Drikke
Nyhetene på polet mai 2012 - Øl

Nyhetene på polet mai 2012 - Øl

Aase E. Jacobsen
10 Mai 2012 - 12:42

Blant mainyhetene i Vinmonopolets basisutvalg er det ikke veldig mange lyspunkter. Og svært få blant det som skal være fokusområde i mai, nemlig rosévin. Godbitene må du lete etter et annet sted. Som en veldig gunstig priset champagne, to flotte tyske rieslinger, en virkelig god naturvin og et knippe vellagete og smaksrike øl.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Slik ble testen gjennomført
Nyhetene som er i salg fra og med 5. mai 2012 er smakt av Aase E. Jacobsen i forbindelse med Vinmonopolets presentasjon.
 
Alle priser er Vinmonopolets utsalgspriser pr 1. mai 2012. Apéritif tar forbehold om eventuelle feil i priser og varenumre.
 
Her finner du samtlige nyheter i basisutvalget mai 2012. Disse produktene kan også bestilles direkte fra denne linken samt fra egen link under hvert produkt i testen.

Kataloger
Fra og med juli 2011 får du ikke lenger produktkataloger i polets utsalg. Kun et låneeksemplar av totalkatalogen er tigjengelig for deg som kunde.
 
Apéritif gir deg likevel mulighet til å laste ned denne totale produktkatalogen - samt flere av polets ulike oversikter:
 
Tidligere lister finner du her (klikk):

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter tilgjengelig på polet

Alle priser er Vinmonopolets priser, pr 1. mai 2012. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i
testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Øl

÷ (92p)
Midtfyns Gleipner Sort IPA
Midtfyns Bryghus
Danmark
97361 Vectura - kr 68,70 (50cl)
Basisutvalg, kategori 3
Amka
Farge og duft: Tett svart. Fin stoutaktig duft med mye mørk malt.
Smak: Stort fyldig anslag, heftig karakter, stor munnfølelse, en del sødme, varm og lakrispreget utover, sitter veldig godt og lenge med deilig bitterhet og litt grønnpreg i ifnishen. (UÅ)
Bruksområde: Viltgryter.
Vurdering: Et svært godt laget øl for de neste 10 årene. (UÅ)
Laget av: Vann, malt, humle, gjær
Alkoholinnhold: 9,1% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Overgjæret, tradisjonell bryggeprosess.
Bestill her:

+ (89p)
Ægir Lindisfarne Scotch Ale
Ægir Bryggeri
Norge
97392 VSD - kr 68,60 (50cl)
Basisutvalg, kategori 4
Cask Norway
Farge og duft: Dyp mørk brun. Mye stall, høy og mokka.
Smak: Følger duften, heftig maltkarakter, godt skum, fin syre, stor munnfølelse, veldig mektig stil, mye stall og blåmuggost i finishen. (UÅ)
Bruksområde: Meditasjon.
Vurdering: Et heftig øl for de erfarne. Tåler sikkert 10 år. (UÅ)
Laget av: Vann, malt, humle, gjær
Alkoholinnhold: 7,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Overgjæret, tradisjonell bryggeprosess, flaskemodnet før salg.
Bestill her:

+ (89p)
Sierra Nevada Torpedo Extra IPA
Sierra Nevada Brewing Co.
USA
96941 Vectura - kr 49,90 (35cl)
Basisutvalg, kategori 6
Arvid Nordquist Norge
Farge og duft: Rødgyllen. Flott malt- og humleduft.Veldig god dybde.
Smak: Flott fasthet fra starten, veldig god humlebitterhet, stort godt skum, deilig munnfølelse, sitter godt utover med mye sjokomalt og en del kaffe mot slutten. (UÅ)
Bruksområde: Kraftige kjøttretter, meditasjon.
Vurdering: Et svært godt øl for de neste tre årene. Minst. (UÅ)
Laget av: Vann, malt, humle, gjær
Alkoholinnhold: 7,2% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Overgjæret, tradisjonell bryggeprosess.
Bestill her:

+ (89p)
Birra Pastaurana Filo Doppio
Birra Pastaurana
Italia
97375 Vectura - kr 109,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 7
Amka
Farge og duft: Gullgul. Parfymert elegant duft med fine blomstertoner og litt krydder.
Smak: Fyldig anslag, fin syre, fint skum, god fasthet, lang rik ettersmak. (UÅ)
Bruksområde: Rike retter med sjømat eller lyst kjøtt.
Vurdering: Et flott øl for de neste fire år. (UÅ)
Laget av: Vann, malt, humle, gjær
Alkoholinnhold: 6,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Overgjæret, tradisjonell bryggeprosess.
Bestill her:

+ (88p)
Page 24 Chicorée
Brasserie St. Germain
Frankrike
97870 Inter Logistikk - kr 90,80 (75cl)
Basisutvalg, kategori 6
Vitaca Norge
Farge og duft: Gyllenbrun.Sødmefylt duft, noe malttoner, litt lær.
Smak: Sødmefylt parfymert anslag, veldig spesielle aromaer, mye blomster, også noe lær og mokka, lang aromatisk ettersmak. (UÅ)
Bruksområde: Gryter.
Vurdering: Et svært aromatisk øl for de neste fem årene. (UÅ)
Laget av: Byggmalt, nordflandersk humle, sikorirot, gjær, vann
Alkoholinnhold: 5,9% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Overgjæret, trippelgjæret hvorav siste gang i flasken, 8 ukers flaskemodning før salg.
Bestill her:

+ (88p)
Birra Pastaurana Filo di Fumo
Birra Pastaurana
Italia
97381 Vectura - kr 99,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 7
Amka
Farge og duft: Uklar gyllengul. Flott duft, fine hvetetoner, litt lær, bra kompleksitet.
Smak: Saftig anslag, frisk og delikat i stilen, lett sødme, stort mykt skum, veldig god munnfølelse, dempet syre, sitter godt med lett humlebitt i finishen. (UÅ)
Bruksområde: Tørstelukker, sild, blåskjell, moyules frites.
Vurdering: Et herlig hveteøl for det neste året. (UÅ)
Laget av: Vann, malt, humle, gjær
Alkoholinnhold: 5,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Overgjæret, tradisjonell bryggeprosess.
Bestill her:

+ (87p)
Sigtuna South Pacific Pale Ale
Sigtuna Brygghus
Sverige
97757 VSD - kr 38,90 (33cl)
Basisutvalg, kategori 4
Cask Norway
Farge og duft: Gyllen. Fin duft av malt og humle.
Smak: Fast i starten, godt skum, godt humlepreg, deilig fruktighet, sitter godt utover, lang ettersmak med uttalt humlebitterhet, en del grønne toner. (UÅ)
Bruksområde: Lyst kjøtt med fedme.
Vurdering: Et godt og bittert øl. (UÅ)
Laget av: Vann, korn- og hvetemalt, humle, gjær
Alkoholinnhold: 5,4% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Overgjæret, tradisjonell bryggeprosess.
Bestill her:

(84p)
Wisby Weisse
Gotlands Bryggeri
Sverige
97360 VSD - kr 50,60 (50cl)
Basisutvalg, kategori 3
Strøm
Farge og duft: Uklar gyllengul. Fin parfymert hveteduft med sitrusskall og krydder.
Smak: Stort fyldig anslag, svært aromatisk med god fasthet, masse julekrydder i midten, litt sukkertøy, mye nellikbitterhet i finishen. (UÅ)
Bruksområde: Meditasjon.
Vurdering: Et litt for raust krydret øl. Men et veldig godt utgangspunkt. (UÅ)
Laget av: Malt (60% hvete, 40% bygg), humle, gjær, vann
Alkoholinnhold: 5,2% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Overgjæret, tradisjonell bryggeprosess, tappet ufiltrert.
Bestill her:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Prøv denne komboen: Indiskkrydret sei med grønne linser og mynteyoghurt
Dagens rett

Prøv denne komboen: Indiskkrydret sei med grønne linser og mynteyoghurt

Sei kan brukes til så mye mer enn bare som seibiff med løk. Den smakfulle fisken får en krydret avslutning i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her