Leskende fruktig øl

Leskende fruktig øl

Enten elsker du denne typen øl, eller så går du glipp av en forfriskende og annerledes smaksopplevelse.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

 
Belgiernes tradisjon med å tilsette frukt til sitt villgjærete og lagrete øl, såkalt lambic, får tyske ølhunder til å se rødt. Det er nemlig som å banne i kjerka i landet med renhetsloven for øl. Men like fullt er «bière fruitée» en høyt verdsatt ølstil i fransktalende deler av Europa. Selv ble jeg ølfrelst av en framboise fra tappetårn på en uteservering i Paris for en liten evighet siden. Den forfriskende smaken av bringebær og det deilige ølskummet er som skapt for sommertiden.

Men slikt øl er faktisk mye mer enn som så. Boon Framboise (92923)  er et supert matøl, til retter med kalv, kylling eller svin, gjerne ovnsstekt, samt røykt fisk. Den uttalte syren renser godt opp og den lette sødmen balanserer lambicpreget godt. Men du er ingen tvil om at dette er et øl som er villgjæret. Siden Framboise har en struktur som minner om champagne, er champagneglass (dog ikke for smalt) det eneste riktige for dette ølet.

Stedegen gjærsopp

Tradisjonen med villgjæret øl har sitt sentrum akkurat der hvor Frank Boons bryggeri ligger, i Lembecq i Senne-dalen i Belgia. Bare her er den naturlige blandingen av mikroorganismer i luften av en slik art at den gir et øl med en helt egen karakter. Inntil 86 forskjellige organismer er identifisert, og de viktigste har sågar fått lokale navn, brettanomyces bruxellensis og brettanomyces lambicus, altså ikke helt de samme bakteriene som gir sauefjøsaromaer til rødvin, men ikke langt unna. Bryggingen av dette ølet kan imidlertid kun foregå i vinterhalvåret, om sommeren er det altfor mange uønskete elementer i luften.

Bruk av fat til spontangjæringen er nødvendig siden fatet slipper inn oksygen (og mikroorganismer) i riktige mengder for å holde gjæringen i gang. At også modningen finner sted i fat er et viktig trinn i prosessen mot et lambicøl. Hos Boon finnes 110 velbrukte eikefat på 6.000 til 12.000 liter. Det eldste er fra 1883!

God kirsebærsødme

Frank Boon lager også et kirsebærøl, kriek, men med «bare» fire prosent alkohol er det et øl som kun selges i dagligvare. Det er dessuten lettere å like siden lambicpreget er enda bedre pakket inn i kirsebærsødme. Den lave alkoholprosenten gjør dette til det perfekte øl for så vel sommerfesten som for en nigthcap. Ellers smaker det veldig godt til ost og spekeskinke. (87p)

Begge fruktølene er brygget med friske bær, men etter to ulike oppskrifter. For Kriek tilsettes 200 gram skyggekirsebær per liter til fatene som inneholder det relativt alkoholsvake seks måneder gamle lambicølet som fortsatt har aktive gjærceller. En ny gjæring starter samtidig som kirsebærsmaken integreres i ølet. Før filtrering og flasketapping blandes kirsebærølet med eldre lambicøl for økt kompleksitet.

20 års levetid

Framboise er en gammel sommertradisjon som Boon vekket til live i 1976. For Framboise tilsettes ung lambic 300 gram friske bringebær per liter. Bærsukkeret stimulerer til en ny gjæring som øker alkoholen til fem prosent.

Lambic er utgangspunktet for øl med navnet gueuze. Oude Geuze Boon (92922) er dobbeltgjæret øl som i tillegg er en blanding av både ung og vellagret lambic. Resultatet er et øl med høyere alkoholgrad, men også større kompleksitet. Et øl med utrolig lang levetid. Bryggeren antyder på flasken en best-før-dato 20 år frem i tid. Også fruktølene har god holdbarhet, minst fire-fem år.
 
Bestill ølet med en gang
Ønsker du å bestille trykker du bare på ølnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte øl er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Boon Framboise

Produsent:
Brouwerij Boon
Utvalg:
Basisutvalget
Volum:
0.380l
Land:
Belgia
Område:
Lembecq
Pris:
63,40 kr
Varenummer:
9292302
85 Poeng
Les smaksnotatene »
 

Boon Oude Geuze

Produsent:
Brouwerij Boon
Utvalg:
Basisutvalget
Volum:
0.380l
Land:
Belgia
Område:
Øvrige
Pris:
60,90 kr
Varenummer:
9292202
88 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen