TEST: Nå kan alle syrefreaks glede seg
Test

Nå kan alle syrefreaks glede seg

Nå har vi allerede hatt et år med de enklere tyske hvitvinene i den syrerike og litt undermodne 2013-årgangen. Det har vært en blandet opplevelse. Landets toppviner fra samme årgang har begynt å komme til Norge, men det er først med spesialpollanseringen rett over påske at utvalget blir bredt.

Berikelse for vinkjelleren

Bitterheten som har preget en del riesling fra denne årgangen, finnes også på toppnivå. Selvsagt i ulik grad. De som har mestret å balansere dette forholdet med den høye syren og den innimellom slanke frukten får mange lovord. Noen viner blant de 51 jeg smakte, er viner som vil berike selv den mest velfylte vinkjeller.

En fantastisk vin er Ayler Kupp Riesling Kabinett Fass 5 Auction 2013 – det skal visstnok være første gang en auksjonsvin (Trier) har nådd norske pol. Prisen er av den grunn noe høyere enn «normalpris» fra Saar-produsenten Peter Lauer. Men du får altså full uttelling for hver krone.

Mange viner har hatt god hjelp av litt restsødme for å runde av de aller høyeste syrenivåene. Men andre produsenter har valgt motsatt strategi – å vise 2013-syren for alt den er verdt.

En helt unik vin

Det gjelder blant andre von Buhl med Kirchenstück Riesling GG 2013 (Pfalz) som er enormt syrefrisk, men også veldig konsentrert og lovende vin. Denne må legges til side – lenge.

Det gjelder også toppvinene fra Emrich-Schönleber, Schäfer-Fröhlich og Wittmann.

Les mer om Nahes toppvinmarker

Min lille «darling» denne gangen kommer verken fra Mosel, Nahe eller Pfalz, derimot fra Franken. Rimbacher Landsknecht Alter Satz 2013 fra Zang er en superkul vin laget etter et veldig gammelt prinsipp hvor et stort antall ulike druesorter er plantet i en og samme vinmark. Et velkjent prinsipp i tidligere tider for risikoreduksjon.

Denne vinen kommer faktisk fra det som er Tysklands eldste vinstokker – i 180 år har de gitt frukt.  Hvilket i seg selv er sensasjonelt. Brødrene Johannes og Otmar Zang overtok denne unike parsellen i 1990 fra familien Hufnagel som har pleid den i fem generasjoner. Eksperter har identifisert 25 forskjellige druetyper i denne parsellen, hvorav 10 fortsatt ikke kan gis full identitet. Men her er både riesling, grønn og blå silvaner, elbling, og en svært sjelden type som kalles roten gutedel.

Og vinen er så absolutt unik, med et godt lagringspotensial.

Her finner du alle de nye rieslingene fra Mosel og Saar
Her finner du alle de nye rieslingene fra Rheinhessen, Nahe, Pfalz, Baden og Franken

Her kan du laste ned lanseringsoversikten for spesialnyhetene i PDF-format

Dette er Spesialutvalget:
Hver første torsdag i måneden lanseres et utvalg viner i Vinmonopolets syv spesialbutikker , se oversikt i PDF. Dette er viner det er stor rift om på det internasjonale markedet, gjerne på grunn av at de produseres i svært små volum, men først og fremst fordi de har en veldig høy status. Derfor er også volumene som lanseres i spesialutvalget ofte svært begrensete. I teorien ned til én flaske av hver, men som regel fra en kasse og oppover. Men det kan også være viner som på grunn av alder er svært sjeldne og vanskelig tilgjengelig på det åpne markedet.
 
Alle vinene kommer fra kilder som i følge Vinmonopolet er sikre , enten direkte fra produsentene eller fra private samlinger hvor vinene har tilbrakt tiden uforstyrret før de ble hentet til Norge. Vinene kommer dessuten kun fra usprettete kasser.
 
• Vellagret vin kan som all annen vin ha feil, på grunn av kork eller annet, og du har full returrett også for disse vinene.
Ingen av vinene fra spesialutvalget kan bestilles . For å få kjøpt disse vinene, må du møte opp i de respektive polutsalgene.

Det lønner seg uansett å studere oversikten over hva som finnes i den enkelte butikk.

Lanseringslisten viser fordelingen av antall flasker til hver av de syv spesialpolutsalgene.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen