
Desserter og kaker med solbær
Iskake med solbær og karamell

Fremgangsmåte
- Begynn med karamellisen. Visp sammen eggeplommer, sukker og sirup i en bolle. Kok opp melk, fløte og glykosesirup i en kasserolle. Visp eggeblandingen ned i den varme melkeblandingen. Sil gjennom en finmasket sil. Avkjøl.
- Kjør blandingen i en ismaskin, eller sett den i fryseren i minst 3 timer. Rør av og til.
- Lag smuldrepaien. Sett ovnen på 150 °C, og bland sammen alle ingrediensene. Smuldre deigen utover en plate med bakepapir. Stekes midt i ovnen i ca. 20 minutter. Avkjøl.
- Hell 2/3 av smulene i en avlang silikon-/brødform på ca. 1,5 liter, og sett i fryseren i ca. 20 minutter. Ta ut karamelliskremen, og fordel den jevnt over smuldrepaien. Sett i fryseren.
- Lag solbærsorbeten. Skyll bærene og kok opp sammen med sirupen. Hell gjennom en finmasket sil, slik at bare pureen blir igjen. Sett til side.
- Visp sammen eggeplommer og sukker i en bolle. Kok opp melk, fløte og glykosesirup i en kasserolle. Visp inn eggeblandingen i den varme melkeblandingen, og tilsett solbærpureen. Sil gjennom en finmasket sil. Avkjøl.
- Kjør blandingen i en ismaskin, eller sett den i fryseren i minst 3 timer. Rør av og til. Ta ut sorbeten, og fordel den jevnt over karamelliskremen. Settes i fryseren i minst 2 timer.
- Ta iskaken ut av formen, og ha den over på et fat. Pynt med resten av paismulene, bær og spiselige blomster.
Flere deilige iskaker du må prøve
Se alt det deilige du kan bruke solbær til
Bli abonnent på aperitif + og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
89 POENG
-
85 POENG
Kardemomme-kladdkake med brunet smør og solbærglasur

Fremgangsmåte
- Kladdkake: Sett ovnen på 175°C.
- Kle en springform, ca. 19 cm i diameter, med bakepapir i bunnen og på kantene.
- Brun smøret i en kjele og bland inn kardemomme og sukker.
- Tilsett ett egg om gangen og vend inn hvetemelet. Rør til en jevn røre.
- Hell røren i formen og stek midt i ovnen i ca. 20-22 minutter, den skal være klissete i midten.
- La den avkjøles og sett den deretter i kjøleskapet for å stivne i noen timer til.
- Solbærglasur: Visp sammen alle ingrediensene unntatt solbærsaft og sitron.
- Bland solbærene og press dem gjennom en finmasket sil.
- Tilsett solbærsaft og sitron i glasuren og rør sammen.
- Fyll glasuren i en glasursprøyte med en rund tyll og sprøyt toppen av kaken.
- Dekorer med solbærsukker og sitronmelisse eller friske solbær.
Lyst til bake annen kake? Vi byr på mange oppskrifter
Se alt det deilige du kan bruke solbær til
Drikke som passer til denne oppskriften
Sjokoladekake med solbær

Fremgangsmåte
- Sjokoladekake:
Sett ovnen på 150 grader. Du trenger en springform på ca 24 cm. - Pisk sukker, fem eggeplommer og en hel egghvite til eggedosis. Spar de fire eggehvitene til senere.
- Smelt smør og sjokolade i vannbad. Avkjøl sjokoladeblandingen, og bland den inn i eggemassen.
- Tilsett mandelmelet (de finmalte mandlene) og vend inn solbærgeleen eller solbærsyltetøyet.
- Pisk de fire eggehvitene stive og vend dem raskt, men forsiktig inn.
- Hell straks massen i en smurt, melet springform og bak kaken i forvarmet ovn i ca 50 minutter.
- Solbærsaus:
Kok opp solbærsaft/solbærlikør sammen med sukker. Pisk sammen eggeplommene. - Hell den varme laken i eggeplommene under kraftig pisking. Pisk til kremen er kald.
- Rør forsiktig inn crème fraîche, gjerne slik at kremen får en marmorert effekt.
- Server kaken med solbærkremen ved siden av.
Her finner du veldig mange oppskrifter på sjokoladelaker
Se alt det deilige du kan bruke solbær til
Drikke som passer til denne oppskriften
-
90 POENG
-
90 POENG
-
89 POENG
Solbærmoussekake

Fremgangsmåte
- Ha nøtter og halvparten av melisen i en foodprosessor og kjør til fint. Pisk eggehviten til stiv marengs med resten av melisen.
- Ved inn nøtteblandingen med en slikkepott. Fyll blandingen i en springform 20 cm i diameter. Stek den på midterste rille på 180 °C i ca. 20 minutter.
- Ha sukker, solbær og solbærsirup/ likør i en kjele. Kok opp og la det koke et par minutter, sett til side og avkjøl. Legg gelatin i kaldt vann i 5 minutter og løs dem opp i kokende vann.
- Kjør den avkjølte solbærblandingen til en puré i en foodprosessor, og sil fra skallet i en sikt. Tilsett oppløst gelatin i solbærpureen. Bland inn pisket kremfløte og yoghurt. Vend til slutt forsiktig inn stivpisket eggehvite med en slikkepott.
- Sett kakeringen på et flatt fat, smør kakeringen med litt nøytral olje så sitter ikke kaken så fast når du tar den av. Legg i nøttebunnen. Fordel mousseblandingen over nøttebunnen og glatt over med en bred kniv. La den stivne over natten. Kan eventuelt settes i fryseren.
Tips:
Pynt kaken med solbær og bjørnebær.
Se alt det deilige du kan bruke solbær til
Drikke som passer til denne oppskriften
-
89 POENG
-
87 POENG
Solbærmuffins

Fremgangsmåte
- Miks smør og sukker hvitt i en mikser.
- Ha i ett og ett egg. Hvis røren skiller seg, ha i litt av melet mellom hvert egg.
- Sikt det tørre i røren og ha til slutt i fløten.
- Fordel røren i 12 former.
- Legg solbær oppå til slutt.
- Stek i 15 minutter ved 180 grader.
Her finner du mange andre oppskrifter på muffins
Se alt det deilige du kan bruke solbær til
Her finner du veldig mange kakeoppskrifter
Bli abonnent på aperitif + og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
Kake med nøttebunn, solbærkompott, vaniljebavaroise og solbærglasur

Fremgangsmåte
- Nøttebunn:
- Pisk eggehvite og sukker til en løs marengs. Melis og hasselnøtter kjøres i food processor.
- Bland melisen med de hakkete nøttene og rør dette sammen med marengsen. Fyll massen i en springform ( ca.18-20 cm) som har bakepapir i bunnen. Stekes lys gyllen ved 160 grader i ca 30 min.
- Solbærkompott:
- Kok opp vann og sukker. Tilsett ¾ av solbærene. Kok inn og sil. Tilsett resten av bæra og la de trekke i 10 minutter. Tilsett gelatin, avkjøl litt og legg deretter over nøttebunnen. Fryses.
- Thaitivanilje-bavaroise:
- Kok opp melken med sukker og vaniljestang. Bland så melken med eggeplommene og leger massen. Tilsett så gelatinen og sett massen til avkjøling i romtemperatur. Vend så inn fløtekremen. Fyll vanilje-bavaroisen i en bombeform, ca ¾ full, på toppen legges kompott og bunn som er frossen, med nøttebunnen øverst. Fryses i ca 3 timer.
- Solbærglasur:
- Gi alt et godt oppkok, sil og avkjøl. Rør opp med visp før bruk. Glasuren helles over kaka rett fra frys.
Se alt det deilige du kan bruke solbær til
Lyst til å bake en annen kake finner du veldig mange her
Drikke som passer til denne oppskriften
-
90 POENG
-
88 POENG
-
87 POENG
Hvit sjokolademousse med solbærsaus

Fremgangsmåte
- Sjokolademousse:
Smelt sjokoladen over vannbad og sett den til side. Pisk eggene over vandbadet til massen er tykk, varm og luftig, i ca 10 minutter. Vannbad: Bollen plasseres oppå en kjele med kokende vann. Bollen (av stål, glass eller annet ildfast materiale) må tåle varme. NB! Pass på at bollen er større enn kjelen, slik at den ikke berører vannet. Innholdet i bollen varmes opp av dampen fra det kokende vannet. - Legg gelatinplaten i kaldt vann i sju minutter, og ha den deretter i den varme eggemassen. Rør til gelatinen er oppløst. Tilsett den smeltede sjokoladen og pisk videre til massen har samlet seg. Pisk videre over kaldt vannbad til blandingen er lett avkjølt.
- Visp fløten til luftig krem, og vend kremen inn i sjokoladeblandingen. Fordel moussen i fire porsjonsskåler, og sett disse kaldt til moussen er stivnet, ca. 3-4 timer.
- Solbærsaus:
Kok bærene opp sammen med vannet, til bærene er gjennomkokte. Tilsett sukkeret og la blandingen koke til sukkeret er oppløst. Sil sausen og avkjøl helt. Ved servering helles et tynt lag med solbærsaus over moussen. - Tips:
Både blåbær og andre bærtyper kan erstatte solbær.
Her finner du veldig mange kakeoppskrifter
Se alt det deilige du kan bruke solbær til
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
92 POENG
-
90 POENG
-
89 POENG