Nyheter på spesialpolet april 2015 - riesling fra Mosel og Saar

Aase E. Jacobsen
27 Mars 2015 - 13:39

Nå har vi allerede hatt et år med de enklere tyske hvitvinene i den syrerike og litt undermodne 2013-årgangen. Det har vært en blandet opplevelse. Landets toppviner fra samme årgang har begynt å komme til Norge, men det er først med spesialpollanseringen rett over påske at utvalget blir bredt.

Berikelse for vinkjelleren

Bitterheten som har preget en del riesling fra denne årgangen, finnes også på toppnivå. Selvsagt i ulik grad. De som har mestret å balansere dette forholdet med den høye syren og den innimellom slanke frukten får mange lovord. Noen viner blant de 51 jeg smakte, er viner som vil berike selv den mest velfylte vinkjeller.

En fantastisk vin er Ayler Kupp Riesling Kabinett Fass 5 Auction 2013 – det skal visstnok være første gang en auksjonsvin (Trier) har nådd norske pol. Prisen er av den grunn noe høyere enn «normalpris» fra Saar-produsenten Peter Lauer. Men du får altså full uttelling for hver krone.

Mange viner har hatt god hjelp av litt restsødme for å runde av de aller høyeste syrenivåene. Men andre produsenter har valgt motsatt strategi – å vise 2013-syren for alt den er verdt.

En helt unik vin

Det gjelder blant andre von Buhl med Kirchenstück Riesling GG 2013 (Pfalz) som er enormt syrefrisk, men også veldig konsentrert og lovende vin. Denne må legges til side – lenge.

Det gjelder også toppvinene fra Emrich-Schönleber, Schäfer-Fröhlich og Wittmann.

Les mer om Nahes toppvinmarker

Min lille «darling» denne gangen kommer verken fra Mosel, Nahe eller Pfalz, derimot fra Franken. Rimbacher Landsknecht Alter Satz 2013 fra Zang er en superkul vin laget etter et veldig gammelt prinsipp hvor et stort antall ulike druesorter er plantet i en og samme vinmark. Et velkjent prinsipp i tidligere tider for risikoreduksjon.

Denne vinen kommer faktisk fra det som er Tysklands eldste vinstokker – i 180 år har de gitt frukt.  Hvilket i seg selv er sensasjonelt. Brødrene Johannes og Otmar Zang overtok denne unike parsellen i 1990 fra familien Hufnagel som har pleid den i fem generasjoner. Eksperter har identifisert 25 forskjellige druetyper i denne parsellen, hvorav 10 fortsatt ikke kan gis full identitet. Men her er både riesling, grønn og blå silvaner, elbling, og en svært sjelden type som kalles roten gutedel.

Og vinen er så absolutt unik, med et godt lagringspotensial.

Her finner du alle de nye rieslingene fra Mosel og Saar
Her finner du alle de nye rieslingene fra Rheinhessen, Nahe, Pfalz, Baden og Franken

Riesling fra Mosel

Riesling fra Saar

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten
Ukens drink

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten

Appelsinsmaken gjør Jägermeister-en mye fruktigere uten at den umiskjennelige krydderkarakteren er redusert. I denne drinken får den skinne.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne
Dagens rett

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne

Ta for deg av julespesialitetene og lag en superrask hverdagsrett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her