Partyvin på skikkelig tilbud

Isteden for å irritere oss over at eksempelvis norsk kjøtt prisdumpes på kontinentet kan vi glede oss over at produkter fra kontinentet, og sågar fra enda fjernere himmelstrøk selges med betydelig rabatter i Norge. Når disse produktene er vin til svært hy
Aase E. Jacobsen
09 November 2001 - 10:30

Årsaken til prisdumping er ikke nødvendigvis knyttet til kvalitet. Heller ikke i dette tilfellet som gjelder to viner som skulle vært lansert i mars i år men som ble underkjent av Vinmonopolet som sa at de ikke var i samsvar med de prøvene som var blitt smakt da polet aksepterte  tilbudet. For oss som ikke har smakt utgangspunktet men må forholde oss til det som er tilgjengelig nå, og da til en vesentlig lavere pris enn polet hadde fastsatt, har vi ingen problemer med å gi vinene godkjent. Og rette en takk til importøren som velger å tømme lageret på denne måten. 

Verken spanske Vina Cabeza 1999 (33738) eller sørafrikanske Kaap Kelder 2000 (33739) er store viner med et langt liv foran seg. Nei, dette er viner for nåkonsum, og med slike priser er de perfekte partyviner; når du venter mange rødvinsglade gjester. Siden vi går inn i en festmettet tid, burde begge være interessante kandidater til festmenyen. Tilbudet er selvsagt begrenset, men volumene er rimnelig store siden det er snakk om viner som er tatt inn til Norge i bulk. Det finnes henholdsvis 32.000 og 23.000 flasker, så "alle får".  Men husk, dette er ikke vin for kjelleren, men mer å betrakte som ferskvare.

Viña Cabeza 1999 har betegnelsen Bullas og kommer fra de sentrale deler av Spania, et område som ligger 5-6 mil vest for Alicante. Her er det grusomt varmt, rett og slett, derfor dyrkes druene på høyslettene ved 600-800 meters høyde. Denne vinen er laget av monastrell og litt tempranillo som er de dominerende druene i området. Klimaet gir seg utslag i smaken for den preges av varme bær og syltetøy samt jordlige toner. Smaken er saftig med gode syrer og behagelige tanniner. En frisk finish gjør at vinen er velegnet som følge til mat. Men det må ikke være for komplekse og rike retter, gjerne en enkel grillet kylling, pasta eller pizza.

Kaap Kelder 2000 er fra Wellington som er et underområde av Paarl. Også her er det varmt men ikke så varmt som i Sentral-Spania for effekten av avkjølingen Atlanterhavet og Det Indiske Hav gir er merkbar. Men 2000 var et ekstra varmt år som resulterte i viner med høy alkohol, og det skjemmer denne vinen noe. Avslutningen er hetvinsaktig. Ellers er den saftig og bløt med modent bærpreg av plommer og skogsbær. En vin som ikke må bli for varm, server den heller lettere avkjølt; med sesongens høye innetemperaturer blir nemlig vinen fort varm i glasset. Bærpreget gjør at vinen er egnet til grillet kjøtt, enkelt og greit. De som liker "varme" viner vil også ha glede av den som kosevin.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille noen av disse vinene trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen. Vina Cabeza 1999 (33738) eller Kaap Kelder 2000 (33739). Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Under radaren: gunstig priset chenin signert mestere
+
Ukens vin

Under radaren: gunstig priset chenin signert mestere

Denne nyheten snek seg unna all oppmerksomhet i juli, men noen pol har kjent sin besøkelsestid, og det er fortsatt vin på lager.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så godt som løken smaker nå, kan du spise den som den er uten å felle en eneste tåre. Men prøv gjerne en av disse oppskriftene
Guide
Oppskrifter med løk

Så godt som løken smaker nå, kan du spise den som den er uten å felle en eneste tåre. Men prøv gjerne en av disse oppskriftene

Løk er krykken gjennom hele vinteren, men som regel spiller den birollen. I disse oppskriftene får den lov å skinne litt ekstra. La deg inspirere til å bruke litt mer løk nå mens den er så fersk og god.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Under radaren: gunstig priset chenin signert mestere
+
Ukens vin

Under radaren: gunstig priset chenin signert mestere

Denne nyheten snek seg unna all oppmerksomhet i juli, men noen pol har kjent sin besøkelsestid, og det er fortsatt vin på lager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så godt som løken smaker nå, kan du spise den som den er uten å felle en eneste tåre. Men prøv gjerne en av disse oppskriftene
Guide
Oppskrifter med løk

Så godt som løken smaker nå, kan du spise den som den er uten å felle en eneste tåre. Men prøv gjerne en av disse oppskriftene

Løk er krykken gjennom hele vinteren, men som regel spiller den birollen. I disse oppskriftene får den lov å skinne litt ekstra. La deg inspirere til å bruke litt mer løk nå mens den er så fersk og god.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Rekeskallene og rekerestene etter helgen blir til den lekreste risotto
Dagens rett

Rekeskallene og rekerestene etter helgen blir til den lekreste risotto

Det burde være forbudt å kaste rekeskall, uten å lage kraft av dem først, for den gir sykt god smak til en risotto. Har du noen reker etter helgen, kan du tilsette dem men de er faktisk ikke nødvendige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her