Dagens rett

Ostesuffle med grønnsaker

70-tallets festmat smaker fortreffelig på en torsdag
Foto: (Istock)

70-tallets festmat smaker fortreffelig på en torsdag

Serverer du hjemmebakte tebirks til ostesuffleen blir det ekstra stas.
28 April 2022 - 00:00

Ostesuffle var alle mødres (ja, det var de som laget festmaten den gangen) store skrekk. For angsten for å mislykkes var ofte større enn troa på at det ville gå bra. Det er altså ingen grunn til frykt, så lenge du følger oppskriften. Og stivpisker eggehvitene med fettfritt utstyr. Angsten var knyttet til at suffleen ville falle sammen idet du åpner stekeovnsdøra, men det kan altså unngås.

En ostesuffle er en guilty pleasure på godt norsk - den luftige og fyldige kremete munnfølelsen, gir deg umiddelbart lyst på mer. siden dette er en (ovo-lakto) vegetarisk rett, gir den knapt noen skyldfølelse.

Se våre andre oppskrifter på suffle

Ostesuffle med grønnsaker

Ostesuffle med grønnsaker

Fremgangsmåte

  1. Suffléform ca. 1½-2 liter (ildfast form med høye kanter). I stekeovnen: 175 grader i ca 60 minutter.
  2. Rens og del purre og brokkoli i biter.
  3. Kok grønnsakene knapt møre (ca. 3 minutter) i lettsaltet vann. Hell fra vannet og legg grønnsakene i bunnen av en smurt ildfast form eller suffléform.
  4. Bland melk og mel i kjelen under kraftig pisking og rør til det koker. Rør inn ost og salt. Ta kjelen av platen.
  5. Skill eggene og bland eggeplommene godt med ostesausen. Visp eggehvitene stive og fold dem forsiktig inn i ostesausen.
  6. Hell ostesausen over grønnsakene og dryss litt ekstra ost på toppen.
  7. Stek suffléen og server den straks den tas ut av ovnen.

Tips:
Du kan godt fordele innholdet i porsjonsformer. 

En gammel regel sier at "gjestene alltid skal vente på sufflé, og ikke omvendt". Godt brød smaker ved siden av.

Se våre andre oppskrifter på suffle

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Tebirks med valmuefrø

Tebirks med valmuefrø

Fremgangsmåte

I stekeovnen : 250 grader C, 12-15 minutter

Varm vann og smør til fingervarmt. Rør ut gjæren i væsken i bakebollen. Rør inn sukker, salt og mel. Arbeid deigen raskt sammen for at den ikke skal bli seig. La deigen heve til dobbel størrelse under plast.

Ha deigen på bakebordet. Kjevle den til et rektangel, ca. 22 x 80 cm. Stryk det halvsmeltede smøret langsetter på 2/3 av deigen. Brett leiven i tre med den usmurte delen først inn. Snu skjøten ned mot bordet, og skjær 4 cm brede stykker.

Sett stykkene på stekeplate med skjøten ned. La dem etterheve under plast på lunt sted. Pensle med egg og strø rikelig med valmuefrø over. Stekes til de er gylne, sprø og gjennomstekte.

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med stekt kveite og sesongens tomater og aspargesbønner til blir det fest på tallerkenen
Dagens rett

Med stekt kveite og sesongens tomater og aspargesbønner til blir det fest på tallerkenen

Kveita er en av Norges flotteste matfisker og kan både stekes, grilles, kokes og tilberedes i ovn. Den er uhyre velvillig i kjøkkenet og lett å finne både tilbehør og vinfølge til, derfor er den også kokkenes favoritt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gratiner blåskjellene - og bli overbevist - her med sennep og ost
Dagens rett

Gratiner blåskjellene - og bli overbevist - her med sennep og ost

Blåskjell smaker like fantastisk gratinert som den mer klassiske vrien. Gratinering er en fin måte å bruke eventuelle rester på,

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her