Drikke
Leskende fruktig øl

Leskende fruktig øl

Enten elsker du denne typen øl, eller så går du glipp av en forfriskende og annerledes smaksopplevelse.
Aase E. Jacobsen
01 Juni 2012 - 16:29

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

 
Belgiernes tradisjon med å tilsette frukt til sitt villgjærete og lagrete øl, såkalt lambic, får tyske ølhunder til å se rødt. Det er nemlig som å banne i kjerka i landet med renhetsloven for øl. Men like fullt er «bière fruitée» en høyt verdsatt ølstil i fransktalende deler av Europa. Selv ble jeg ølfrelst av en framboise fra tappetårn på en uteservering i Paris for en liten evighet siden. Den forfriskende smaken av bringebær og det deilige ølskummet er som skapt for sommertiden.

Men slikt øl er faktisk mye mer enn som så. Boon Framboise (92923) er et supert matøl, til retter med kalv, kylling eller svin, gjerne ovnsstekt, samt røykt fisk. Den uttalte syren renser godt opp og den lette sødmen balanserer lambicpreget godt. Men du er ingen tvil om at dette er et øl som er villgjæret. Siden Framboise har en struktur som minner om champagne, er champagneglass (dog ikke for smalt) det eneste riktige for dette ølet.

Stedegen gjærsopp

Tradisjonen med villgjæret øl har sitt sentrum akkurat der hvor Frank Boons bryggeri ligger, i Lembecq i Senne-dalen i Belgia. Bare her er den naturlige blandingen av mikroorganismer i luften av en slik art at den gir et øl med en helt egen karakter. Inntil 86 forskjellige organismer er identifisert, og de viktigste har sågar fått lokale navn, brettanomyces bruxellensis og brettanomyces lambicus, altså ikke helt de samme bakteriene som gir sauefjøsaromaer til rødvin, men ikke langt unna. Bryggingen av dette ølet kan imidlertid kun foregå i vinterhalvåret, om sommeren er det altfor mange uønskete elementer i luften.

Bruk av fat til spontangjæringen er nødvendig siden fatet slipper inn oksygen (og mikroorganismer) i riktige mengder for å holde gjæringen i gang. At også modningen finner sted i fat er et viktig trinn i prosessen mot et lambicøl. Hos Boon finnes 110 velbrukte eikefat på 6.000 til 12.000 liter. Det eldste er fra 1883!

God kirsebærsødme

Frank Boon lager også et kirsebærøl, kriek, men med «bare» fire prosent alkohol er det et øl som kun selges i dagligvare. Det er dessuten lettere å like siden lambicpreget er enda bedre pakket inn i kirsebærsødme. Den lave alkoholprosenten gjør dette til det perfekte øl for så vel sommerfesten som for en nigthcap. Ellers smaker det veldig godt til ost og spekeskinke. (87p)

Begge fruktølene er brygget med friske bær, men etter to ulike oppskrifter. For Kriek tilsettes 200 gram skyggekirsebær per liter til fatene som inneholder det relativt alkoholsvake seks måneder gamle lambicølet som fortsatt har aktive gjærceller. En ny gjæring starter samtidig som kirsebærsmaken integreres i ølet. Før filtrering og flasketapping blandes kirsebærølet med eldre lambicøl for økt kompleksitet.

20 års levetid

Framboise er en gammel sommertradisjon som Boon vekket til live i 1976. For Framboise tilsettes ung lambic 300 gram friske bringebær per liter. Bærsukkeret stimulerer til en ny gjæring som øker alkoholen til fem prosent.

Lambic er utgangspunktet for øl med navnet gueuze. Oude Geuze Boon (92922) er dobbeltgjæret øl som i tillegg er en blanding av både ung og vellagret lambic. Resultatet er et øl med høyere alkoholgrad, men også større kompleksitet. Et øl med utrolig lang levetid. Bryggeren antyder på flasken en best-før-dato 20 år frem i tid. Også fruktølene har god holdbarhet, minst fire-fem år.
 
Bestill ølet med en gang
Ønsker du å bestille trykker du bare på ølnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte øl er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag noen nye spennende retter med rakefisk
Guide
Oppskrifter med rakefisk

Lag noen nye spennende retter med rakefisk

Av og til blir tradisjonsrike matretter enda bedre når du serverer dem på nye måter. Prøv noen nye oppskrifter med rakefisk.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Så godt smaker gammelt brød og grønnsaker fra i går
Dagens rett

Så godt smaker gammelt brød og grønnsaker fra i går

Denne oppskriften er en super måte å bruke over brødet som ingen vil spise lenger, eller grønnsaksrestene etter søndagsmiddagen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her