Perfeksjonisme fra Abruzzo

Italiensk prestisjechardonnay helt uten fat er nesten for godt til å være sant. Men den er både knallgod og svært så virkelig.

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Tenuta Ulisse er en helt spesiell produsent. Ikke bare fordi det kan virke som ren galskap å satse på chardonnay i en verden som drukner i viner av denne druen, og ikke minst trebbiano , til priser som er det dobbelte av hva annen italiensk vin av samme drue koster.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Perfeksjonistisk vinmaking
Men også fordi adressen er Abruzzo som ikke akkurat har noen laurbær å hvile på når det gjelder hvitvin .

Like fullt satset brødrene Antonio og Luigi Ulisse, for øvrig tredje generasjon vinmakere i Abruzzo, på å etablere det som er en av Italias mest moderne vinkjellere.

Vinmarkene som nå teller 30 hektar er nær sagt selvsagt modernisert og oppgradert til økologisk drift, men det som skiller Ulisse-vinene mest fra andre er den perfeksjonistiske oppfølgningen fra druene plukkes og til vinen er klar for tapping.

Fat bannlyst
Når druene plukkes (for hånd), legges de i beholdere som kjøles ned ved hjelp av tørris. Deretter fraktes de raskt til vinkjelleren hvor de overføres til en kjøletunnel hvor de gjennomgår en kaldmaserasjon som er langt mer effektiv og samtidig skånsom enn den tradisjonelle måten å gjøre det på. Dessuten presses ikke mosten, kun såkalt free run juice brukes hvilket maksimerer renheten i frukten. Sist men ikke minst foregår hele prosessen i en totalt oksygenfri atmosfære. Målet er å hente ut og bevare absolutt hele druens aromaspekter. Fatmodning er av forståelige grunner "bannlyst" under dette regimet.

Også rødt
Og det må de sies å være vellykket for de to vinene som er tilgjengelig i Norge. Unico Trebbiano d'Abruzzo 2009 (50891) og Unico Terre di Chieti Chardonnay 2009 (50894) har den fantastiske frukten til felles. Og at de er flotte matviner. Samtidig som brødrene har klart å hente ut aromaer som jeg knapt visste fantes for disse druene, i hvert fall i trebbiano'ens tilfelle. Men chardonnay'en skårer mer siden den har en ekstra dimensjon på fyldesiden.

Det er nesten så vi ikke kan vente til å smake hvordan metodene påvirker de røde druene. Deres Montepulciano d'Abruzzo som altså er helt uten fatpåvirkning, ble den fjerde beste italienske vinen i en konkurranse for ueikete rødviner tidligere i år.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen. Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Ten. Ulisse Trebbiano d'Abruzzo 2014

Produsent:
Tenute Ulisse
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Abruzzo
Pris:
139,90 kr
Varenummer:
5089101
86 Poeng
Les smaksnotatene »

Unico Terre di Chieti Chardonnay 2009

Produsent:
Tenute Ulisse
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Abruzzo
Pris:
153,40 kr
Varenummer:
5089401
89 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag , altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis . Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen