Partyvin på skikkelig tilbud

Isteden for å irritere oss over at eksempelvis norsk kjøtt prisdumpes på kontinentet kan vi glede oss over at produkter fra kontinentet, og sågar fra enda fjernere himmelstrøk selges med betydelig rabatter i Norge. Når disse produktene er vin til svært hy
Aase E. Jacobsen
09 November 2001 - 09:30

Årsaken til prisdumping er ikke nødvendigvis knyttet til kvalitet. Heller ikke i dette tilfellet som gjelder to viner som skulle vært lansert i mars i år men som ble underkjent av Vinmonopolet som sa at de ikke var i samsvar med de prøvene som var blitt smakt da polet aksepterte  tilbudet. For oss som ikke har smakt utgangspunktet men må forholde oss til det som er tilgjengelig nå, og da til en vesentlig lavere pris enn polet hadde fastsatt, har vi ingen problemer med å gi vinene godkjent. Og rette en takk til importøren som velger å tømme lageret på denne måten. 

Verken spanske Vina Cabeza 1999 (33738) eller sørafrikanske Kaap Kelder 2000 (33739) er store viner med et langt liv foran seg. Nei, dette er viner for nåkonsum, og med slike priser er de perfekte partyviner; når du venter mange rødvinsglade gjester. Siden vi går inn i en festmettet tid, burde begge være interessante kandidater til festmenyen. Tilbudet er selvsagt begrenset, men volumene er rimnelig store siden det er snakk om viner som er tatt inn til Norge i bulk. Det finnes henholdsvis 32.000 og 23.000 flasker, så "alle får".  Men husk, dette er ikke vin for kjelleren, men mer å betrakte som ferskvare.

Viña Cabeza 1999 har betegnelsen Bullas og kommer fra de sentrale deler av Spania, et område som ligger 5-6 mil vest for Alicante. Her er det grusomt varmt, rett og slett, derfor dyrkes druene på høyslettene ved 600-800 meters høyde. Denne vinen er laget av monastrell og litt tempranillo som er de dominerende druene i området. Klimaet gir seg utslag i smaken for den preges av varme bær og syltetøy samt jordlige toner. Smaken er saftig med gode syrer og behagelige tanniner. En frisk finish gjør at vinen er velegnet som følge til mat. Men det må ikke være for komplekse og rike retter, gjerne en enkel grillet kylling, pasta eller pizza.

Kaap Kelder 2000 er fra Wellington som er et underområde av Paarl. Også her er det varmt men ikke så varmt som i Sentral-Spania for effekten av avkjølingen Atlanterhavet og Det Indiske Hav gir er merkbar. Men 2000 var et ekstra varmt år som resulterte i viner med høy alkohol, og det skjemmer denne vinen noe. Avslutningen er hetvinsaktig. Ellers er den saftig og bløt med modent bærpreg av plommer og skogsbær. En vin som ikke må bli for varm, server den heller lettere avkjølt; med sesongens høye innetemperaturer blir nemlig vinen fort varm i glasset. Bærpreget gjør at vinen er egnet til grillet kjøtt, enkelt og greit. De som liker "varme" viner vil også ha glede av den som kosevin.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille noen av disse vinene trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen. Vina Cabeza 1999 (33738) eller Kaap Kelder 2000 (33739). Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling
+

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling

Det er en overvekt av whisky - med ulik grad av røyk og fatkombinasjoner blant nyhetene i spesialpolet - og det er vel det folk vil ha. I hvert fall nå som det nærmer seg jul.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper
+

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper

Dette er en kombinasjon som treffer alle smaksløkene – både dine og partnerens.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Pai gir sikker middagsseier
Dagens rett
Skinke- og løkpai

Pai gir sikker middagsseier

Pai frister alltid, og her får du en klassisk oppskrift som alle kan klare.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling
+

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling

Det er en overvekt av whisky - med ulik grad av røyk og fatkombinasjoner blant nyhetene i spesialpolet - og det er vel det folk vil ha. I hvert fall nå som det nærmer seg jul.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her