Påskelammets venn

Skal du lage noe ekstra godt av påskelammet, er dette vinen du skal servere til. Den finnes dessuten i de fleste polutsalg.
Aase E. Jacobsen
25 Mars 2010 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Med 2002-utgaven av denne klassikeren, fremstår Ch. Musar 2007 (10053) som mer tilgjengelig i betydningen "mindre sær" enn før. I hvert fall er det påtakelige lær-, stall- og trevirkepreget mer dempet. Men Serge Hochar, mannen bak, lar vinen lage seg selv, og ønsker ikke å styre den i noen bestemt retning, ei heller for å kompensere for naturens luner.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

For kjelleren
Rikheten i denne svært så vellykkete årgangen er det derfor ikke redusert på. Druene hang lengre på vinstokkene enn normalt, og gjæringen tok lengre tid. Den er svært kjøttfull i bærpreget med det forventete preget av modne og syltete solbær, skogsbær og kirsebær. Dessuten har den en veldig stofflig og konsentrert karakter med deilig saftighet, balansert sødme og gode tanniner. En vin for kjelleren, den tåler minst 15 år, som smaker fortreffelig allerede. Og spesielt når det er snakk om rike retter, gjerne med lam, men også okse eller vilt.

Musar for nybegynnere
Om lidelse er det kristne budskapet for påsken, så er lidelse ikke mindre representativt for opprinnelsen til denne vinen. Flere av de 50 årgangene som Hochar har stått bak på Ch. Musar ble til med stor møye, av og til med i ly av kuleregn, som under den blodige borgerkrigen i 1975-1990. I 2002 hersket fred og fordragelighet og det er vi glade for, spesielt når det er snakk om en så sjenerøs årgang som denne.
 
For noen år tilbake ble faktisk denne helt spesielle vinen fjernet fra listene fordi den ikke oppnådde polets måltall for antall solgte flasker. Stormen som da oppsto blant dens tilhengere var langt fra beskjeden.

Musar har en ganske bred portefølje i Norge, blant annet to nye viner, Musar Jeune, i både rød og hvit ueiket utgave, tilpasset et noe "mindre innkjørt" vinpublikum. Men like fullt svært gode uttrykk for den unike Bekaa-dalens store potensial.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper
+

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper

Dette er en kombinasjon som treffer alle smaksløkene – både dine og partnerens.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Mont d'Or er osten som smelter Norge
+

Mont d'Or er osten som smelter Norge

Vacherin Mont d’Or er den franske osten som har fått sitt eget ritual på linje med lutefisk og rakefisk. Og Norge leder an i «hysteriet» til de grader at det vekker oppmerksomhet i andre land.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper
+

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper

Dette er en kombinasjon som treffer alle smaksløkene – både dine og partnerens.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Mont d'Or er osten som smelter Norge
+

Mont d'Or er osten som smelter Norge

Vacherin Mont d’Or er den franske osten som har fått sitt eget ritual på linje med lutefisk og rakefisk. Og Norge leder an i «hysteriet» til de grader at det vekker oppmerksomhet i andre land.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Så lett lager du en gresk vri på omeletten
Dagens rett
Gresk omelett med artisjokk, paprika og fetaost

Så lett lager du en gresk vri på omeletten

Omelett er noe av det raskeste du kan lage. Denne knallgode oppskriften med fetaost er inspirert av Hellas som vekker gode minner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her