Drikke
Øl som er bedre enn god rødvin

Øl som er bedre enn god rødvin

Disse lekre belgiske ølene fortjener den beste maten. Og er i mange sammenhenger bedre enn god rødvin.
Aase E. Jacobsen
01 Mars 2013 - 13:52

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

 
Bockor Cuvée des Jacobins Rouge (99245) er ølverdenens svar på en moden rød burgunder. Den har en flott vinositet, altså «vinfølelse», veldig god syrefriskhet og varm aromasødme i retning stall og moden frukt. Det tilhører kategorien surøl, øl som er gjæret i åpne tanker for å slippe til fremmedgjær.

Mer enn tørsteslukkere

Det gir en helt spesiell syrlighet som du må venne deg til. Overgangen fra «halvliteren» til en surøl er betydelig, men ikke verre enn at stadig flere lar seg overbevise.

Les mer om surøl

Mange surøl er gode tørsteslukkere, men dette ølet har mye mer enn bare en leskende evne. Fylden og kompleksiteten, blant annet fra 18 måneders fatlagring, gjør at det må serveres i en helt annen setting, med mørt kjøtt og god saus.

Lavere alkohol

Et slikt øl gjør faktisk en vel så bra og ofte bedre jobb enn rødvin. Det renser bedre opp takket være syrestrukturen og har samtidig en mykhet som gjør at det smelter veldig godt sammen med maten. Dessuten har det lavere alkohol – og det kommer jo godt med. En flaske er perfekt for en, men den er så forfriskende at du nok må ha en ekstra på lur.

Det gjelder også Bockor VanderGhinste Oud Bruin (99240) som er en blanding av et klassisk overgjæret mørkt øl, med surøl, som så få modne 18 måneder i fat. Derav navnet Oud Bruin som betyr gammelt mørkt øl.

Les mer om belgisk øl

Fatlagringen sammen med innslaget av surøl bidrar i en syrlig retning, men dette ølet er litt mindre syrlig enn Bockor Cuvée des Jacobins Rouge, er fruktigere i en moden retning og har et tykkere skum. Et øl som er lettere å like for flere, og som passer fortreffelig til et vell av gode kjøttretter, fra lam til kylling. Alkoholprosenten er den samme lave hvilket gjør det lett fordøyelig.

Familieeid bryggeri

Brouwerij Bockor er et familieeid bryggeri som produserer 42.000 hl årlig som er relativt lite i ølverdenen. Det tilhører den lille eksklusive gruppen av «belgiske familiebryggerier». Det ligger ellers i den lille landsbyen Bellegem i Vest-Flandern på grensen til Frankrike. Området er kjent for en rik ølbryggertradisjon.
 
Bestill ølet med en gang
Ønsker du å bestille trykker du bare på ølnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte øl er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her