
Lag likør eller saft av solbær
Rask hjemmelaget solbærlikør creme de cassis

Fremgangsmåte
- Ha solbær og rødvin i en blander og kjør til grov masse.
- Ha i en ren bolle med lokk og sett ved 16-18 grader i ett døgn.
- Sil gjennom først en grovere sil deretter gjennom et kaffefilter.
- Ha solbærvinen i en kjele og kok opp med sukker. Rør til det er oppløst. og skru ned varmen til et minimum.
- La trekke i 2 timer til den har oppnådd en sirupaktig konsistens og væsken er redusert til det halve (fra 3,5 liter til ca 1,75 liter).
- Ta av varmen og avkjøl før du røren inn den nøytrale spriten. Ha på rengjorte flasker med kork og oppbevar i kjøleskap.
- Ved å bruke 60 % får du en likør på ca 20-25 %.
Her kan du søke i Apéritifs drinkbase med over 2000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Hjemmelaget solbærlikør creme de cassis

Fremgangsmåte
- Rens og skyll og tørk solbærene. Fyll et rengjort Norgesglass med bær og hell over nøytral sprit. Sett på lokket og sett på et kjølig sted i 2-4 måneder.
- Kjør blandingen i en blender og hell den gjennom en sil, først en grov og deretter en finere for å fjerne partikler.
- Nå skal du ha fått ca 1 liter solbærsprit.
- Kok opp med 1 kilo sukker og rør til sukkeret er oppløst. Tilsett 2,5 dl nøytral sprit 60 %. Hell den varme likøren på rengjorte flasker med kork og oppbevar i kjøleskap.
Denne likøren vil inneholde 30-35 % alkohol. Ved å bruke vodka som holder 40 prosent vil likøren ende på 20-25 %.
Her kan du søke i Apéritifs drinkbase med over 2000 oppskrifter
Koking av saft

Fremgangsmåte
- Rens og skyll bærene og ha bærene i en vid kjele sammen med vannet. Kok langsomt opp på middels høy varme.
- Ta gryten av varmen og legg på lokk, la bærene stå og trekke til de har skiftet farge. Du får mest uttrekk og klaresst saft dersom bærene ikke koker i stykker.
- Hell bærblandingen i et helt rent silekledeog la saften renne av i minst 30 minutter. Mål opp saften og ha den tilbake i kjelen. Gi den et oppkok og tilsett sukker, kok opp igjen og skum godt av.
- Hell den varme saften på helt rene, varme flasker. Fyll flaskene helt opp med saft og hell av litt før du setter korken på.
Tips:
Bær med lite pektin (f.eks. bringebær, jordbær og blåbær) kokes med minste kvanta vann, mens pektinrike bær (tyttebær, rognebær, tranebær, rips, solbær og stikkelsbær) trenger største mengde vann.
Lag din egen saft av hagens eller naturens godsaker
Slik tar du vare på sommerens bær
Drikke som passer til denne oppskriften
Rårørt saft

Fremgangsmåte
- Rens og skyll bærene grundig.
- Mos bærene i en skål. Rør i demerarasukker og sitronsyre.
- Dekk til skålen og sett den i kjøleskapet i en uke.
- Sil saften. Hell over på godt rengjorte flasker.
- Sett på kork. Saften oppbevares i kjøleskap eller fryses.
Lag din egen saft av hagens eller naturens godsaker
Slik tar du vare på sommerens bær