt. (UÅ)
Laget av: Malt (60% hvete, 40% bygg), humle, gjær, vann
Alkoholinnhold: 5,2% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Overgjæret, tradisjonell bryggeprosess, tappet ufiltrert.
Bestill her:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen
Dagens rett

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen

Ferskt kjøtt og suppe overgår det meste. Denne tar litt tid, men det har de fleste på en søndag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist
Ukens drink
Mulled wine

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist

I mulled wine er det rødvin og krydder, og ikke sterkere saker, som ofte er tilfellet med hjemmelaget gløgg. Det gjør den snillere for alle. Varmer godt gjør den likevel.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen
Dagens rett

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen

Ferskt kjøtt og suppe overgår det meste. Denne tar litt tid, men det har de fleste på en søndag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing
Dagens rett
Burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Denne burgeren går utenpå det meste, og det til tross for at den er helt fri for både cheddar, ketchup og pommes frites.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist
Ukens drink
Mulled wine

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist

I mulled wine er det rødvin og krydder, og ikke sterkere saker, som ofte er tilfellet med hjemmelaget gløgg. Det gjør den snillere for alle. Varmer godt gjør den likevel.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her