Drikke
Leskende fruktig øl

Leskende fruktig øl

Enten elsker du denne typen øl, eller så går du glipp av en forfriskende og annerledes smaksopplevelse.
Aase E. Jacobsen
01 Juni 2012 - 17:29

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

 
Belgiernes tradisjon med å tilsette frukt til sitt villgjærete og lagrete øl, såkalt lambic, får tyske ølhunder til å se rødt. Det er nemlig som å banne i kjerka i landet med renhetsloven for øl. Men like fullt er «bière fruitée» en høyt verdsatt ølstil i fransktalende deler av Europa. Selv ble jeg ølfrelst av en framboise fra tappetårn på en uteservering i Paris for en liten evighet siden. Den forfriskende smaken av bringebær og det deilige ølskummet er som skapt for sommertiden.

Men slikt øl er faktisk mye mer enn som så. Boon Framboise (92923) er et supert matøl, til retter med kalv, kylling eller svin, gjerne ovnsstekt, samt røykt fisk. Den uttalte syren renser godt opp og den lette sødmen balanserer lambicpreget godt. Men du er ingen tvil om at dette er et øl som er villgjæret. Siden Framboise har en struktur som minner om champagne, er champagneglass (dog ikke for smalt) det eneste riktige for dette ølet.

Stedegen gjærsopp

Tradisjonen med villgjæret øl har sitt sentrum akkurat der hvor Frank Boons bryggeri ligger, i Lembecq i Senne-dalen i Belgia. Bare her er den naturlige blandingen av mikroorganismer i luften av en slik art at den gir et øl med en helt egen karakter. Inntil 86 forskjellige organismer er identifisert, og de viktigste har sågar fått lokale navn, brettanomyces bruxellensis og brettanomyces lambicus, altså ikke helt de samme bakteriene som gir sauefjøsaromaer til rødvin, men ikke langt unna. Bryggingen av dette ølet kan imidlertid kun foregå i vinterhalvåret, om sommeren er det altfor mange uønskete elementer i luften.

Bruk av fat til spontangjæringen er nødvendig siden fatet slipper inn oksygen (og mikroorganismer) i riktige mengder for å holde gjæringen i gang. At også modningen finner sted i fat er et viktig trinn i prosessen mot et lambicøl. Hos Boon finnes 110 velbrukte eikefat på 6.000 til 12.000 liter. Det eldste er fra 1883!

God kirsebærsødme

Frank Boon lager også et kirsebærøl, kriek, men med «bare» fire prosent alkohol er det et øl som kun selges i dagligvare. Det er dessuten lettere å like siden lambicpreget er enda bedre pakket inn i kirsebærsødme. Den lave alkoholprosenten gjør dette til det perfekte øl for så vel sommerfesten som for en nigthcap. Ellers smaker det veldig godt til ost og spekeskinke. (87p)

Begge fruktølene er brygget med friske bær, men etter to ulike oppskrifter. For Kriek tilsettes 200 gram skyggekirsebær per liter til fatene som inneholder det relativt alkoholsvake seks måneder gamle lambicølet som fortsatt har aktive gjærceller. En ny gjæring starter samtidig som kirsebærsmaken integreres i ølet. Før filtrering og flasketapping blandes kirsebærølet med eldre lambicøl for økt kompleksitet.

20 års levetid

Framboise er en gammel sommertradisjon som Boon vekket til live i 1976. For Framboise tilsettes ung lambic 300 gram friske bringebær per liter. Bærsukkeret stimulerer til en ny gjæring som øker alkoholen til fem prosent.

Lambic er utgangspunktet for øl med navnet gueuze. Oude Geuze Boon (92922) er dobbeltgjæret øl som i tillegg er en blanding av både ung og vellagret lambic. Resultatet er et øl med høyere alkoholgrad, men også større kompleksitet. Et øl med utrolig lang levetid. Bryggeren antyder på flasken en best-før-dato 20 år frem i tid. Også fruktølene har god holdbarhet, minst fire-fem år.
 
Bestill ølet med en gang
Ønsker du å bestille trykker du bare på ølnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte øl er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis
+
Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis

Den er leskende og krydret – og perfekt for sesongens behov for rødvin.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her