Drikke
Nyhetene på polet mai 2012 - Øl

Nyhetene på polet mai 2012 - Øl

Aase E. Jacobsen
10 Mai 2012 - 13:42

Blant mainyhetene i Vinmonopolets basisutvalg er det ikke veldig mange lyspunkter. Og svært få blant det som skal være fokusområde i mai, nemlig rosévin. Godbitene må du lete etter et annet sted. Som en veldig gunstig priset champagne, to flotte tyske rieslinger, en virkelig god naturvin og et knippe vellagete og smaksrike øl.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Slik ble testen gjennomført
Nyhetene som er i salg fra og med 5. mai 2012 er smakt av Aase E. Jacobsen i forbindelse med Vinmonopolets presentasjon.
 
Alle priser er Vinmonopolets utsalgspriser pr 1. mai 2012. Apéritif tar forbehold om eventuelle feil i priser og varenumre.
 
Her finner du samtlige nyheter i basisutvalget mai 2012. Disse produktene kan også bestilles direkte fra denne linken samt fra egen link under hvert produkt i testen.

Kataloger
Fra og med juli 2011 får du ikke lenger produktkataloger i polets utsalg. Kun et låneeksemplar av totalkatalogen er tigjengelig for deg som kunde.
 
Apéritif gir deg likevel mulighet til å laste ned denne totale produktkatalogen - samt flere av polets ulike oversikter:
 
Tidligere lister finner du her (klikk):

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter tilgjengelig på polet

Alle priser er Vinmonopolets priser, pr 1. mai 2012. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i
testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Øl

÷ (92p)
Midtfyns Gleipner Sort IPA
Midtfyns Bryghus
Danmark
97361 Vectura - kr 68,70 (50cl)
Basisutvalg, kategori 3
Amka
Farge og duft: Tett svart. Fin stoutaktig duft med mye mørk malt.
Smak: Stort fyldig anslag, heftig karakter, stor munnfølelse, en del sødme, varm og lakrispreget utover, sitter veldig godt og lenge med deilig bitterhet og litt grønnpreg i ifnishen. (UÅ)
Bruksområde: Viltgryter.
Vurdering: Et svært godt laget øl for de neste 10 årene. (UÅ)
Laget av: Vann, malt, humle, gjær
Alkoholinnhold: 9,1% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Overgjæret, tradisjonell bryggeprosess.
Bestill her:

+ (89p)
Ægir Lindisfarne Scotch Ale
Ægir Bryggeri
Norge
97392 VSD - kr 68,60 (50cl)
Basisutvalg, kategori 4
Cask Norway
Farge og duft: Dyp mørk brun. Mye stall, høy og mokka.
Smak: Følger duften, heftig maltkarakter, godt skum, fin syre, stor munnfølelse, veldig mektig stil, mye stall og blåmuggost i finishen. (UÅ)
Bruksområde: Meditasjon.
Vurdering: Et heftig øl for de erfarne. Tåler sikkert 10 år. (UÅ)
Laget av: Vann, malt, humle, gjær
Alkoholinnhold: 7,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Overgjæret, tradisjonell bryggeprosess, flaskemodnet før salg.
Bestill her:

+ (89p)
Sierra Nevada Torpedo Extra IPA
Sierra Nevada Brewing Co.
USA
96941 Vectura - kr 49,90 (35cl)
Basisutvalg, kategori 6
Arvid Nordquist Norge
Farge og duft: Rødgyllen. Flott malt- og humleduft.Veldig god dybde.
Smak: Flott fasthet fra starten, veldig god humlebitterhet, stort godt skum, deilig munnfølelse, sitter godt utover med mye sjokomalt og en del kaffe mot slutten. (UÅ)
Bruksområde: Kraftige kjøttretter, meditasjon.
Vurdering: Et svært godt øl for de neste tre årene. Minst. (UÅ)
Laget av: Vann, malt, humle, gjær
Alkoholinnhold: 7,2% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Overgjæret, tradisjonell bryggeprosess.
Bestill her:

+ (89p)
Birra Pastaurana Filo Doppio
Birra Pastaurana
Italia
97375 Vectura - kr 109,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 7
Amka
Farge og duft: Gullgul. Parfymert elegant duft med fine blomstertoner og litt krydder.
Smak: Fyldig anslag, fin syre, fint skum, god fasthet, lang rik ettersmak. (UÅ)
Bruksområde: Rike retter med sjømat eller lyst kjøtt.
Vurdering: Et flott øl for de neste fire år. (UÅ)
Laget av: Vann, malt, humle, gjær
Alkoholinnhold: 6,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Overgjæret, tradisjonell bryggeprosess.
Bestill her:

+ (88p)
Page 24 Chicorée
Brasserie St. Germain
Frankrike
97870 Inter Logistikk - kr 90,80 (75cl)
Basisutvalg, kategori 6
Vitaca Norge
Farge og duft: Gyllenbrun.Sødmefylt duft, noe malttoner, litt lær.
Smak: Sødmefylt parfymert anslag, veldig spesielle aromaer, mye blomster, også noe lær og mokka, lang aromatisk ettersmak. (UÅ)
Bruksområde: Gryter.
Vurdering: Et svært aromatisk øl for de neste fem årene. (UÅ)
Laget av: Byggmalt, nordflandersk humle, sikorirot, gjær, vann
Alkoholinnhold: 5,9% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Overgjæret, trippelgjæret hvorav siste gang i flasken, 8 ukers flaskemodning før salg.
Bestill her:

+ (88p)
Birra Pastaurana Filo di Fumo
Birra Pastaurana
Italia
97381 Vectura - kr 99,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 7
Amka
Farge og duft: Uklar gyllengul. Flott duft, fine hvetetoner, litt lær, bra kompleksitet.
Smak: Saftig anslag, frisk og delikat i stilen, lett sødme, stort mykt skum, veldig god munnfølelse, dempet syre, sitter godt med lett humlebitt i finishen. (UÅ)
Bruksområde: Tørstelukker, sild, blåskjell, moyules frites.
Vurdering: Et herlig hveteøl for det neste året. (UÅ)
Laget av: Vann, malt, humle, gjær
Alkoholinnhold: 5,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Overgjæret, tradisjonell bryggeprosess.
Bestill her:

+ (87p)
Sigtuna South Pacific Pale Ale
Sigtuna Brygghus
Sverige
97757 VSD - kr 38,90 (33cl)
Basisutvalg, kategori 4
Cask Norway
Farge og duft: Gyllen. Fin duft av malt og humle.
Smak: Fast i starten, godt skum, godt humlepreg, deilig fruktighet, sitter godt utover, lang ettersmak med uttalt humlebitterhet, en del grønne toner. (UÅ)
Bruksområde: Lyst kjøtt med fedme.
Vurdering: Et godt og bittert øl. (UÅ)
Laget av: Vann, korn- og hvetemalt, humle, gjær
Alkoholinnhold: 5,4% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Overgjæret, tradisjonell bryggeprosess.
Bestill her:

(84p)
Wisby Weisse
Gotlands Bryggeri
Sverige
97360 VSD - kr 50,60 (50cl)
Basisutvalg, kategori 3
Strøm
Farge og duft: Uklar gyllengul. Fin parfymert hveteduft med sitrusskall og krydder.
Smak: Stort fyldig anslag, svært aromatisk med god fasthet, masse julekrydder i midten, litt sukkertøy, mye nellikbitterhet i finishen. (UÅ)
Bruksområde: Meditasjon.
Vurdering: Et litt for raust krydret øl. Men et veldig godt utgangspunkt. (UÅ)
Laget av: Malt (60% hvete, 40% bygg), humle, gjær, vann
Alkoholinnhold: 5,2% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Overgjæret, tradisjonell bryggeprosess, tappet ufiltrert.
Bestill her:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin
Matkurs og vinkurs
Vinmiddag i Oslo 13. juni

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin

Den 13. juni inviterer vi til en helaften med smakfull sjømat, livlig musikk og nøye utvalgte viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her