Økologisk og kortreist ga pris

Økologisk og kortreist ga pris

Kjerringøy Gård får Bygdeutviklingsprisen.
25 September 2012 - 15:39

Astrid og Oddbjørn Olsen er tildelt Bygdeutviklingsprisen på 50 000 kroner for sitt arbeid for økologisk landbruk og kortreist kvalitetsmat ved Kjerringøy Gård i Nordland.

Innovasjon Norge deler årlig ut både fylkesvise og nasjonale priser til bedrifter som har oppnådd gode resultater gjennom nyskaping i landbruket. Formålet er å synliggjøre nyskapende næringsutvikling på bygdene.

I begrunnelsen for pristildelingen heter det blant annet at «årets vinnere er kunnskapsrike og entusiastiske bønder som gjennom målrettet arbeid er i ferd med å bygge sitt livsverk tuftet på realisme og fremtidstro på landbruket i Norge. Deres livsfilosofi uttrykkes gjennom et ønske om å bidra til en god ressursforvaltning og et ekte engasjement for lokalsamfunnet».

Astrid og Oddbjørn Olsen kjøpte Kjerringøy Gård i 1991. Jordeiendommen tilhørte tidligere Kjerringøy handelssted.

- Gården vår ble økologisk i 2000, og vi synes omleggingen foregikk uproblematisk etter ni års drift. Vi selger en del av våre varer på Bondens Marked i Bodø og serveringssteder, utenom det som blir solgt fra Markens Grøde direkte. Da er det i alle fall kortreist økologisk, sier Oddbjørn og Astrid Olsen til Landbrukstidende.

LES OGSÅ: Menyprisen til Lian restaurant

Gården er tilknyttet nettverket av økologiske demonstrasjonsgårder og kan ta imot grupper for omvisning etter avtale. Gjennom Markens Grøde, gårdens videreforedlings- og serveringssted, ønsker de å tilby interesserte gjester gode matopplevelser og sikre at gårdens råstoff når ut til forbrukerne som økologisk kortreist mat.

LES OGSÅ: Hakallegarden mest pop langs veien

Den økologiske melka nyttes til egen osteproduksjon og paret er i gang med utprøving av ulike kjøtt- og spekeprodukter basert på gårdens råvarer og elgkjøtt.

Brødene bakes av økologiske melvarer, uten tilsetningsstoffer, og stekes i vedfyrt steinovn. Speltbrødene er av 100 % ren, økologisk spelt. Bedriften har også fått godkjenning av kommunen til å produsere lokalt øl for skjenking på Markens grøde.

Gården sysselsetter til sammen fem personer i tillegg til sesongarbeidere.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder
Ukens drink

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder

Vodka, bjørnebærlikør, vanilje, ananas og lime gjør denne drinken til en flytende kjærlighet-på-pinne.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

I dag blir det ekstra god pasta til middag
Dagens rett

I dag blir det ekstra god pasta til middag

Kjøttboller gir et mer interessant resultat for pastasausen enn å bare steke kjøttdeigen på vanlig måte. Og med brede pappardelle-pastabånd blir den ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her