Perler for sjømaten

En håndfull hvite røverkjøp serveres denne uken. Da er det bare å kjøpe inn til den store sjømatfesten.
Aase E. Jacobsen
18 Mai 2005 - 01:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Den optimale vinen til et bugnende sjømatbord er frisk og ren med god fruktighet. En relativt nøytral partner egentlig hvis oppgave ene og alene er å rense behagelig opp etter hver munnfull.

Denne uken foreslår vi to typer viner som gjør denne jobben med bravur. Begge er skåret over samme lest hva struktur og stil angår, ellers er alt forskjellig. Den som ligger an til å bli sommerens store sjømatfavoritt, først og fremst på grunn av en vanvittig gunstig pris, er portugisiske Adega de Mon‹o Vinho Verde 2005 (48235). En usedvanlig frisk og tiltalende hvitvin med deilig frukt samt en lett og behagelig munnfølelse. Den er den perfekte partner for skalldyranretning med blant annet blåskjell, østers, reker, krabbe uten for kraftig saus, men også servert enkeltvis. Samt som terrassevin for den som liker god syrefriskhet.

Prikkende følelse
Vår vinho verde kommer fra kooperativet i Monçao, helt nord i Portugal på grensen til Spania. På andre siden av grensen lages viner av druen albariño (og noen til) som oppnår høye priser i Spania og på eksportmarkedet. Den portugisiske parallellen er så å si alltid mye rimeligere og en ettertraktet vare på de mange lokale kneipene som serverer den ferskeste sjømat. Også her er druen alvarinho som i dette tilfellet har fått følge av like mye trajadura.

Nærheten til Atlanteren og dens klimatiske luner gjør at vekstsesongen er relativt fuktig og med de utfordringer det byr på for modningen og utviklingen av sykdommer. Resultatet er viner som er relativt lette hva alkohol angår, denne holder 11 prosent, og tilsvarende høy syre. Ofte inneholder vinene noe kullsyre etter den siste delen av gjæringen (malolaktisk), noe som gir en lett prikkende følelse på tungen og som understreker det friske preget.

Nord i Frankrike ved Loire-elvens utløp finner vi tilnærmet identiske klimatiske forhold. Og når temaet skalldyranretning kommer opp, er muscadet en like opplagt kandidat i Frankrike som vinho verde i Portugal. Fra muscadethuset Domaine du Grand Mouton kommer Louis Métaireau Cuvée 10,5 2004 (43292). Louis Metaireau er en dynamisk og nytenkende vinbonde i Muscadet-regionen, helt vest i Loire-dalen. Han samlet en gruppe mindre kolleger i et forsøk på å revitalisere muscadet etter nærmere femten år med stadig fallende status.

Neglisjerte lagringsviner
10,5 forklarer gruppens løsning på problemet. Den er nemlig ikke chaptalisert, hvilket betyr at mosten ikke er beriket med sukker før gjæring, noe som er svært vanlig i Europas nordligste og dermed kjøligste vinregioner. Spesielt for muscadet hvor det er vanlig å plukke druene før de er helt modne, for på den måten å bevare mest mulig fruktsyre. Cuvée LM er plukket tidlig og druene kommer fra vinstokker plantet før krigen i et mineralrikt jordsmonn. Det den byr på er derfor et rent uttrykk for området, uten noen form for fødselshjelp. Og den er svært vellykket. De to prosentene mindre alkohol har den svært godt av. Sur lie-lagringen som betyr at vinen er modnet en del måneder på bunnfallet etter gjæringen sørger for ekstra fedme.

Duften er relativt intenst jordsmonns- og mineralpreget med så vel flint som sjøbunn og kalk og ikke å forglemme syrlige epler og sitrus. Smaken er frisk med god fedme og munnfølelse. Mineralpreget legger seg som en hinne i munnhulen og holder seg helt ut i ettersmaken som er flott, frisk og behagelig tørr. Helt topp til skalldyranretningen, men også til fiskeretter med smørsaus. Selv om det ikke er pent å alltid skulle sammenligne med noe annet, er Cuvée LM 10,5 er et utmerket billigalternativ til chablis.

Dens storebror Métaireau Cuvée One sur Lie 2012 (43291) er det i enda større grad. Den er dessuten et strålende eksempel på muscadetvinenes ofte neglisjerte lagringsevne. For denne fem år gamle vinen er i øyeblikket altfor ung, i hvert fall til å vise sitt fulle og sanne jeg.

Duften er litt lukket, men vi aner mineralsk kompleksitet samt modne gule epler. Anslaget er fyldig og rundt med gode syrer og masse mineraler, de samme eplene og et lite pust av søtere tropisk frukt, avslutningen er fast, stram og tørr med epler, sitrus og betydelig jordsmonnsinnslag. En vin som fortjener sjømat med fet saus, eller aller helst å legges i kjelleren noen år til. Den vil trolig holde i 10 år.

Cuvée One er kommet i stand gjennom en blindsmaking av en rekke muscadeter fra de deltakende vinbøndene. Utvelgelsen skjer kun i de beste årgangene, og den seirende cuvéen må minst oppnå 17,5 av 20 poeng for å bli nummer én.

Bedre blir det ikke
Fra samme kollegium kommer Ch. la Bretonnerie 2004 (43290). En litt mer fruktig muscadet men ikke uten vintypens særtrekk. Den er både delikat og elegant med fine sitrustoner, friske epler samt noe mineral- og sjøpreg. I munnen er den like frisk og fruktig anslag, prikker fint, har god fedme samt en frisk deilig finish med sitrus, grønne og gule epler. Super som aperitiff eller til alt innen blåskjell og de fleste andre skalldyr. Den er deilig nå men tåler minst et par-tre år til.

Denne våren står tydeligvis i muscadetenes tegn, for maken til oppvisning som toppcuvéene til Ch. Coing de Saint Fiacre (som du kan lese mer om her) gir, skal du lete lenge etter. Cuvée Millenaire Tradition 2000 (48272) er mye mer åpen og rundere enn Cuvée One, og dermed en vin som er deilig å nytes nå, men som holder minst fire-fem år til. Duften er nydelig og ganske rik med flotte mineraltoner og innslag av søt frukt som aprikos. Smaken er frisk og følger duften veldig godt med et deilig mineralpreg i finishen som er lang. Super til rikere sjømat som krabbe, hummer og sjøkreps, gjerne også med gode sauser.

Og det gjelder i enda større grad den ni år gamle Ch. Coing de St. Fiacre Grand Cuvée St. Hilaire 1996 (47470) som er utrolig deilig nå men som vil utvikle seg videre i minst ti år. Bedre enn dette kan muscadet knapt bli. Duften er fantastisk elegant med bare en svak antydning til modne fruktaromaer.
Smaksanslaget er friskt og mineralsk. Den er svært fyldig med nydelig moden frukt i midten og et meget godt mineralpreg som formelig kleber seg til munnhulen. Ettersmaken er lang.
En drøm til forseggjorte retter med fisk eller skalldyr med god saus.

For den som er interessert i detaljer kan det opplyses at dette er en annen cuvée enn vinen med samme navn som i fjor var tilgjengelig i 93-versjon. 1996 St. Hilaire kommer fra en vinmark med godt voksne vinstokker og perfekt beliggenhet, sørvendt i et brattheng ned mot Maine-elven og med et jordsmonn bestående av porøs skifer. Med andre ord velegnet til å gi vin med karakter og spesielt i et strålende år som 1996.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS og SMS
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det som SMS eller MMS-tekstmelding på mobiltelefonen din.

w MMS:
Skriv Ukens og send til 2004.
Du mottar deretter Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - hver tirsdag.
Tjenesten koster 5 kroner pr. mottatt melding.
Vil du stoppe tjenesten, skriver du Ukens stop og sender til 2004.

w SMS:
Skriv varsle ukensvin og send til 1986. Du får Ukens vin sendt som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke.
Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kroner 5 pr. mottatt melding.

Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Ukens vin som e-post er en ny spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis. Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

28 år gammel cabernet i magnum som holder mange år til
+
Godbiter i pollisten

28 år gammel cabernet i magnum som holder mange år til

Den kommer fra et sted få tror lager så holdbare viner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

7 år gammel crémant til 209,90 er et kupp
+
Ukens vin

7 år gammel crémant til 209,90 er et kupp

Den har ligget nesten like lenge på bunnfallet i flasken og har derfor sugd til seg mye karakter og ikke minst veldig fine små bobler.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant

Her er oversikten over de 140 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger
+

Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger

Det tradisjonsrike champagnehuset Bollinger har i de senere år intensivert sitt fokus på pinot noir og blanc de noirs-champagne gjennom lansering av flere terroirspesifikke cuvéer.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
28 år gammel cabernet i magnum som holder mange år til
+
Godbiter i pollisten

28 år gammel cabernet i magnum som holder mange år til

Den kommer fra et sted få tror lager så holdbare viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

7 år gammel crémant til 209,90 er et kupp
+
Ukens vin

7 år gammel crémant til 209,90 er et kupp

Den har ligget nesten like lenge på bunnfallet i flasken og har derfor sugd til seg mye karakter og ikke minst veldig fine små bobler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Røykt eller urøykt pinnekjøtt?
Guide

Røykt eller urøykt pinnekjøtt?

Det er det store spørsmålet for pinnekjøttentusiastene - og dem blir det stadig flere av.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik lager du julekonfekten selv
Julemat
Oppskrifter julegodter

Slik lager du julekonfekten selv

Marsipan, karameller og sjokolade er slett ikke vanskelig å lage selv. Apéritif har tipsene og oppskriftene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Begrenset antall plasser: Møt ikonisk vinprodusent og smak 8 flotte viner fra Burgund
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 27. februar

Begrenset antall plasser: Møt ikonisk vinprodusent og smak 8 flotte viner fra Burgund

Den 27. februar har du en unik mulighet til å smake på 8 utsøkte viner fra en historisk vinprodusent fra Burgund. Den første kvinnelige visepresidenten tar selv turen til Norge for å dele sin kunnskap og historier om vinene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant

Her er oversikten over de 140 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her