Partyvin på skikkelig tilbud

Isteden for å irritere oss over at eksempelvis norsk kjøtt prisdumpes på kontinentet kan vi glede oss over at produkter fra kontinentet, og sågar fra enda fjernere himmelstrøk selges med betydelig rabatter i Norge. Når disse produktene er vin til svært hy
Aase E. Jacobsen
09 November 2001 - 10:30

Årsaken til prisdumping er ikke nødvendigvis knyttet til kvalitet. Heller ikke i dette tilfellet som gjelder to viner som skulle vært lansert i mars i år men som ble underkjent av Vinmonopolet som sa at de ikke var i samsvar med de prøvene som var blitt smakt da polet aksepterte  tilbudet. For oss som ikke har smakt utgangspunktet men må forholde oss til det som er tilgjengelig nå, og da til en vesentlig lavere pris enn polet hadde fastsatt, har vi ingen problemer med å gi vinene godkjent. Og rette en takk til importøren som velger å tømme lageret på denne måten. 

Verken spanske Vina Cabeza 1999 (33738) eller sørafrikanske Kaap Kelder 2000 (33739) er store viner med et langt liv foran seg. Nei, dette er viner for nåkonsum, og med slike priser er de perfekte partyviner; når du venter mange rødvinsglade gjester. Siden vi går inn i en festmettet tid, burde begge være interessante kandidater til festmenyen. Tilbudet er selvsagt begrenset, men volumene er rimnelig store siden det er snakk om viner som er tatt inn til Norge i bulk. Det finnes henholdsvis 32.000 og 23.000 flasker, så "alle får".  Men husk, dette er ikke vin for kjelleren, men mer å betrakte som ferskvare.

Viña Cabeza 1999 har betegnelsen Bullas og kommer fra de sentrale deler av Spania, et område som ligger 5-6 mil vest for Alicante. Her er det grusomt varmt, rett og slett, derfor dyrkes druene på høyslettene ved 600-800 meters høyde. Denne vinen er laget av monastrell og litt tempranillo som er de dominerende druene i området. Klimaet gir seg utslag i smaken for den preges av varme bær og syltetøy samt jordlige toner. Smaken er saftig med gode syrer og behagelige tanniner. En frisk finish gjør at vinen er velegnet som følge til mat. Men det må ikke være for komplekse og rike retter, gjerne en enkel grillet kylling, pasta eller pizza.

Kaap Kelder 2000 er fra Wellington som er et underområde av Paarl. Også her er det varmt men ikke så varmt som i Sentral-Spania for effekten av avkjølingen Atlanterhavet og Det Indiske Hav gir er merkbar. Men 2000 var et ekstra varmt år som resulterte i viner med høy alkohol, og det skjemmer denne vinen noe. Avslutningen er hetvinsaktig. Ellers er den saftig og bløt med modent bærpreg av plommer og skogsbær. En vin som ikke må bli for varm, server den heller lettere avkjølt; med sesongens høye innetemperaturer blir nemlig vinen fort varm i glasset. Bærpreget gjør at vinen er egnet til grillet kjøtt, enkelt og greit. De som liker "varme" viner vil også ha glede av den som kosevin.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille noen av disse vinene trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen. Vina Cabeza 1999 (33738) eller Kaap Kelder 2000 (33739). Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Bedre fiskemiddag enn dette skal du lete lenge etter
Dagens rett

Bedre fiskemiddag enn dette skal du lete lenge etter

Denne lørdagen serverer vi deg en oppskrift på en av våre beste matfisker, nemlig piggvar som stekes og får følge av appelsin- og basilikumsmør.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slike grillspyd kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Satay av svin med honning og ingefær

Slike grillspyd kommer du til å lage flere ganger

Det er den krydrete og intense men ikke særlig sterke sausen som gir mersmaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne rosa cocktailen er både kremet, søt og innsmigrende, men også med et lite kick
Ukens drink

Denne rosa cocktailen er både kremet, søt og innsmigrende, men også med et lite kick

Oppi all jordbær- og hylleblomstsødmen er det også ekstra dybde fra vellagret akevitt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Prøv deg på en napoleonskake med en ekstra god vri
Ukens kake

Prøv deg på en napoleonskake med en ekstra god vri

Det er rett og slett snakk om å legge til litt eplemos og kirsebærsyltetøy for å gi kaken litt ekstra syrlighet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Bedre fiskemiddag enn dette skal du lete lenge etter
Dagens rett

Bedre fiskemiddag enn dette skal du lete lenge etter

Denne lørdagen serverer vi deg en oppskrift på en av våre beste matfisker, nemlig piggvar som stekes og får følge av appelsin- og basilikumsmør.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slike grillspyd kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Satay av svin med honning og ingefær

Slike grillspyd kommer du til å lage flere ganger

Det er den krydrete og intense men ikke særlig sterke sausen som gir mersmaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en burger med smaken av Hellas
Dagens rett

Lag en burger med smaken av Hellas

Det er smaken av solfylte Hellas som vi savner når vi ikke er der, som er inspirasjonen for denne burgeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne rosa cocktailen er både kremet, søt og innsmigrende, men også med et lite kick
Ukens drink

Denne rosa cocktailen er både kremet, søt og innsmigrende, men også med et lite kick

Oppi all jordbær- og hylleblomstsødmen er det også ekstra dybde fra vellagret akevitt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her