Pays d'Oc i støtet

Glem den sørlige halvkule hvis du er på jakt etter superkjøpene. Verdens største vinregion, Languedoc-Roussillon, med 300.000 hektar, har rustet voldsomt opp (og ned) de seneste årene.
Redaksjonen
11 September 1998 - 15:14

Bort med vasne druer og ned med produksjonen. Inn med salgbare druetyper som cabernet og chardonnay. Under en smaking av områdets viner var Apéritif ikke i tvil om hvilken vin som ga mest for pengene: Domaine Robert Vic Cuvée Selection Rouge 1997. For kroner 74 (BU 31309) får du en fyldig og behagelig vin som er drikkeklar tross sin unge alder. Druemiksen er, i motsetning til det som synes som hovedtrenden i Languedoc, ganske så tradisjonell med hovedvekt på grenache og cinsault. Men det var ikke disse to druene som var tidligere tiders problem.
 
Pionerene for den nevnte og snart 20-årige utviklingen i området er som kjent Skalli. Hvis viner har vært i salg gjennom noen år nå også i Norge. Vi liker særlig deres Cabernet Sauvignon som har bra fylde og struktur til en vin i 84-kroners-klassen (BU 7234) å være. Rhône-négocianten Gabriel Meffre satser friskt innen Pays d'Oc og har hatt stor suksess i Finland med sin Wild Pig Red. En blandingsvin med fin saftighet og god smak til bare kr 69,90 (BU 31284) burde kunne gjøre det bra også her til lands. Billig og bra er også chardonnay-vinen Fat Bastard (ca kr 90)). Den er delvis vinifisert i fat. Krydderpreget fra fatet er imidlertid godt integrert.
 
Brødrene Lurton fra den berømte Bordeaux-familien, opererer som flying winemakers over store deler av verden. Languedoc er derfor omtrent bare et steinkast fra fødestedet. Her lager de bra og billig syrah, Les Bateaux til kroner 70,10, v.nr. 30904), sauvignon blanc (Les Fumées Blanches, kr 89,80, BU 30522) og en noe mer påkostet serie, Agent Double, bestående av chardonnay og syrah. Sistnevnte i 1995-utgave har karakter, er stram og fin men er dessverre ikke tilgjengelig i øyeblikket.
 
Domaine de Preignes le Vieux lager også stort sett endrueviner. Men benytter seg også av noe så sjelden som Vermentino. En ren og pen vin med behagelig friskhet til en enda mer behagelig pris: Kr 75,40 (BU 31041). Jeanjean er en av gigantene i Languedoc (90 mill. liter vin), som i 1978 forlot sin syndige fortid som bulkleverandør. I serien Jénard fant vi en saftig syrah med fin struktur til kroner 78,60 (BU 31103). En dominerende posisjon har også Val d'Orbieu hvis revolusjon startet allerede for 30 år siden. Deres Cuvée Mythique (blandingsvin) er helt i Languedoc-toppen. Prisen er kr 100. Og den ueikede chardonnayen til kr 85 er også vel verd prisen. Men vinene er ikke tilgjengelig, ennå.
Tekst Aase E. Jacobsen
10.10.98
 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag noen nye spennende retter med rakefisk
Guide
Oppskrifter med rakefisk

Lag noen nye spennende retter med rakefisk

Av og til blir tradisjonsrike matretter enda bedre når du serverer dem på nye måter. Prøv noen nye oppskrifter med rakefisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme
Dagens rett
Elgstek med viltsaus

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme

Elgstek med viltsaus er noe av det beste vi har av mattradisjoner. Her har du oppskrift på en skikkelig festrett.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du en rimelig og riktig velsmakende festrett med fisk
Dagens rett

Slik lager du en rimelig og riktig velsmakende festrett med fisk

Den innebærer andre lett tilgjengelige råvarer, er rask og lage, og kan brukes både som forrett og hovedrett.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Bloody Maria er skremmende god - perfekt til halloween
Ukens drink

Bloody Maria er skremmende god - perfekt til halloween

Med halloween kommer også Bloody Mary, eller Bloody Maria som er navnet på versjonen med tequila i stedet for vodka.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag noen nye spennende retter med rakefisk
Guide
Oppskrifter med rakefisk

Lag noen nye spennende retter med rakefisk

Av og til blir tradisjonsrike matretter enda bedre når du serverer dem på nye måter. Prøv noen nye oppskrifter med rakefisk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme
Dagens rett
Elgstek med viltsaus

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme

Elgstek med viltsaus er noe av det beste vi har av mattradisjoner. Her har du oppskrift på en skikkelig festrett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Den beste fredagsbiffen lages av elg
Dagens rett
Elgbiff med bacon og appelsinsaus

Den beste fredagsbiffen lages av elg

Tilgangen på godt elgkjøtt er fortsatt på høyden. I alle fall for den som har sikret seg et slakt. Hva med en elgbiff i kveld?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du en rimelig og riktig velsmakende festrett med fisk
Dagens rett

Slik lager du en rimelig og riktig velsmakende festrett med fisk

Den innebærer andre lett tilgjengelige råvarer, er rask og lage, og kan brukes både som forrett og hovedrett.

Les hele saken

Your session has expired. The page has been automatically refreshed to generate a new session.

Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her