Nyheter på spesialpolet april 2015 - riesling fra Mosel og Saar

Aase E. Jacobsen
27 Mars 2015 - 14:39

Nå har vi allerede hatt et år med de enklere tyske hvitvinene i den syrerike og litt undermodne 2013-årgangen. Det har vært en blandet opplevelse. Landets toppviner fra samme årgang har begynt å komme til Norge, men det er først med spesialpollanseringen rett over påske at utvalget blir bredt.

Berikelse for vinkjelleren

Bitterheten som har preget en del riesling fra denne årgangen, finnes også på toppnivå. Selvsagt i ulik grad. De som har mestret å balansere dette forholdet med den høye syren og den innimellom slanke frukten får mange lovord. Noen viner blant de 51 jeg smakte, er viner som vil berike selv den mest velfylte vinkjeller.

En fantastisk vin er Ayler Kupp Riesling Kabinett Fass 5 Auction 2013 – det skal visstnok være første gang en auksjonsvin (Trier) har nådd norske pol. Prisen er av den grunn noe høyere enn «normalpris» fra Saar-produsenten Peter Lauer. Men du får altså full uttelling for hver krone.

Mange viner har hatt god hjelp av litt restsødme for å runde av de aller høyeste syrenivåene. Men andre produsenter har valgt motsatt strategi – å vise 2013-syren for alt den er verdt.

En helt unik vin

Det gjelder blant andre von Buhl med Kirchenstück Riesling GG 2013 (Pfalz) som er enormt syrefrisk, men også veldig konsentrert og lovende vin. Denne må legges til side – lenge.

Det gjelder også toppvinene fra Emrich-Schönleber, Schäfer-Fröhlich og Wittmann.

Les mer om Nahes toppvinmarker

Min lille «darling» denne gangen kommer verken fra Mosel, Nahe eller Pfalz, derimot fra Franken. Rimbacher Landsknecht Alter Satz 2013 fra Zang er en superkul vin laget etter et veldig gammelt prinsipp hvor et stort antall ulike druesorter er plantet i en og samme vinmark. Et velkjent prinsipp i tidligere tider for risikoreduksjon.

Denne vinen kommer faktisk fra det som er Tysklands eldste vinstokker – i 180 år har de gitt frukt.  Hvilket i seg selv er sensasjonelt. Brødrene Johannes og Otmar Zang overtok denne unike parsellen i 1990 fra familien Hufnagel som har pleid den i fem generasjoner. Eksperter har identifisert 25 forskjellige druetyper i denne parsellen, hvorav 10 fortsatt ikke kan gis full identitet. Men her er både riesling, grønn og blå silvaner, elbling, og en svært sjelden type som kalles roten gutedel.

Og vinen er så absolutt unik, med et godt lagringspotensial.

Her finner du alle de nye rieslingene fra Mosel og Saar
Her finner du alle de nye rieslingene fra Rheinhessen, Nahe, Pfalz, Baden og Franken

Riesling fra Mosel

Riesling fra Saar

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi fårikålen en pause, denne palestinsk-jordanske lammetradisjonen er både farge- og smaksrik
Dagens rett

Gi fårikålen en pause, denne palestinsk-jordanske lammetradisjonen er både farge- og smaksrik

Mansaf er både et syn for øyet og en fryd for ganen som er forbeholdt de store anledninger. Men som også passer inn i vår lokale søndagsmiddagtradisjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

En knallgrønn fiskerett skaper stemning rundt matbordet
Dagens rett

En knallgrønn fiskerett skaper stemning rundt matbordet

Nå som den norske purren er på sitt beste, bruk den som topping på fisk. Med en smakskraftig rødvinssaus, blir dette det rene festmåltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det er nå vi trenger sommerstemning: Danmark møter Karibia
Ukens drink

Det er nå vi trenger sommerstemning: Danmark møter Karibia

Med dansktappet rom og dansk hylleblomstlikør som en daiquiri i glasset kan bare høsten komme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Det danske romeventyret
+

Det danske romeventyret

Hvis «dansk rom» høres utenkelig ut, ja, da har du ikke fulgt med. I dag finnes 15 danske destillerier som lager rom fra bunnen av. Og rom som importeres fra Karibia for å modnes i Danmark.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gi fårikålen en pause, denne palestinsk-jordanske lammetradisjonen er både farge- og smaksrik
Dagens rett

Gi fårikålen en pause, denne palestinsk-jordanske lammetradisjonen er både farge- og smaksrik

Mansaf er både et syn for øyet og en fryd for ganen som er forbeholdt de store anledninger. Men som også passer inn i vår lokale søndagsmiddagtradisjon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

En knallgrønn fiskerett skaper stemning rundt matbordet
Dagens rett

En knallgrønn fiskerett skaper stemning rundt matbordet

Nå som den norske purren er på sitt beste, bruk den som topping på fisk. Med en smakskraftig rødvinssaus, blir dette det rene festmåltidet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du oktoberutgaven av Apéritif magasin
+

Her finner du oktoberutgaven av Apéritif magasin

I denne utgaven av magasinet Apéritif ser vi blant annet på burgundprisene, og spør om det franske kjøkken er dødt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dessert eller til kaffen – den smaker like godt uansett
Ukens kake

Dessert eller til kaffen – den smaker like godt uansett

Eplekake er alles favoritt, og denne er raskere å lage enn mange andre. Og den smaker himmelsk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak 8 viner fra prestisjefylt spansk produsent
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 14. november

Smak 8 viner fra prestisjefylt spansk produsent

Hold av den 14. november. En av "50 World Most Admired Wine Brands" kommer til Norge har med seg 8 spennende viner til deg!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det er nå vi trenger sommerstemning: Danmark møter Karibia
Ukens drink

Det er nå vi trenger sommerstemning: Danmark møter Karibia

Med dansktappet rom og dansk hylleblomstlikør som en daiquiri i glasset kan bare høsten komme.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her