Otard eller Ottar?

Otard er like norsk som noen annen skal vi tro cognacprodusenten med samme navn. Hvor om allting er, Ottar har sans for gastronomisk nytelse og tilbyr topp oppskrifter kreert av våre beste kokker som Beate Hals og den store konditormester Pascal Dupuy og
Aase E. Jacobsen
12 November 1998 - 16:39

Alle kjenner Larsens vikingskip og deres tilknytning til Norge (for øvrig et godt gavetips til de som samler på kitsch-gjenstander - så kan du beholde cognacen selv). Cognac Otard har en noe mer omstendelig forklaring på sin norske bakgrunn. Men det var altså en nordnorsk vikinghøvding med navn Ottar som ble kastet ut av landet av den fromme Hårfagre, og etter mye om og men havnet i det som nå er Cognac. Skal vi gjette på at Ottar var like hedensk som nordlendinger av i dag? I hvert fall er hans landsmenn de flittigste cognacnytere med et konsum som ligger på det dobbelte av landsgjennomsnittet. Finnmarkingene er helt i verdenstoppen med et forbruk som er tre ganger det allerede høye gjennomsnittet for Norge som helhet. Det er kun finnene og irene som drikker like mye cognac som oss nordmenn.
 
Otard har en god fot innenfor som største merke blant de flaskeimporterte cognacene. Produsenten satser nå på å understreke sin norske tilhørighet ved hjelp av sine nye metallbokser. Når du kjøper Otard V.S.O.P. Fine Champagne (62), får du alltid en dekorativ metallboks som emballasje. Den aktuelle utgaven er dekorert med bilder fra Otards utrolige historie.

Ved hjelp av landets ypperste gastronomer, som regjerende norgesmester Beate Hals og den store konditormester Pascal Dupuy, har Otard skapt en rekke oppskrifter hvor cognac er ingrediens:
 
Sjok' Otard
4 hele egg
75g sukker
25g maizenamel
20g kakaopulver
 
Cognacsirup:
1,5 dl vann
60 g sukker
½ dl Otard Cognac

Sjokolademousse: 
1/3 dl fløte
25g sukker
160 g bitter/mørk sjokolade
1/3 dl Otard Cognac
7 eggeplommer
3 dl pisket krem

Glasur:
225g bitter/mørk sjokolade
2½ dl fløte

Stivpisk sukker og egg, sikt i mel og kakaopulver. Stekes ved 180 grader i 25 minutter. Deles i 3 deler. Dynk hver av delene i cognacsirup. Legg på et lag med sjokolademousse. Fløte, sukker og sjokolade smeltes i vannbad. Tilsett Otard Cognac. Pisk inn eggeplommer og tilsett pisket krem.

Legg den andre bunnen forsiktig opp på sjokolademoussen, så et nytt lag med mousse, den siste bunnen og på toppen, resten av moussen. Når kaken er "satt" smøres glasuren på. Smelt sjokolade. Tilsett fløte og avkjøl.

Brochettes au Cognac Otard
Cognacmarinerte svinefiletspyd

1,5 kg svinefilet i biter
4-6 dl Otard Cognac
4 ss soyasaus
3 sjalottløk, delt i to
2 ss revet ingefær
6 ss soyaolje

Bland alle ingrediensene sammen med hendene og plasser i kjøleskapet over natten. Sett sammen spyd av kjøttbitene, løken og paprikabiter. Grill eller stek disse i ovnen ved 225 grader i 5-7 minutter.

Champignons sautés au Cognac Otard avec "spekeskinke"
Cognacsauterte champignoner med spekeskinke

10 faste champignoner
100 g smør
3 fedd finhakket hvitløk
4 cl Otard Cognac
Spekeskinke

Smelt smøret og stek hvitløken. Fjern stilken i champignonen og del den i to. Legg den i pannen med hvitløken og stek gyllenbrun. Hell i Otard Cognac og fjern fra varmen. Rull en tynn skive av spekeskinken rundt champignonen og fest med tannpirker.

Compoté d'Oignon au Cognac Otard
Løkkompott med cognac

3 stk rødløk
100 g smør
3 ss sukker
4 cl Otard Cognac

Kutt løk i tynne skiver. Smelt smøret og tilsett sukker. La sukkeret smelte og tilsett løken. Rør ofte. Når løken begynner å få farge, tilsett Otard Cognac. Serveres med paté eller andre kjøttretter.

Champignons farci de veau au Cognac Otard
Kalvefarserte champignoner

15 små faste champignoner
350g kalvefilet
2 finhakkede sjalottløk
2 egg
6 ss grillmel eller raspet tørr baguette
salt og pepper
Herbes de Provence
4 cl Otard Cognac

Fjern stilken fra champignonen, plasser på en stekeplate. Bland ingrediensene godt. Fyll champignonene og stek i 5-7 minutter på 225 grader.

Skogssoppcappuccino med Otard Cognac
2 ss finhakket sjalottløk
200 g skogssopp
5 dl kyllingkraft
2 dl kremfløte
2-3 ss Otard Cognac
1 ss smør
salt
kvernet hvit pepper
2 ss olivenolje

Fres sjalottløken i olivenoljen. Tilsett skogssoppen og sauter den godt. Tilsett kyllingkraften, og reduser det inn til 3 dl. Tilsett kremfløten og la det koke opp. Smak til med salt og pepper. Skum det hele opp med stavmixer. Like før servering smakes den til med Otard Cognac. Serveres med ferskt brød.

Otard Cognactips
w Svisker varmet opp i Otard Cognac er en fin siderett til svin.
w Epleskiver surret i litt smør og sukker med Otard Cognac til slutt er godt til kalv, gås eller and.
w Frukt flambért i Otard Cognac er en enkel, men meget spennende dessert, passer godt til is.
w Litt Otard Cognac i majonesen er et godt alternativ til vanlig majones, spesielt til hummer.
w Fyll kjernen i en delt pære med Otard Cognac. Lag et lokk av honning og strø kanel over. Stekes på 200 grader. Serveres med litt fløte eller krem.
12.12.98
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener
Ukens drink

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener

Caipirinha er Brasils nasjonaldrink - og derfor velegnet for sommersesongen. Med norske jordbær blir smaken sublim.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage
Dagens rett

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage

Laks dekket med nøtter på en smaksrik sopp-vinaigrette er mye raskere å lage enn du kanskje tenker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her